[#1] Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka
Witam, chcę podzielić się z Wami pewną typowo polską sytuacją. Może i Wy dorzucicie do wątku coś od siebie. Jestem po prostu roześmiany jak głupi do sera.

Kupiłem na aukcji konwerter Video RCA do VGA celem podpięcia Amigi do LCD VGA. Jest o tym cudzie osobny wątek na forum. Aukcja dotyczyła dokładnie tego urządzenia:

Jakaż więc była moja frustracja gdy przyszło owszem , ale TO:

Zaznaczam , że zarówno foto jak i w opisie widniało urządzenie z CZINCZEM... A nie BNC (50? 75?)

No nic myślę sobie zadzwonię do allegrowicza, pomyłka... ludzka rzecz. Dostałem info iż mam opisać listownie problem i odesłać magiczne pudełko z tym opisem , że aukcja dotyczyła czincza...

Po opłaceniu przesyłki z powrotem i ok tygodniu... jest ... wreszcie se podepnę...

Jakież było moje zdziwienie (choć może już nie zdziwienie bo w PL już mnie nic nie dziwi) i uśmiech głupiego do sera, gdy w paczce zwrotnej znalazłem paragon opisany czincz do VGA i zawiniontko.... oczywiście!!! to samo co odesłałem, wręcz wyglądało jakby nikt nie ropakował.... BNC....

Wiecie co .... nie mam już ochoty dzwonić so tego człowieka...

Poradźcie. Może ktoś ma ten BNC do Vga... czy wystarczy podpiąć tam przerobiony kabel czincz- czincz na czincz - BNC i zadziała, czy to jest BNC antenowe i trzeba tam wpiąć anteną z modutatora Amigi??? Jeśli to pierwsze, trudno powędruję do sklepu po wtycznkę i sobie kabel zrobię, bo już nie mam sił na odsyłanie raz jeszcze i kasy szkoda...

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 17:55:49 przez xtro
[#2] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #1

Zanim odesłałeś pierwszy raz to urządzenie, trzeba było tu napisać - sytuacja znana, Chińczycy dostarczają różne wersje jak im się akurat wyprodukuje. Wystarczy kupić przejściówkę chinch na BNC, albo podpiąć się "na krótko". Wejście jest tak samo funkcjonalne jak w wersji z chinch.
[#3] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #1

wystarczy takie coś

image hosting 30 mb
[#4] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@Risc, post #3

dodam jedynie, że taka przejściówka kosztuje circa 2.50 zł, sam kupowałem ostatnio do monitora Sony PVM, więc nie ma tragedii.
[#5] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@charliefrown, post #4

No widziecie, a ja doczytałem na innej aukcji , że to jest wersja na "wejście antenowe". Nie kombinowałem, tylko odesłałem. Pamiętam że w latach 90 takie złącze miał jeden magnetowid , sygnałowo było jednak kompatybilne z czincz... Idę więc do sklepu kupić albo wtyk albo gotowca.
[#6] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #5

Na te złącze BNC można założyć przejściówkę na RCA ("czincz"). To urządzenie nie obsługuje sygnału antenowego, to jest gniazdo RCA tylko z miejscem na wtyk BNC.
[#7] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #5

Jak się przyjrzysz to zauważysz różnicę. To jest BNC - kiedyś posiadały takie wejścia karty sieciowe (pamiętam takie połączenia komputerowe - istna tragedia, gdyż działały szeregowo, jedno poruszenie i reszta komputerów nie miała sieci), posiada mały wypustki by "zakleszczyć" złącze. BNC to coś całkowicie innego niż wyście antenowe.
[#8] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #1

mam dokładnie to samo.
obraz z tego będzie...jak to z rca:) ale będzie

kup przejsciowke i czesc.

podpowiedź bys nie rwał włosów jak ja: to g...o ma badziewne gniazdo zasilania i czasami trzeba pokręcić (a nie powyinać) kablem w gnieździe, by załapał.
[#9] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@sirapacz, post #8

Ok, dzięki za podpowiedzi. Całe zamieszanie przez to , że postanowiłem zrezygnować z mojego TV LCD Philips 20' na rzecz monitora Philips 17' z uwagi na podpiętego doń rezerwowego PC. A nie mam miejsca na rozdzielenie by każdy komp miał swój monitor. Obecny Philips ma 800x600 i tu jest problem. Na PC się nie za wygodnie pracuje w tej rozdzielczości , w Ami mi to nie przeszkadza bo i tak używam PAL. Nosiłem się z zamiarem kupienia Samsunga 19' TV z ekranem 1280x1024, ale skoro jest konwerter to niech już będzie.

Obszedłem dziś pobliskie markety i niestety NIC nie miało BNC... kupiłbym cokolwiek w rozsądnej cenie by pozyskać ten wtyk. Też korzystałem kiedyś w pracy z sieci opartej o BNC, ale nie mam już tych wtyczek.

Trzeba będzie zamówić i odczekać, nie ma co się pienić. Ale szkoda, bo dziś przyszła karta F. 020 FPU od Lotharka to przy okazji bym zmodyfikował całe stanowisko. A mam kilka rzeczy do poodsuwania i przełączenia...

TO TERAZ DODATKOWY PROBLEM.

Wielu z Was pisało, że lepiej skorzystać co oczywiste z wtyku s-video w tym konwerterze.

Niestety w Amidze mamy czincz, antenę i RGB. Zostaje więc:

- kupić modulator do RGB i z niego wprowadzić sygnał Svideo na powyższy konwerter

- kupić kabel RGB-EURO i skorzystać np. z tego konwertera:

AUKCJA

Co wg Was będzie lepsze? A może po prostu sobie darować i pozostać przy RCA... Zrobię taki góra 10 cm kabelek...

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 21:40:28 przez xtro
[#10] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@sirapacz, post #8

wejście VGA ma RGB?
[#11] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

W to VGA wejdzie mój PC, ten konwerter będzie robił jako sumator Amiga - PC... no chyba , że się tak nie da, wtedy dołażę przełącznik... Kurde dużo tego... wszystko załatwił by telewizor 1280x1024 z VGA i Euro...
[#12] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #9

ale ten adapter ma wejście VGA do którego synał chyba można podłączyć zwykłą przejściówką z wyjścia RGB w Amidze?
[#13] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #11

to nie prościej będzie Ci skombinować jakiś monitor LCD który natywnie łyknie obraz z Ami a do drugiego wejścia (bo te nowe zazwyczaj mają dwa jakieś) podpiąć PC? zamiast knuć z zyliardem łączek i przejściówek?
[#14] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@Canga, post #7

Tak się dawno budowało sieć na BNC, i to nie wina przewodu, a topologii sieci.
[#15] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #11

VGA może być uniwersalne 15kHz - 31kHz. Nie pisałem, że jak na wejściu VGA ma RGB to jest tylko PAL/NTSC

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 23:45:53 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#16] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

1. Co do sieci koncentrycznej na BNC to jak kabel był ok i jakieś fajne karty (NE2000) działało to ok. Wprawdzie na sieci gdzie to robiłem było mniej jak 10 kompów, ale chodziło wiele lat.

2. Faktycznie kombinowanie z konwerterami etc. może mało eleganckie. Ale konwerter już kupiłem i faktycznie może lepiej było kupić TV typu Samsung Sync Master za ok 150 zł i mieć tam panel 1280x1024, antenę RF, czincze, euro, VGA i HDMI. Ale już kupiłem a monitor mam wiec ciut kasy szkoda...
[#17] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #16

Takie rzeczy nie tylko w pl tylko to standard. Zwykle nie opłaca
się odsyłać, bo wysyłka na koszt nabywcy.
Kupujesz urządzenie za parę zł, to i nie będzie serwisu na 5 gwiazdek.
Dobrze, jak takie coś wogle działa a i tak, że komuś wogle chce się
takie urządzenia lutować w domowych pieleszach, trzeba to docenić.
[#18] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@ClarensMartin, post #17

jak towar jest niezgodny z opisem to sprzedawca pokrywa koszty transportu.
[#19] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

No w tym przypadku to było tak:

1. Kupiłem konwerter na aukcji z fotkami i opisem: Konwerter CZINCZ - VGA
2. Przyszedł konwerter BNC
3. Zadzwoniłem do Pana z aukcji i naświetliłem niezgodność - powiedział ok. opisz Pan problem i odeślij sam konwerter bez kabli (bo te same są) z paragonem.
4. Odesłałem sam konwerter PŁACĄC ZA PRZESYŁKĘ Z GÓRY
5. Sprzedawca odesłał na swój koszt - ALE ZNOWU NIE TEN ... znaczy BNC.. Najlepsze , że wystawili paragon na konwerter CZINCZ...

Czuję się nieco zażenowany... nawet nie chce mi się już dzwonić do gościa, jakby choć dołożył tę przejściówkę, a teraz muszę kupić i czekać znowu.

No ale co zrobić.

JUTRO WIELKI DZIEŃ... Po wielu latach nabyłem nowiutkę kartę turbo (ogólnie coś nowego fabrycznie) czysto przeznaczonego do Amigi:

jutro montaż Lotharkowej F.020.FPU...

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2017 02:15:12 przez xtro
[#20] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #19

Możesz w swojej Amidze zamiast wbudowanego modulatora zamontować płytkę z S-Video, obraz o niebo lepszy niż po czinczu. Wystarczy usunąć modulator i przykręcić płytkę na 2 śruby z dystansami oraz podłączyć 4 kabelki (+5V, GND, Luma, Chroma) nie trzeba nic przerabiać a co gorsza kroić obudowę, gniazdko S-Video które jest na płytce pasuje idealnie w otwór na modulator. W razie co takowe płytki mam 35zł./szt.
[#21] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #9

TO TERAZ DODATKOWY PROBLEM.

Wielu z Was pisało, że lepiej skorzystać co oczywiste z wtyku s-video w tym konwerterze.

Niestety w Amidze mamy czincz, antenę i RGB. Zostaje więc:

- kupić modulator do RGB i z niego wprowadzić sygnał Svideo na powyższy konwerter

- kupić kabel RGB-EURO i skorzystać np. z tego konwertera:

Ten konwerter NIE zrobi S-Video z amigowego RGB!
To zwykła przejściówka, pozwalająca podłączyć S-Video pod złącze SCART (EURO). Tyle, że to S-Video trzeba najpierw mieć.

Niezależnie od sytuacji - odradzam. W przypadku sygnałów analogowych należy za wszelką cenę ograniczać ilość przejściówek. Najlepiej wykonać dedykowany kabel.
[#22] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@Daclaw, post #21

Ja mam taki konwerter i powiem szczerze że jak na same gry to jest OK i można go polecić ale tak jak wspomniałem tylko i wyłącznie dla gier.
Jednak dla korzystania z wb w pal to ten konwerter zupełnie się do tego nie nadaje.... w polsce można go kupić za 50zł i tak wg mnie chyba najlepsze rozwiązanie dla gier z Amigi... patrząc na cenę Indi Aga to w ogóle przepaść
[#23] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #9

Obszedłem dziś pobliskie markety i niestety NIC nie miało BNC

Stary nie chodź do marketów-badziewiaków kiedy poszukujesz dość nietypowego hardware'u.
Idź do specjalistycznego.
Mieszkasz w Szczecinie i na miejscu masz wizfon.
Sam jestem ich klientem.
Stany na stronie mogą być nieaktualne, ale to mało istotne kiedy możesz podjechać obejrzeć i nie płacić za przesyłkę.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2017 15:17:58 przez movin
[#24] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@xtro, post #9

Kupiłem takie coś w markecie dla CD32 i poza ciekawym wyglądem wielka lipa. Liczyłem, że S-video wykorzystam, ale była tragedia i pozostało podłączenie chinchami. Być może firma lipa, bo pomysł super. No i nie miałem, a może miałem nie pamiętam Pol-Tech. W sumie taka przejściówka pozwalająca włożyć w TV Euro scart (tak to się fachowo nazywa?) a z drugiej strony s-Video do podłączenia CD32 w fajnej cenie byłoby ok. Skoro TV mają chyba w EURO RGB, to czy to by się nie pogryzło z s-video z CD32?
[#25] Re: Takie rzeczy tylko w PL... normalnie załamka

@movin, post #23

Cały analogowy monitoring CATV używa złącz bnc, więc jest to bardzo powszechny standard. Przejsciówki kupisz w każdym sklepie elektronicznym i w sklepach z monitoringiem typu eltrox czy cos.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem