kategoria: A1200
[#1] Prędkość standardowego interfacu IDE w A1200?
Tak jak w temacie. Ile można wyciągnąć transferu na tym kontrolerze? Z moich obserwacji np. z dopalaczem Apollo1260/64 idzie ~2,4MB/s. Choć czasami udało mi się zaobserwować prędkość odczytu(przy Sysino) 1,6MB/s ale to wtedy kiedy nie ma załadowanego CPU60 B. Do poprawienia transferu użyłem IdeFix i wyciąga wtedy nawet ~2,9MB/s.
Moje pytanie czy można coś jeszcze wyciągnąć z tego kontrolera? Dodając np. bufory? A może jakiś inny myk jeszcze można zrobić? Ile buforów warto ustawić aby nie przesadzić a jednocześnie uzyskać maksymalny transfer?
[#2] Re: Prędkość standardowego interfacu IDE w A1200?

@Tomski, post #1

Kontroler w a1200 to PIO 0
PIO 0 to max 3.3MB "z górki i z wiatrem"
Wynik 2.9MB jest dobrym wynikiem.
Nie da się tego przeskoczyć na a1200, ale już na a4000 tak.
Wymagane jest przeprogramowanie jednego scalaka.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2017 13:30:09 przez Norbert
[#3] Re: Prędkość standardowego interfacu IDE w A1200?

@Tomski, post #1

U mnie na ACA 1233 030/40 udaje się wyciągnąć około 2,4MB/s - karta CF Sandisk 4GB. Co jest wynikiem całkiem niezłym.
[#4] Re: Prędkość standardowego interfacu IDE w A1200?

@Tomski, post #1

2.4 MB na sek. to bardzo dobry wynik. Podobnie mam na Apollo 040.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem