[#1] Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie
Wracam jak bumerang z tym tematem. Po odsłuchaniu jednego z ostatnich podcastów Amiwigili z bohaterem Pixel Nation i wątkiem o przerobieniu na zjadliwy dla Amigi format, postanowiłem się dziś pobawić... Od razu zaznaczam - nie doszedłem jeszcze do formatu CDXL. Najpierw postanowiłem przerobić sam obraz na taki by dał się w miarę płynnie odtwarzać na każdej (nie koniecznie z AGA) Amidze. Potem dodać jakoś dźwięk ze ścieżki. Oczywiście potrzebna jest niewątpliwie spora pamięć. Choć udało się też dzięki playerowi zrobić wersję odtwarzaną z HD.
Zapodaję forumowiczom DO POTESTOWANIA jedną z animek Pixel Nation skonwertowaną dla teoretycznie każdej Amigi (potrzebna jedynie spora ilość pamięci).

SAMA ANIMACJA

Animacja z audio - odpalana po rozpakowaniu katalogu z ikonki Pixel

Proszę potestować i dać znać. JA postaram się jeszcze poćwiczyć jakby to na CDXL przerobić czyliż typowo amigowego mpg/avi.
[#2] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@xtro, post #1

Parę uwag:
- Chcesz większej płynności? Zapomnij o anim5.
- MediaPoint? Spróbuj Scali i formatu anim32.
- Play16 z rzadka tworzy niepoprawny iff.
[#3] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@xtro, post #1

Rozpakowałem, kliknąłem i Ami zgasła. W ogóle nie wstaje Nawet po zdjęciu Furii Uduszę
[#4] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@xtro, post #1

Aha, nie dawaj full ścieżek w skryptach, bo to innych nie działa.
[#5] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@xtro, post #1

Ciągle się zastanawiam po co wymyślasz koło na nowo, hamvideo nie wystarczy?
-działa na każdej amidze z HDD
-płynność zadowalająca, na mojej A500 z protein, 15FPS w 320x180 i nieważne czy procesor jest ustawiony na 7 czy 14MHz, zauważyłem jednak że niektóre filmy się na takich ustawieniach tną, niektóre nie, może kwestia ilości kolorów(?)
-łatwość konwersji dowolnego pecetycznego filmu
Minusy:
-słaby dźwięk
-rozmiar

HV na A500
^^film nagrywany kapciem, tylko to było pod ręką^^
[#6] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@Tomuś, post #5

Tutaj bardzo dobry tutorial jak odtwarzać filmy na Amidze.
LINK
[#7] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@Sir_Lucas, post #6

Tutorial jest bardzo zły w pewnym sensie. Używa bowiem mojego poprawionego playera, który ma zmienioną paletę w stosunku oryginalnego. On musi być używany z moim konwerterem. Poza tym oryginalne hamvideo to kupa bugów i nic innego (opisałem w innym wątku).
[#8] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@cholok, post #7

Ami WSTAŁA??? Nie umieszczałem wirusów!

Słuchajcie , ja w latach 90 tematy animacji i dźwięku w Ami rozkminiałem całe miesiące. Ba, w Amosie na swoje potrzeby napisałem konwerter pod sekwencje ze swojego digitizera Vidi tak aby przerabiał serię obrazków przechwyconą z kamery jako 16 gray na dobrze wyglądające 8 gray plus audio bo z kolegom pisaliśmy grę w stylu "MadDog McRee" , czyli interaktywny film... Nie dokończyliśmy z uwagi na braki w programowaniu.

Co do Anim32 - doskonale znam jego zalety. Potrafi płynnie odtwarzać przy pomocy VT obraz w Hires w takiej śmiesznej panoramie (Hires No LAce) 720x200 Ham8.

Problem z Amigą jest od strony wideo animatora jednak taki , że jest format AV Mpeg podobny, a nie ma narzędzi. Wczoraj już byłem bliski skonwertowania do CDXL - ale do tego trzeba tyle pchełek, że się zniechęciłem koło 4 rano. Aż dziw bierze, że mimo iż w takim kombajnie multimedialnym jak MediaPoint (nie wiem czy w Scali) jest komponent do odtwarzania animacji to nikt przez tyle lat nie pokusił się o napisanie choćby składnika dla dla MainActor do wczytywania i zapisywania tegoż... Nie mówiąc już o tym by powstał jakiś program z gui do nieliniowego montażu. Wystarczyła by JEDNA ścieżka Video z układaniem filmu na zakładkę jeden na drugi i tam przejście i jedna na audio 8vx... Na prawdę dziwne to, że Amiga mając taki format nie dorobiła się JEDNEGO takiego programu... chyba że o czymś nie wiem.

Kombinowanie w Media Poincie w moim tu przypadku podyktowane było tym, że 1. zachęciła mnie do eksperymentów audycja o PixelNation, 2. już kiedyś próbowałem tego by przenieść film dużych rozmiarów do Amigi a Media Point potrafi czytać jednocześnie i Video i Audio z HD bez ładowania do pamięci.

Mam do tego pewien pomysł. Nazwałem to roboczo Video Podcast Anim Brush Retroholik, gdzie chciałem wykorzystać umiejętności kombinowania z mieszaniem wideo, plansz, animacji i animbruszy celem stworzenia przykładowego pokazowego podcasta dla starych Amig. Np. tutoriala jak zrobić CDXL w miarę szybko. No ale jak widać temat prosty nie jest... ale się nie zniechęcam. Poprubuję jeszcze wspomnianej Scali. No i może w końcu uda mi się zrobić CDXL... próbuje tego od połowy lat 90... Od kiedy odtworzyłem nie przechodząc gry outro AB Tower Assault.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2017 15:52:22 przez xtro
[#9] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@xtro, post #8

Co do Anim32 - doskonale znam jego zalety. Potrafi płynnie odtwarzać przy pomocy VT obraz

Anim32 rozumie tylko Scala, więc raczej coś nie teges.

Problem z Amigą jest od strony wideo animatora jednak taki , że jest format AV Mpeg podobny, a nie ma narzędzi.

Jaki to format? A narzędzia są, razem ze sprzętem (movieshop, producer, videoflyer).

Media Point potrafi czytać jednocześnie i Video i Audio z HD bez ładowania do pamięci.

Scala, MainActor, Clarissa również.

jak zrobić CDXL w miarę szybko

To jest proste. Pierwszy etap to konwersja filmu na zestaw obrazków zeskalowanego do wymiaru wraz z fps i plik wav. Ten etap dotyczy jakiegokolwiek formatu na Amidze. Do tego można wykorzystać np. Virtualdub, ffmpeg i wiele innych programów. Jak widzę ten etap masz opanowany.

Przy cdxl trzeba jeszcze przygotować etap zerowy czyli bitrate. Tutaj jest to xlspeed, przy czym 1 jednostka = 2 KB, czyli xlspeed = 75 to jest 150 KB (CD-ROM x1). Trzeba dobrać rozmiar, fps, audio freq tak, aby było zgodne z naszym xlspeed. Przykłady tu (zakładka CDXL).
A niech tam:
chcemy film 320x200x6 (HAM) 12 FPS, dźwięk 22050 Hz mono.
Na ramkę przypada rozmiar dźwięku: 22050/12 =1837
Jedna bitmapa zajmuje: (320/8)*200*6 = 48000
jedna ramka obrazu: 48000 + 32 (stały nagłówek) + 16*2 (mapa kolorów) = 48064
jedna sekunda filmu: (48064 + 1837)*12 (FPS) /1024 = 584 KB, czyli xlspeed = 292
Pomijamy niuanse typu, że Amiga nie odtwarza dokładnie 22050 Hz.

Etap 3 to konwersja wav to 8svx. Możesz użyć cokolwiek, jest tego masa, ale co do Play16 uprzedzałem wcześniej. Aha i nie stosuj stereo, nie ma narzędzi.

Etap 4 to konwersja serii obrazów do cdxl bez dźwięku. Może być 2-etapowa. Obrazki są 24-bitowe, więc można je skonwertować hurtowo na iffy (mnóstwo programów do tego) i wtedy użyć xlmake lub xltoolkitgui. Można użyć Adpro i skryptu arexxa i skonwertować w jednym etapie. Przy okazji nie polecam skryptu Convert2CDXL.

Etap 5 to umieszczenie dźwięku do filmu przez użycie xlaudio lub gui.

Przykładowy tutorial
[#10] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@cholok, post #9

No i proszę, wszystko wydaje się jasne. Dzięki, potestuję. Nadal jednak martwi mnie, że tyle lat Amigi na rynku i tyle lat CDTV i tego formatu a nie ma zwyczajnego programiku AVI/MPG/Anim+8vx to CDXL gdzie wybieramy źródło i docelowy plik po prostu klikając.

Jeśli się powiedzie przygotuję chyba Videotutorial jak od momentu nagrania pliku AVI resztę zrobić na samej Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2017 19:53:02 przez xtro
[#11] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@xtro, post #8

"Od kiedy odtworzyłem nie przechodząc gry outro AB Tower Assault."

W jaki sposób? Po prostu playerem odpowiedni plik z trzeciej dyskietki?
[#12] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@aMifan, post #11

Pewnie pisze o filmiku na płycie z grą dla CD32. Na ECS filmików z CD32 i tak nie odpali.
[#13] Re: Czas na rozkminienie amigofych filmów w amigowym farmacie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Dokładnie tak! Miałem ABTA na CD32. Zresztą sporo płytek miałem w tamtym czasie, a że posiadałem również urządzenie/kabelek CommunicatorII Lite to CD32 była podpięta to A4000 jako CDROM. Na samej płycie Aliena był w katalogu C odtwarzacz i z tego co pamiętam z sekwencji startowej to Team17 tak odtwarzał intro i outro przed gra i po niej. Zwyczajnie przed i po zakończeniu (jak sądzie zwycięskim) programu gry.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem