kategoria: A1200
[#1] Długi boot z HD
Po sformatowaniu dysku i ponownej instalacji AmigaOS mam problem, pomiędzy uruchomieniem zasilacza a rozpoczęciem bootowania systemu z dysku mija około 30 sekund. Jestem pewien, że dysk wtedy nie pracuje, bo ta bestia pracuje bardzo głośno. Co może być przyczyną? Co robić?
[#2] Re: Długi boot z HD

@Michmis, post #1

Stacja prawidłowo podpięta?
[#3] Re: Długi boot z HD

@Michmis, post #1

za mało prądu .?
[#4] Re: Długi boot z HD

@Michmis, post #1

A A3000 są opcje dotyczące SCSI do ustawiania we flash rom Amigi (np tryb pracy SCSI jednak samo formatowanie dysku nie powinno nic w nich zmienić) ale w A1200 tego chyba nie ma...

Edit: Może zbiegiem okoliczności przestawiła się jakaś zworka typu ,delay'. W HDToolBox chyba takich opcji nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2017 20:32:09 przez Rafał A-3000
[#5] Re: Długi boot z HD

@Rafał A-3000, post #4

Zworka 'delay'? To jakaś fizyczna zworka gdzieś na płycie?

Dysk podpięty prawidłowo, wcześniej nie było takich problemów, więc wykluczam opcję, że za mało prądu. Dziś spróbuję kalibrować FDD, odłączę napęd CD i zobaczę czy to na pewno nie za mało prądu.
[#6] Re: Długi boot z HD

@Michmis, post #5

Jaka to Ami?
Problemy z taśmą sygnałową od FDD też skutkują długim bootem.
[#7] Re: Długi boot z HD

@Marcin74, post #6

Escomowa A1200. Przed formatem było OK, chyba, że taśmę albo przejściówkę uwaliłem targając, ale tak jak pisałem, od momentu włączenia do wczytywania systemu mija dużo czasu, przy restarcie tak samo.
[#8] Re: Długi boot z HD

@Michmis, post #7

Podmień taśmę i będziesz od razu widział.
[#9] Re: Długi boot z HD

@Michmis, post #7

Masz Kicka 3.1 i on z natury czeka dłużej na zainicjowanie wolniejszych dysków. Na pewno warto sprawdzić też taśmę jak koledzy proponują. Sprawdź poprawność zasilania dysku, czy pewnie siedzi wtyczka zasilania etc.
[#10] Re: Długi boot z HD

@Tomski, post #9

Obstawiam wtyczkę molex, miałem podobnie pomimo ze dawała dobre napięcia ale jednak zarówno dysk jak i cd swirowaly.
Po zmianie na inna problem ustał, najzwyczajniej cosik nie łączyło jak trzeba.
[#11] Re: Długi boot z HD

@Michmis, post #1

ja tak miałem - długi boot powodowała stacja dyskietek. Założyłem inna i było ok. Może wystarczy sprawdzić taśmę lub odłączyć po prostu do testów.
[#12] Re: Długi boot z HD

@X-Type^HVR, post #11

Odłączyłem napęd CD i problem ustał, więc chyba rzeczywiście kwestia zasilania. No cóż, jeden problem rozwiązany, teraz muszę zmusić stację dyskietek do działania, bo doszło dziś moje Tanks Furry
[#13] Re: Długi boot z HD

@Michmis, post #12

Sprawdź zworki.
Zobacz czy nie masz ustawione SELECT CABLE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem