[#1] Jak pogodzić MagicWB i NewIcons
żeby uzyskać efekt np. taki:

http://www.ppa.pl/graffiti/obrazki/waszeblaty/gumboy/gumboy_1.gif

Wiem że Amiga słynie z nieograniczonych wprost możliwości upićkszania systemu operacyjnego... jednak po instalacji samego MUI+MagicWB ikon w standardzie NewIcons w ogóle nie widać, a czćść z tych widocznych ma dziwne, fioletowo-różowe kolory. Z kolei po instalacji NewIcons kolory gryzą sić z MWB. W jaki sposób pogodzić NI i MWB ?

P.S. Takie jedno pytanie czy możliwe jest ustawienie jako tapety WB pliku w formacie JPG?
[#2] Re: Jak pogodzić MagicWB i NewIcons

@Schaqal, post #1

Jeżeli chodzi o tło WB w psotaci pliku JPG to jest to możliwe, gdy masz odpowiedniego datatype. Co do palety to VisualPrefs używa chyba jakiegoś programu, który blokuje kolory, dzięki czemu Magic Icons nie tracą swoich uroków :)
[#3] Re: Jak pogodzić MagicWB i NewIcons

@Schaqal, post #1

Używam bez żadnych problemów MUI+MagicWB+NewIcons. Problem prawdopodobnie leży w preferencjach NI. Jest możliwe ustawienie tapety WB w formacie JPG, ale im większy plik, tym dłużej trzeba czekać na wczytanie tapety.

[#4] Re: Jak pogodzić MagicWB i NewIcons

@Schaqal, post #1

Nie trzeba instalować całego NI, żeby oglądać ikonki NI. Po instalacji MWB wystarczy wywołać NI w startupie i skopiować programik NI, biblioteki i prefs. Nie trzeba też ustawiać kolorów. NI zawsze remapuje kolory do aktualnie dostępnych i dynamicznie alokuje tzw. peny. Jęśli więc mamy mało kolorów na WB to ikonki będą wyglądać mało atrakcyjnie, ale z paletą najbliżej podobną z możliwych do oryginału.
Druga rzecz to WB ptwarty w ilości kolorów >8. Wtedy alokowane są 4 pierwsze i 4 ostatnie kolory, a nie pierwsze 8. Optymalnie jest ustawić tę drugą czwórkę dwukrotnie, ale nie zawsze jest to możliwe (np. Fullpalette lub podobnym) i oszczędne. Można też przerobić ikonki MWB na NI, wtedy same dobiorą sobie paletę, ale generalnie warto mieć ustwione kolory z MWB nawet nie używając ikonek z MWB. Oczywiście nie ma musu.
Można ustawiać obrazki na tapetę w jakimkolwiek formacie do którego masz zainstalowane datatypy. Ale w przypadku jpg warto zastanowić się czy się opłaca nie mając karty gfx. Pliczek mało zajmuje, a efektu 24-bit nie uzyskasz, a stracisz czas na redukcję kolorów. No chyba, że masz to wtedy jest to dobry wybór.
[#5] Re: Jak pogodzić MagicWB i NewIcons

@Schaqal, post #1

Aby pogodzić MWB z NI ja zrobiłem tak:

Z aminetu chyba pobrałem jakiś program do blokady kolorów (fullpalette czy cuś takiego), z jego pomocą można łatwo i szybko zablokować 4 kolory do MWB (dodam jeszcze że program ten uruchomić należy w startup-sequence, a NI w user-startup). Po tych wszystkich operacjach dobrze działają zarówno NI jak i MWB (np. na 32 kol. screenie).

[#6] Re: Jak pogodzić MagicWB i NewIcons

@Orson, post #5

Hej! A ja mam taki pytanie. Bo chciałem na swoim 3.9 zainstalować MagicWB, ale po instalacji i restarcie okazuje się, że instalator pozamieniał mi jakiś biblioteki na starsze/swoje i ogólnie jest bajzel w systemie.

Szukam rozwiązania i jedynie co mi wpadło do głowy to instalacja tych ikonek ręcznie. Kiedyś widziałem pakiet magicWB pod 3.9, ale nie pamiętam czy miał swój instaler, ale były na pewno tam dodatkowe ikonki do 3.9. Dziś nie mogę tego znaleźć na Aminecie, ale będę jeszcze grzebał.

Ma ktoś jakieś porady/wskazówki co muszę zrobić? Prócz podmian *.info.
[#7] Re: Jak pogodzić MagicWB i NewIcons

@Jield, post #6

Jesli doporwadzisz system do pozadku, to w preferencjach Workbencha (OS3.9) zaptaszkuj "Ustaw palete MagiWB". W tym momencie oprocz ikon nic juz wiecej nie potrzebujesz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem