kategoria: Sprzęt
[#1] KICKTOS dla A1000
Szukam KICKTOSa dla Amigi 1000 i niestety nigdzie na forach nie ma go do ściągnięcia.

Sciągnąłem sobie najnowszy EmuTos dla Amigi w postaci ROMu (jeszcze nie przerzuciłem na dyskietkę) i według pewnego wpisu na forum zagranicznym, cytuję:

"KickTOS is a just a Kickstart version of the EmuTOS"

to jest to samo co szukany przeze mnie KICKTOS.

Ktoś podpowie z swego doświadczenia, czy to jest to samo, a jeśli nie to pomoże dorwać KICKTOS'a?
[#2] Re: KICKTOS dla A1000

@BULI, post #1

Tak
[#3] Re: KICKTOS dla A1000

@BULI, post #1

Kicktos to TOS na dyskietce dla A1000. Może to być EmuTOS, ale nie musi. Ratte zrobił sobie z TOS 1.02. EmuTOS musi być w postaci adf, a nie romu, no chyba, że samemu potrafisz robić kickdyski.
[#4] Re: KICKTOS dla A1000

@cholok, post #3

#Norbert
No właśnie chyba jednak nie jest to samo, bo w EmuTosie nie ma żadnej emulacji i jest wykorzystany zamiennik oryginalnego TOSa (coś a'la AROS).
W przypadku KickTOS jest jak tam TOS 1.02 kawałek "kodu odpowiedzialnego za emulację (TOS v1.02 plus the ST emulation code into WOM (which effectively becomes the machines hard-mapped ROM)).
Jak teraz doczytałem KickTOS bazuje na innym projekcie ST4Amiga.

#cholok
Właśnie szukam tej wersji od Ratte? z TOS 1.02 ktoś wie gdzie to dorwać?

EmuTOS musi być w postaci adf, a nie romu, no chyba, że samemu potrafisz robić kickdyski.

Otóż oprócz rzeczonego ADFa (kick dla A1000) jest też ROM (np dla BlizKicka), zobacz tu i tu ok, racja
[#5] Re: KICKTOS dla A1000

@BULI, post #4

Otóż oprócz rzeczonego ADFa (kick dla A1000) jest też ROM (np dla BlizKicka)

Szukałeś dla A1000, więc jednak adf.
[#6] Re: KICKTOS dla A1000

@BULI, post #4

A ta dyskietka która jest w tym archiwum EmuTOS-a to się nie nadaje czy szukasz czegoś innego. Ja normalnie bootowałem z niej na ACA500 tam jest tak opcja aby botować z dyskietek z kickiem z A1000.

A widzę że to już widziałeś.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2017 19:24:27 przez TechNineWonder
[#7] Re: KICKTOS dla A1000

@cholok, post #5

Tak i szukam dalej KICKTOS'a, wydawało mi się, że ktoś się chwalił na forum, że to odpalał?
W ostateczności pozostanie mi opcja napisania do Ratte.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem