[#1] A4k+nowe systemy
Jest tak:D: Zakupilismy obie z moim mlodszym kolega A4k, potem on dokupił Cyberstorma PPC 604/266 060/50. Od ponad pol roku poszukujemy grexa do tej ami, ale zdobycie tego mostka graniczy z cudem, innymi slowy nawet funzin nie potrafi go zorganizowac:(. Amiga jest budowana z przeznaczeniem pod "nowe" amisystemy czyli MOS i OS4. Teraz będzie pytanie :). Czy jak zdobędziemy Cybervision PPC i siec + muze pod Zorro3 to jest szansa ze oba systemy będą widziały ten sprzęt. Chodzi mi tutaj o tą sieciówke (jakąś amigową), bo potrzebna by byla choćby do rejestracji mosa. Podajcie jaki waszym zdaniem mozliwy do zdbycia sprzet najlepiej by sie sprawowal w takim konfigu i z przeznaczeniem pod oba systemy.

[#2] Re: A4k+nowe systemy

@Fazior, post #1

cybervision to na pewno, na a1200 działają z mosem sieciówki na pcmcia ale a4000 nie ma pcimci wiec lipa, natomiast powinna działać Ariadne. Zawsze możesz zrobić połączenie tcp/ip po serialu i skonfigurować peceta jako brame :).

Ostatnia modyfikacja: 27.01.07 19:56
[#3] Re: A4k+nowe systemy

@Fazior, post #1

Co się tyczy OS4, to wersji dla klasyków póki co nie ma, więc odpowiedź na tę część pytania poznamy być może dopiero w przyszłości.
[#4] Re: A4k+nowe systemy

@mailman, post #3

Mysle ze pokaze sie predzej czy pozniej na klasyka i najbardziej prawdopodobny konfig to wlasnie cyberstorm + cybervision. Mi jednak chodzi o te karty na zorro gdyby grex byl dostepny to po klopocie a tak to jestesmy w kropce.

[#5] Re: A4k+nowe systemy

@Fazior, post #4

Bedzie os4 na classiki; bedzie obslugiwal medka, g-rexa, i katry wpakowane do nich (czy wszystkie to nie wiem). Szkoda tylko ze najprawdopodobniej bedzie kosztowal tyle samo co dla nowszych amig ppc.

[#6] Re: A4k+nowe systemy

@11MASTEr, post #5

czy te informacje sa pewne?

czy odpale os4 na ami 1200 z blizzard ppc 240 mhz??

ile ramcu zje os4 ??

[#7] Re: A4k+nowe systemy

@ZimA, post #6

OS4 na Blizzardzie PPC na A1200 + BVision na pewno pójdzie (są zrzuty ekranu OS4 z takiej konfiguracji i zapowiedzi), podawane jest, że wystarczy do uruchomienia 32 MB Ram. Tu problemem jest to, czy OS4 obsłuży Mediatora, bo zdaje się, że w tej chwili chyba go nie obsługuje. Dlatego poszukiwany jest przez właścicieli A4000 G-Rex, który jest obsługiwany.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.07 23:49
[#8] Re: A4k+nowe systemy

@AS, post #7

OS4 widzialem na BPPC 160MHz i BVison, 32mb ramu jesty (chyba?) minimum zeby ruszyl OS4, ale do w miare komfortowej pracy 64mb i wiecej jest zalecane... . Medek w A1200 nie byl wogole supportowany (G-Rex z tego co wiem to tak...), a jak sprawa sie ma z A4K to nie mam zielonego pojecia... proponuje, aby autor tematu skontaktowal sie z redakcja EXECa - jezeli to jest wazna sprawa (co do Medka i OS4) na pewno podadza zetelne informacje.

[#9] Re: A4k+nowe systemy

@Lokaty, post #8

Problem w tym ze mediator nas zupelnie nie obchodzi z tego względu ze jego ewentualny support przez Os4 jest malo prawdopodobny a Mos na pewno nie bedzie obslugiwal medka. Podsumujmy najpewniejszy konfig to cyberstormppc i cybervisionppc do tego ariadna powinna byc obslugiwana. A jaka karte dzwiekowa pod zorro3 byscie polecali?

[#10] Re: A4k+nowe systemy

@Fazior, post #9

Bede paskudnym trolem i to napisze:dobryy konfig to pegaz 2,natywnie mos + os4emu ktory jst ciagle udoskonalany.
Wszystko tanio latwo i prosto.

[#11] Re: A4k+nowe systemy

@AmiChris, post #10

to baw sie trolu swoim pegiem :P

ja tam wole amige

a tak z innej beczki

to dzieki za odpowiedzi

pozdrawiam

[#12] Re: A4k+nowe systemy

@AmiChris, post #10

a kiedy nowa wersje os4emu ?
[#13] Re: A4k+nowe systemy

@AS, post #7

Medek tez jest obslugiwany. Wiem bo sam sie interesuje.

[#14] Re: A4k+nowe systemy

@Norbert, post #12

Ciezko stwierdzic,najlepiej z autorem zagadac na
#morphos.moze itix czeka na wersje finalna dostepna w sklepach,wtedy zrobi 99% kompatybilnosc w os4emu i bedzie gitara

[#15] Re: A4k+nowe systemy

@Fazior, post #1

OS4 jak i MOS nie ma jeszcze sterownika 3D dla BVPPC i CVPPC

Ostatnia modyfikacja: 29.01.07 03:21
[#16] Re: A4k+nowe systemy

@Fazior, post #1

CSPPC + CVPPC to podstawowa konfiguracja dla MOS-a = 100% pewności. Moja Toccata działa pod MOS-em na tych samych driverach, na których chodzi pod OS3.1, więc inne wynalazki na Zorro też powinny.

Co do OS4 niech się wypowiedzą znawcy tematu.
[#17] Re: A4k+nowe systemy

@Daclaw, post #16

O widzisz i o to mi mniej wiecej chodzilo:). Czyli Cybervision +zabawki na zorro trza nabyc. Zapytam jeszcze tak proforma:D - ma ktos grexa do A4kd na zbyciu;)?

[#18] Re: A4k+nowe systemy

@Fazior, post #17

No tak. MOS nie obsługuje kości AGA. Ostatnia wersja radzi sobie podobno z CV64, choć może tak tylko mi się wydaje.
[#19] Re: A4k+nowe systemy

@Daclaw, post #18

mos obsluguje kosci aga, natomiast nie obluguje je 90% mosowego oprogramowania ( w tym ambient)

Ostatnia modyfikacja: 29.01.07 12:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem