kategoria: Sprzęt
[#1] Piąty kanał audio
[#2] Re: Piąty kanał audio

@PopoCop, post #1

Amiga i ludzie nie przestają zadziwiać- piąty kanał audio grany przez wyjście VIDEO OK
[#3] Re: Piąty kanał audio

@BULI, post #2

To tylko potwierdza to że nie wszystko zostało jeszcze odkryte. W przeciwieństwie do tego co twierdzą co nie którzy.
[#4] Re: Piąty kanał audio

@PopoCop, post #1

Jest coś pięknego w używaniu hardware'u do innego celu niż jego główne zastosowanie. Śmiem twierdzić, że nawet ma to jakiś artystyczny walor i podczas koncertu output video można by rzucić na bigscreen. Bo czemu by nie?

Przydałoby się jakieś nagranie lepszej jakości, tzn. bezpośredni przechwyt sygnału do pliku audio, bo w tej chwili ciężko stwierdzić czy ta technika ma jakiś potencjał.

Swoją drogą, w komentarzach padło magiczne słowo Covox. Zawsze chciałem sobie takiego zbudować. Zastanawiam się tylko, czy nie zrobi to krzywdy Amidze, bo ta ma mocno ograniczony prąd maksymalny na złączu równoległym. Nie trzeba by stosować jakiegoś opampa i zewnętrznego zasilania? Może ktoś bardziej obeznany mógłby rozwiać moje wątpliwości?
[#5] Re: Piąty kanał audio

@PopoCop, post #1

Stare i troche bez sensu ale jako przyklad zabawy to czemu nie.
[#6] Re: Piąty kanał audio

@michal_zukowski, post #5

Oczywiście, że sztuka dla sztuki, ale rzeczywiście ta wizualizacja jest całkiem (trochę jak wczytywanie gry z kasety na C-64) ok, racja
[#7] Re: Piąty kanał audio

@teh_KaiN, post #4

Technika ma potencjał. Tym bardziej, że gdyby wykorzystać wyjście RGB zamiast Composite, to mamy trzy dodatkowe kanały, a nie jeden, z tym, że w przypadku OCS/ECS są to kanały czterobitowe, w maszynach z AGA ośmiobitowe. No i na wyjściach RGB nie ma zakłócających impulsów synchronizacji. A Covox? Pewnie, można zrobić i zakładając podłączenie wzmacniacza o typowej impedancji 47 kΩ, zasilanie nie byłoby chyba potrzebne, przy zaakceptowaniu takiej sobie jakości.
[#8] Re: Piąty kanał audio

@Krashan, post #7

moja Amiga jest lepsza, generuje dodatkowy kanał audio bez włączania, i to na PC. siedzi, pije i chrupki Wystarczy, że wepnę wtyczkę do gniazdka razem z monitorem i głośniki zaczynają bzyczeć (co prawda cicho i tylko jak monitor jest włączony, ale zawsze coś).

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2017 15:16:56 przez snajper
[#9] Re: Piąty kanał audio

@Krashan, post #7

Tez pomyslalem o RGB. Dodatkowo, jezeli ktos nie chcialby ogladac "efektow" wizualnych, mozna by sie pokusic o takie ustawienie AGAty zeby przerwy byly minimalne lub w ogole nieobecne (VBSTOP/VBTOTAL/itd...)
[#10] Re: Piąty kanał audio

@mschulz, post #9

Sztuka dla sztuki. Choć trzeba przyznać że pomysłowe. Covox to proteza audio do pc. Mając Paulę po co się ograniczać na kilka pisków. Wolne moce przerobowe i mózgi autorów ciekawych projektów widziałbym w zaprzęgnięciu do takich projektów jak zewnętrzna stacja HD 1.44MB czy porządny laplink Ami - PC na port równoległy. Choć żeby nie było że marudzę, ostatnio wzięło mnie na uruchomienie SoundBlastera 8bit ISA. W PC hehe. Poległem z powodu braku sterowników.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem