kategoria: A1200
[#1] rozmiary dysku lub CF
zamówiłem sobie podwójny czytnik CF i tu moje pytanko czy można używać większych cf niż 4gb ??
[#2] Re: rozmiary dysku lub CF

@Drako30pl, post #1

Nie bez patchowania systemu i sterowników. Mam podobne urzadzenie (podwójny czytnik CF w kształcie dysku IDE 2.5") i nawet przez chwilę kombinowałem z pohaczeniem systemu tak, żeby mieć karty większe niż 4GB. Po kilku godzinach walki skończyło się na tym, że pozostałem przy kartach 4GB.

Dodatkowa uwaga - jeśli chcesz, żeby druga karta była widoczna w systemie automatycznie, to też czeka Cię trochę zabawy. Na podstawowym systemie tylko pierwsza karta będzie widoczna. To samo dotyczy odpalania Amigi z drugiej karty. Ja używam BetterWB i tam jest programik o nazwie "SCSI Mounter", który pozwala mi na życzenie zamontować drugą kartę. Wcześniej używałem IDE Fix, ale było z nim trochę problemów - najgorzej było trafić na wersję wspierającą karty CF. Jak mi padła karta Kingstona "z kwiatkiem" i straciłem działającą binarkę, to sobie odpuściłem i korzystam z SCSI Mounter jak potrzebuję drugiej.

Wszystko to co powyżej dotyczy Amigi 1200 i standardowego portu IDE.
[#3] Re: rozmiary dysku lub CF

@tomekwojcik, post #2

ok zbaczymy czy dam rade dzięki za informację
[#4] Re: rozmiary dysku lub CF

@tomekwojcik, post #2

czy ten programik scsi jest też w classicWB?? albo czy można go osobno zainstaliwać wrazie co???
[#5] Re: rozmiary dysku lub CF

@tomekwojcik, post #2

Wprowadzasz w błąd. Ze sterowników potrzebny jest tylko nowszy scsi.device, a konfiguracja automatycznego montowania partycji to tylko zabawa zworkami w adapterze. U mnie w jednej z Ami mam 2 x 8 GB w PFS/SFS i działa bez najmniejszego problemu.
[#6] Re: rozmiary dysku lub CF

@Drako30pl, post #1

Można również posiłkować się np. ROMem od Cloanto, gdzie jest już nowy scsi.device pozbawiony tej wady.
[#7] Re: rozmiary dysku lub CF

@amigachelm, post #5

Pod warunkiem, że się te zworki ma. W moim adapterze nie ma i tylko przy użyciu IDE Fix udało mi się ustawić automontowanie drugiej karty.
[#8] Re: rozmiary dysku lub CF

@Drako30pl, post #4

Jeśli używasz ClassicWB to polecam zapoznanie się z tym postem - okazuje się, że w ClassicWB jest wszystko czego potrzebujesz, tylko musisz to odpowiednio ustawić :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem