[#1] Picasso IV + Paloma i Concierto.
Witam!

Mam takie pytanie: na Ebay'u jest ta wlasnie karta z wymienionymi modulami i zastanawiam sie czy by tego sobie nie kupic. Pytanie tylko czy nie lepiej Mediatora z SB? Ma ktos doswiadczenia zwiazne z uzywaniem tej karty? Jak to sie sprawdza w "praniu", czyli normalnym uzywaniu pod systemem np. odtwarzanie Mp3 przez Concierto? Mam A4000D/060... Powiem szczerze, ze nie wiem juz czy rozbudowywac te Ami w oparciu o karty "amigowskie" (Zorro), czy tez lepiej "wszystko dziala" na Medku i kartach od PeCeta?

Ostatnia modyfikacja: 25.01.07 22:50
[#2] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@Deftronic/..., post #1

nie masz powerki to zamiast tego wszystkiego lepiej kupic efike. btw. na ebay.de ostatnio poszedl mas-player do mp3 za troche ponad 30 ~ euro.

[#3] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

nawet wiem kto go sprzedał :)

Benedykt

[#4] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@Deftronic/..., post #1

PIV to najlepsza karta GFX na Zorro. Z najlepszym, 100Hz scandoublerem do trybów AGA. Moim zdaniem świetna sprawa, szczególnie ten scandoubler. Karty od PC nie zapewnią Ci niczego więcej, poza akceleracją 3D, która na 68k na niewiele się przydaje. Concierto, albo dowolna inna karta MSX bez DSP, o tyle ulepsza odtwarzanie mp3, że pozwala to robić z pełną jakością, jednak encodowanie nadal obciąża CPU. Tak więc nie zyskasz "czasu procesora", tylko jakość. Przy czym jakość, w stosunku do paulowskiego dźwięku tzw. 14-bit, wzrośnie znacznie powyżej tego, czego możnaby się spodziewać.

Mogąc kupić wszystko na raz nie broniłbym się przed Zorro.
[#5] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

lepiej kupic efike

A gdzieś ją sprzedają?
[#6] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@Deftronic/..., post #1

Ja używałem Picasso IV przez 2 lata w Amidze 4000. Jest to najszybsza karta na Zorro III. Obraz jest bardzo dobry, flikerfixer działa też dobrze. Lepsze efekty dają sterowniki P96 niż Cybergraphics - stosowałem jedne i drugie i na P96 uzyskiwałem lepszy obraz i wyższą rozdzielczość. Jedynie co brak to sprzętowego wspomagania 3D (odczuwało się to np. w Heretic II). Muzykę i TV w tamtym czasie nie sposób było kupić, choć szukałem. Zdaje się, że karta muzyczna wspomaga procesor w dekodowaniu mp3. Picasso IV ponadto ma złącza do rozbudowy. Miało być do niej dorobione wspomaganie sprzętowe 3D (chyba wyszedł prototyp) i karta turbo (która miała współpracować bezpośrednio z kartą graficzną pomijając płytę Amigi) - w zapowiedzi z procesorem DecAlpha. Szkoda, że nie zdążyli.

Taki komplet bardzo ładnie dopali Amigę. Ja osobiście polecam.

Ostatnia modyfikacja: 26.01.07 14:36
[#7] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@Daclaw, post #5

www.gogle.com

[#8] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@AS, post #6

Dzieki za wszystkie informacje. Zatem powalcze ostro o te karte. Nie wiem jeszcze tylko czy kupic tez modul muzyczny do niej skoro i tak dekoduje to 060 - chyba lepiej bedzie wybrac Delfine.

Rozumiem ze mojScan Dubler firmy Arxon nie bedzie mi juz wtedy potrzebny - Picasso IV ma swoj flicker fixer i scan dubler...

3D na karcie nie jest mi potrzebne do niczego - do nowych gier mam PC i Konsole, Amiga ma byc do "amigowania" :).
[#9] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@Deftronic/..., post #8

Ja bym kupił cały komplet, gdyż jest to rarytas. Kartę muzyczną i TV do Picasso IV trudno kupić, a są dość dobre. Zresztą Picasso IV ma mikser dźwięku w sobie i można podłączyć do niego Paulę, CD i właśnie dedykowaną kartę muzyczną i wybiera się co ma grać. Jest to fajnie rozwiązane.

[#10] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@AS, post #9

Spoko, bede walczyl o komplet - zdaje sobie sprawe, ze te dodatkowe moduly to rzadka rzecz. Poza tym zawsze moge sobie dokupic Delfine. Razem nie powinny sie pogryzc. Zobaczymy czy sie uda :)

[#11] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@Deftronic/..., post #10

OK! Udało mi się kupić Picasso IV, moduł Concierto i kartę Ariadne II. Z modułu Pablo zrezygnowałem - nie jest mi potrzebny (poszedł za "jedyne" 52F). Cena jaką zapłaciłem za te "cuda techniki" u niejednego z was wzbudzi histeryczny śmiech, ale jak wiele razy było już na tym forum wspominane - HOBBY kosztuje :). Jeszcze raz dzięki za pomoc i infomacje. OK

[#12] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@Daclaw, post #5

WEJDZ NA EBAY.PL I POSZUKAJ POD AMIGA NEWS P.S!Kolega sprzedaje wystawił na aukcje :) Pozdrawiam

[#13] Re: Picasso IV + Paloma i Concierto.

@Gumix, post #12

link. na zamowienie to mozna chyba juz kupic 20szt po 99$ bezposrednio.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem