[#10]
Re: [pfs3] padła karta CF
@QUAD,
post #9
Problem z kartami pamięci polega na tym, że na ogół nie są projektowane do obsługiwania profilów operacji odczytu i zapisu takich jak w desktopowych systemach operacyjnych... Projektowało się je raczej do użycia w urządzeniach typu aparat foto, gdzie sekwencyjnie zapisuje się kolejne pliki, a potem ewentualnie odczytuje, kasuje i zapisuje od nowa...
Problemem też jest zużywanie się "komórek" które nie mogą być zapisywane w nieskończoność.
Ostatnimi laty czytałem, że w lepszych kartach zostało to poprawione, ze względu na to, że teraz częściej używa się ich w telefonach, gdzie użycie jest podobne do tego jak w komputerach.
Ale też temu nie wierzę do końca i w jednej małej maszynie, pomimo tego że miałem możliwość wstawienia MicroSD, zastosowałem mały SSD msata (taka mała płytka z kością pamięci) z przejściówką

.
W telefonie już kilka razy miałem objawy zużywania się karty MicroSD... objawiało się popsutymi plikami, na szczęście nie istotnymi (np. jakiś Mp3 się rwał lub nie odtwarzał do końca), przy pierwszych objawach kupowałem nową kartę i kopiowałem wszystko; przeglądając starą widać było, że coś się dzieje - np. nie formatowała się do poprzedniej wielkości, więc jakieś "bady" się ukrywały, więcej nie używałem...
Amiga to raczej lekki system i nie mieli dyskiem tyle co linux swapem czy windows plikami wymiany itp... Jednak jestem pesymistą

. Małe szanse

. Powodzenia!