[#1] Co to za karta?
Witam szanowne migowe grono. Ostatnio wygrzebałem w elektronicznych szpargałach wujka jakąś amigowską kartę rozszerzen. Niestety nie wiem co to dokładnie jest, a wujek jest absolutnym sprzętowym laikiem. Wiem tylko ze karta oryginalnie siedziała w Amidze 500. Przymierzyłem ja do slotu rozszerzeń w mojej 600 ale ma zupełnie inne gniazdo do podlączenia. Napisy na karcie to ELBOX sernice na 2 stronie A502.16 Napisy na układach NEC USA 8648FV049. Mugłby mnie ktoś oświecić, co to za karta?

Pozdrawiam

Yin

ps. Dodałem fotki: http://www.graves.welnowiec.net/

Ostatnia modyfikacja: 20.01.07 13:26
[#2] Re: Co to za karta?

@Yin, post #1

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=995
[#3] Re: Co to za karta?

@Norbert, post #2

Wygląda bardzo podobnie, lecz nie ma niebieskiego dynksa (nie mam pojęcia, co to jest :) ) w rogu. Poza tym w linii z układami na fotce z linku SA 2 układy a na mojej 3. Chyba ze poszczególnie rozszerzenia 512k różniły się nieznacznie budową?
[#4] Re: Co to za karta?

@Yin, post #3

Nie zapominaj, że na tamtym zdjęciu po stronie przeciwnej od złącza jest jedna zworka, a Ty masz dwie. Ale i tak myślę, że to będzie ta sama karta, tylko może inna rewizja (albo może military specs - podrasowana na potrzeby Wojska Polskiego :D )

[#5] Re: Co to za karta?

@Yin, post #3

Na Twojej karcie masz dodatkowo zegar czasu rzeczywistego. Ten niebieski "dynks" to akumulatorek. Trzeci, dodatkowy układ scalony to właśnie ten zegar, najprawdopodobniej będzie to układ OKI albo Ricoh, gdyby zdjęcia były zrobione czymś normalnym, to pewnie dałoby się odczytać.

[#6] Re: Co to za karta?

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Dziękuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi. Trzeci układ to faktycznie OKI. Niestety nie dysponuje aktualnie czymś normalnym do robienia fotek, jedynie proteza aparatu w telefonie.:)

Ostatnia modyfikacja: 20.01.07 14:14
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem