[#1] A rozbudowa Amigi 500...
Witam ponownie!
Poprzednio pytałem o możliwości rozbudowy Amigi 1200 w desktop-ie. A teraz poproszę szanownych kolegów o odpowiedź na pytanie o rozbudowę 500-ki. Ja na swojej mam tylko rozszeżenie pamięci o 512 Kb. Rozumiem, że można do niej podłączyć twardy dysk i cd-rom. Z tego co wiem były też dostępne rozszeżenia pamięci do 2,5 Mb.
Czy są jeszcze inne zabawki w które można zaopatrzyć 500-tkę??

Za wszelkie odpowiedzi dziękuję!
Pytania zadaję ponieważ po 10 latach używania Amigi w celach rozrywkowych chciałbym się wreszcie pobawić na niej może troszkę poważniej!

Pozdrawiam!!

[#2] Re: A rozbudowa Amigi 500...

@Flynn, post #1

możesz kupić sloty zorro2 i rozbudować ją do poziomu a2000, a570 rozbudowuje o cdrom, a a590 i pochodne o dysk, można tez kupic sprzętowy emulator pc np. atonce, z kart graficzny jest dctv, podstawą podstaw w rozszerzaniu jest kupno nowego romu (3.0 lub 3.1)

[#3] Re: A rozbudowa Amigi 500...

@Flynn, post #1

1. CD-ROM/HDD to na SCSI lub IDE poprzez dolaczenie odpowiedniego kontrolera do lewego zlacza. Kontrolery zazwyczaj pozwalaly na dolozenie takze 8MB Fastu w postaci SIMM lub ZIP. Obecnie sprzet jest malo dostepny i dosyc drogi.
2. Karty turbo...tutaj nie ma zbyt duzego wyboru...na poczatku byly "dopalki" w postaci 68010 czy 68000 taktowanych wyzszymi czestotliwosciami...potem bylo jeszcze kilka 68EC020 i nawet kilka 68030, ale ze wzgledu na mala ilosc CHIP RAM i brak zbyt wielkich mozliwosci rozbudowy (zwarta zamknieta konstrukcja) nie dalo sie tego zbytnio wykorzystac.
[#4] Re: A rozbudowa Amigi 500...

@Flynn, post #1

Wiesz, do A500 bylo mnostwo różnych "rozszeżen". Na poczatek to polecam jakis dpbry slownik naszego jezyka.... A wiecej? Poczytaj forum PPA, jest tam mnostwo tematow zwizanych rowniez i z A500....

[#5] Re: A rozbudowa Amigi 500...

@c3h6, post #4

Nie ma to jak odpowiedź nie na temat. Nie pierwsza zresztą... Jeżeli nie masz do powiedzenia nic poza wytknięciem błędu ortograficznego, może nie warto się w ogóle odzywać?

[#6] Re: A rozbudowa Amigi 500...

@Flynn, post #1

Proponuję się rozejrzeć za rozszerzeniem Elsat MegaRAM HD. Pozwalało na dołożenie do 8 MB FAST, o ile dobrze pamiętam w modułach SIMM 72-pinowych, a więc w miarę dostępnych. Oprócz tego można było dołączyć 2 urządzenia IDE.

[#7] Re: A rozbudowa Amigi 500...

@Flynn, post #1

Najfajniesze to było rozszerzenie firmy GVP A530 podłączane z boku, w eleganckiej obudowie. Na pokładzie była M68EC030 40 Mhz, podstawka pod koprocesor, 8 MB Ram, sterownik SCSI do HD i wyjście SCSI do np. CD-Romu. Widziałem u właściciela pełną M68030 taktowaną 50 Mhz i koprocesor 68882 też 50 Mhz (łatwo można wymienić zegar). Do tego jedyną kartę graficzną do A500 desktop DCTV (obecnie jest na ebayu) i sprzęt jeszcze niezły. Niestety A530 nie dokupienia, choć teraz na ebayu jest uboższa wersja tej przystawki A500HD+ tj. bez procesora - sam sterownik SCSI.
Tak kiedyś myślałem o czymś takim z A500 Plus (2MB ChipRam, OS 2.04), ale wtedy ceny były zaporowe, zwłaszcza na DCTV.

Ostatnia modyfikacja: 20.01.07 00:15
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem