[#1] Powtorka - MOD 2 WAVE
Wiem, ze juz bylo, ze jest cos w FAQ, ale moze przydaloby sie to sklasyfikowac? Sam uwazam ze najlepszym rozwiazaniem jest uzycie DigiBoostera, ale sa tez inne metody. Sam na poczatku chcialem to zrobic za pomoca Eagle Playera, jednak juz na samym poczatku trafilem na dwa problemy - nie wiem jak nazywa sie wtyczka umozliwiajaca zgranie modulu do sampla i...wersja EP, ktora mam z Aminetu, nie pracuje w AHI (?).
Czy jest jakas plugin do Song Playera umozliwijajacy odtwarzanie .modow? Np. taki PlayGUI korzysta z HiPa.
Ale wracajac do tematu. Mysle ze nalezaloby sklasyfikowac to tak:

1. Program do tworzenia muzyki, np. DigiBooster (ma bardzo fajny i prosty mixer).

2. Przegladarka muzyczna, np. HippoPlayer (w tym przypadku przy uzyciu AHI Filesave)

3. Jakis program do konwersji (niestety nie znam takiego).

Piszcie czego uzywacie na AmigaOS i MorphOS.
[#2] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #1

Dwa pierwsze rozwiazania (DBPro i HIPPek) sluza mi bardzo dobrze. Plugin do SongPlayera z tego co wiem nie istnieje (gdyby byl to wiedzielibysmy o tym pewnie...). EP ma mozliwosc (jak sobie przypominam) zgrywania sampli zawartych w utworze natomiast zrzucenie kawalka do pliku jedynie przez AHI. Co do EP to mam odrzut - nie dziala za stabilnie u mnie i przez to nie uzywam z reguly tego playerka (chociaz fajnie wyglda)...

[#3] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #1

Pod MOS-em polecam UADE. Jest to po prostu takie mocno okrojone UAE, a więc emuluje cały procesor 68k i układy dźwiękowe. Dzięki temu obsługuje masę formatów i zapewnia bardzo wierne odtworzenie modka. Konwertowałem nim, oprócz zwykłych protrackerów np. wielokanałowe Octamedy.

[#4] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #1

Jesli chodzi o playery to polecam: DeliTracker + 14BitNotePlayer.
[#5] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #1

Na AOS:
1. Wszystkie programy wspólpracujące z AHI rzecz jasna (np. NewTracker) oraz poza AHI, Protacker w odpowiedniej wersji.

2. Deliplayer + AHI-Noteplayer, EP niestety nie ma plugina.

3. Pchełki w rodzaju mod2smp albo ps3mrec.
[#6] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #1

1)Jak to nazwales 'przegladarka muzyczna' AHI + AHI

2)'przgladarka muzyczna' + AHIrecord

[#7] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #1

DigiBoosterPro i jak juz bylo wspomniane PS3Mrec

[#8] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #1

wersja EP, ktora mam z Aminetu, nie pracuje w AHI (?).

A czy przypadkiem EaglePlayera w ogóle nie potrafi obsługiwać AHI, co jest jedną z jego największych wad?

A co do tematu. Osobiście używam DigiBoostera i jego funkcji Mixer. Nawet odpowiednio pozwala nagłośnić sample podpowiadając stosowną wartość.
[#9] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@11MASTEr, post #6

1)Jak to nazwales 'przegladarka muzyczna' AHI + AHI

A ktora to przegladarka jest programem do tworzenia modulow? ;)

2)'przgladarka muzyczna' + AHIrecord

Tzn. Odpalam np. w HiPie jakis modul i ripuje kiepski dzwiek w 14Bit? Nie wiem czy tak mozna, bo nie probowalem, ale lepiej od razu HiPa przestawic na Filesave i juz :)

Ostatnia modyfikacja: 24.01.07 00:51
[#10] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #9

swego czasu używałem do przerabiania mod na sample octamed sound studio robił to nieźle i działa dobrze pod kontrolą kart graficznych i nie używa ahi.

[#11] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@krzysiekk, post #10

octamed sound studio

Probowalem kiedys na darmowym v1.03c, jednak nigdy nie udalo mi sie tam tego dokonac. Nawet to co zrobilem na Octamedzie, to "exoprtowalem" do sampla na DigiBoosterze...szkoda tylko ze DB, nie lyka duzych (kilkumegabajtowych) sampli i obcina je podczas odtwarzania.
Chyba ze chodzi ci o OctamedaSS przepisanego w C, albo o zupelnie nowa wersje v2 (ktora jest tez na peceta).
[#12] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #11

pod windowsem używam MODPlug'a, bo ma ciekawe efekty przy okazji i zwykły 4-kanałowy modulik może ładnie podrasować.

[#13] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #9

Andrzej Drozd napisał(a):

> A ktora to przegladarka jest programem do tworzenia modulow? ;)
??obawiam sie ze nie lapie; ale na chlopski rozum to chyba zadna.

> 2)'przgladarka muzyczna' + AHIrecord
> Tzn. Odpalam np. w HiPie jakis modul i ripuje kiepski dzwiek w
> 14Bit? Nie wiem czy tak mozna, bo nie probowalem, ale lepiej od
> razu HiPa przestawic na Filesave i juz :)
a jesli chcialbys dodatkowo cos zmiksowac z mikrofonu? albo np. zrobic remix modulow?

[#14] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@QkiZ, post #12

Mysle ze podrasowywanie modulow, to taka "mała" profanacja. Ja jestem zwolennikiem oryginalu (chocby to brzmialo tragicznie). Nie powinno sie poprawiac natury, tego co zrobil autor. Najlepszym rozwiazaniem sa playery ktore "polepszaja" dzwiek w czasie rzeczywistym i kazdy moze sobie ustawic to pod wlasne ucho.

A co do polepszania, to mozna przeciez polepszyc juz samego wave - przerzucic troche dzwieku z lewgo kanalu na prawy i na odwrot, dodac troche reverbu, mozna skompresowac, mozna to nawet studyjnie zmasteringowac ;)
[#15] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@11MASTEr, post #13

> A ktora to przegladarka jest programem do tworzenia modulow?
??obawiam sie ze nie lapie; ale na chlopski rozum to chyba zadna.

Aha, spoko, ale ja w takim razie nie rozumiem Twojego zdania w punkcie pierwszym (ktory dotyczyl programow do tworzenia) :)

a jesli chcialbys dodatkowo cos zmiksowac z mikrofonu? albo np. zrobic remix modulow?

Stworzylbym oryginalny plik Wave. Odpalil na pececie studyjnego Samplitude Producera (lub jakis odpowiednik na innej platformie), zaimportowalbym sampla i mialbym do dyspozycji kilkanascie - kilkadziesiat sladow (moglbym dogrywac, wokale inne sample, przesuwac gdyby bylo nierowno itd. itp. Moglbym zrobic jakis profesjonalny mix (oczywiscie to juz zalezy od umiejetnosci). Na tym programie mozna takze masteringowac, ale to juz powinni robi ludzie ktorzy maja sprawniejsze ucho ;)
[#16] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #15

Teraz kumam; :)
Ja nie odpowiadalem na Twoje punkty, tylko wyliczylem swoje odpowiedzi.

Nastepna rzecz: myslac o miksowaniu mialem na mysli np. przejscie jednego moda w drugi, a nie produkcje DJskie.
I chyba nawet obilo mi sie o uszy kiedys, ze jakis playerek piecowy lapie i gra amigowe modki jednak jaki i jakie to juz nie wiem. W tym wypadku to mozesz zupelnie pominac amige i robic wszystko na pc.

[#17] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@11MASTEr, post #16

> I chyba nawet obilo mi sie o uszy kiedys, ze jakis playerek piecowy lapie i gra amigowe modki jednak jaki i jakie to juz nie wiem.

winAMP

[#18] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@11MASTEr, post #16

Nastepna rzecz: myslac o miksowaniu mialem na mysli np. przejscie jednego moda w drugi

Tzn. w czasie rzeczywistym, czy w jednym mp3 (wave, ogg itp.)?

W tym wypadku to mozesz zupelnie pominac amige i robic wszystko na pc.

Pewnie moge tez na Linuxie i Macintoshu. Ale nic nie daje takiej radochy, jak zrobienie czegos na Amidze z 1992 (fakt ze dopalonej czyms z 1998/1999). Po co robic cos "profesjonalnie" i na sile, gdy mozna latwiej i przyjemniej, chociaz troche po partyzancku :)
A jakbym mial tylko peceta, to i tak zaczalbym od WinUAE :)
[#19] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

winAMP

Niestety nie ma on exportu do wave lub mp3. A wlasnie, czy daloby daloby sie jakos zripowac dzwiek z WinAMPa do wave?

Wiem ze sie "da" na okolo - Mozna odpalic moda, odpalic program do radia internetowego i na ANR zapisac jako mp3
[#20] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

mod.mayhem.shn

http://www.ppa.pl/newsy/szukaj.php?news=1&szukaj=shn

[#21] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #19

Każdy szanujący się player ma zapis do pliku, np. pecetowe foobar i xmplay mają to i winamp też powinien mieć.
[#22] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #19

Wtyczka diskwriter w sekcji plugins/output domyślnie zainstalowana.
[#23] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@cholok, post #22

OK, sprawdze, malo uzywam WinAMPa, bo caly czas siedze na AmigaAMPie i AmiGG :)

DODANE: Hmmm, ale sam sobie napisalem ze tutaj piszemy raczej o AmigaOS i MorphOS :)
Ehhh te Windowsy, sa ja kurz, wszedzie sie dostana :P

Ostatnia modyfikacja: 26.01.07 00:25
[#24] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #11

> szkoda tylko ze DB,
> nie lyka duzych (kilkumegabajtowych) sampli i obcina je podczas
> odtwarzania.

nie chciałem sciemniac i opisywac "z pamieci" eksperymentowania z dosc duzymi - kilkanascie mb - samplami (a1200, 32mb) , dlatego sprawdzilem digusia na dragonie (emulator jaki jest - kazdy wie, ale o "podrasowywanie" programów amigowych raczej podejrzewac go nie wypada ) . najwiekszy wav jaki mialem pod reka - 80 mb ( kawalek 8 minut, 44khz ,16bit stereo), 256 mb w emulowanej ami - "lyka" bez problemu, wiec problem opisany przez Ciebie no... dosc zastanwiajacy.

nie chce tutaj nikogo posadzac o brak podstawowej wiedzy jezeli chodzi o tracker'y i sposob w jaki te programy odtwarzaja sample ( ale tez naturalnie "ucinaja" ) i nie wiem dokladnie czy pisales o odtwarzaniu "z rćki", czy może z patternu poprzez play ? jeżeli z patternu, to być może małe niedopatrzenie podczas testów typu pćtla patternu ? ( to jedyne sensowne wytlumaczenie imho) jezeli natomiast ucina sampla granego "z rćki" ... nie mam pojecia czego to moze byc wina, ale dziwna sprawa naprawde.

jezeli jeszcze mozna wtracic dwa slowa odnosnie tematu watka (watku ?
:P ) to ja jednak polecalbym metode z rendem poprzez AHI i filesave. hipek, digus, wszystko jedno. zarowno jeden jak i drugi MOD'y odtwarza identycznie, chociaz za tym pierwszym przemawia dodatkowo np. możliwość kontroli separacji stereo. oczywiscie to moje zdanie , ale jezeli audiofile dostrzegaja pewne roznice , no to wiadomo... odtwarzac w tym "lepszejszym"

dop:
ps2. dajcie spokoj z tym winampem na pc ludziska - 1 kwietnia daleko ;] to jedyny chyba "player" na pc , ktorego nie nalezy uzywac . jest xmplay, modplug, deli... winampem mozna sobie demoscene.tv poogladac - w tej roli spelnia sie znakomicie ;]

Ostatnia modyfikacja: 26.01.07 05:52
[#25] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@cactoos, post #24

Zrobilem kiedys tak. Zrobilem caly podklad na syntezatorze/klawiszu, posamplowalem cala sciezke w 8 bit (na Amidze) w 44,1 kHz. Przerobilem na 22 kHz. Pocialem okolo 3-4 minutowy kawalek na 3 sample. Czyli jeden z nich gral conajmniej 1 min. Wkleilem to wszystko na pierwsza sciezke w OctamedzieSS. Na pozostalych 3 sciezkach podogrywalem gitary i jakis tam wokal. Niestety OctamedSS nie poradzil sobie z exportem modulu do sampla. Nie poradzil to za malo powiedziane. W ogole tego nie zrobil. Wiec wczytalem modul do DB. Niestety efekt podczas odtwarzabnia byl negatywny. Oczywiscie sam modul zajmowal okolo 8MB (albo i wiecej).

Posamplowalem wszystko na pececie z OctamedaSS i jest ok.

PS. Nie chodzi (o dosc niedopracowany) kawalek ACP:)

DODANE: Mialem wtedy 32 MB fastu. Inne playery takze nie poradzily sobie z tym modulem.

Ostatnia modyfikacja: 26.01.07 12:14
[#26] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@cactoos, post #24

winampem mozna sobie demoscene.tv poogladac - w tej roli spelnia sie znakomicie ;]

Nie ogladam pecetowych horrorow.
Chyba ze to tworczosc Baginskiego, to oczywiscie tak. Sztuka jest nie sprzet, lecz ograniczenia sprzetu i sila przekazu :)
[#27] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@Andrzej Drozd, post #25

Dziwne. DB ma nilimitowane sample (trza mieć tylko sample). Może import z MEDa jest nienajlepszy. Co do Octameda i wcześniejszych wypowiedzi to zdziwiłem się, że OSS ma export na dysk, bo nigdzie takiej opcji nie ma. Sprawdziłem to i ma. Trzeba mu wybrać output device na direct to disk. Problem w tym, że w okrojonych czy specjalnych edycjach nie ma tego sterownika. Nie wiem jak jest z wersją do ściągnięcia z listy dyskusyjnej (szczegóły na stronie domowej Octameda).
[#28] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@cholok, post #27

> Dziwne. DB ma nilimitowane sample (trza mieć tylko sample).

Jesli chodzi dokladnie o DIGI Booster Professional to ma ograniczenie dlugosci sampla do okolo 16MB.

[#29] Re: Powtorka - MOD 2 WAVE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Mylisz się. Przed chwilą sprawdzałem sampla 20 MB. Żadnego problemu. Chyba, że wersja. Moja 2.17.

Ostatnia modyfikacja: 26.01.07 19:57
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem