kategoria: A500
[#1] Przygotowanie dysku SD pod A500 problem
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że robię to pierwszy raz, według tutorialu na Youtubie(tyle, że tam jest instalacja karty CF i to pod A1200). No i jakoś mi to nie wychodzi, bo po przygotowaniu dysku w WinUAE i restarcie nie widzi mi DH0 i DH1...A tu fotki, żeby się za długo nie rozpisywać(dysk to 1GB SD Kingston)linklinklinklinklinklinklinklinklinklink
Dodam tu, że używam nieszczęsnego systemu Win10,może tu jest pies pogrzebany?
WinUAE uruchamiam jako administrator.
[wyróżniony] [#2] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@AD99, post #1

w windowsie start-uruchom/wyszukaj -wpisz diskpart. W programie wpisz "list disk" zeby sie dowiedziec jaki numerek ma karta SD. Wybierasz ja komenda select disk i ten numerek. Potem dajesz komende clean. I nic wiecej potem nie rob, tylko zamknij diskpart i zacznij zabawe z winuae (uruchom jako administrator). Windows moze zaproponowac sformatowanie karty - nie rob tego. Ogolnie uwazaj co robisz, bo mozesz sobie skasowac wszystkie dane na dysku/ach.

Filmik poglądowy:
https://www.youtube.com/watch?v=q9nc1PAhieQ

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 23:46:29 przez Chador
[#3] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@AD99, post #1

Pracuj z WinUAE jako administrator inaczej będą jaja.
[#4] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@Chador, post #2

Dziękiszeroki uśmiechOKpomogło. Sprawdziłem chyba z 5 razy czy to właściwy dysk do cleanowaniaszeroki uśmiech
[wyróżniony] [#5] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@AD99, post #4

Pozwolę sobie dać linka do mojego poradnika, jak przygotować dysk dla Amigi pod WinUAE.
[#6] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@AD99, post #1

To jeszcze napisz z jakim kontrolerem będzie chodził ten dysk w A500?
[#7] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@RomanWorkshop, post #5

DziękiOK wieczorem to przeczytam
[#8] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@Marcin74, post #6

Dam znać co i jak po pracy późnym wieczorem
[#9] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@Marcin74, post #6

Ten dysk szykuję pod to turbo z tego wątkulink. Niestety na razie muszę to odłożyć "do szuflady", gdyż zorientowałem się że adapter na SD mam jedynie na złącze 44 pin, a w tym turbo jest 40 pin.....
[#10] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@AD99, post #9

Dysk SD działa, sprawdziłem na A1200. Uruchamia się bez problemu. Pod A500 podpiąłem kartę CF(taki adapter 40 pinowy akurat mam) i tam też się wszystko ładnie uruchamia. Dzięki za poradyOK
[#11] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@RomanWorkshop, post #5

Odkopię...

Próbuję przygotować CF (4GB, Sandisk Extreme) do użycia z turbo od Lukzera (HC533) pod WinUAE (Win10, odpalane jako admin)
O ile pecet sam z siebie kartę CF w czytniku USB widzi i pozwala nawet zrobić clean, to potem za cholerę nie potrafię jej podpiąć pod WinUAE - HDToolBox nie widzi, nieważne jaki device jest wpisany w Information i nieważne jaki jest ustawiony w UAE.

Jestem teraz w robocie, więc dokładnych numerków wersji itp. nie jestem w stanie podać, ale może bez tego jakieś pomysły ktoś ma?
[#12] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@watman, post #11

Ja miałem podobny problem (windows 8.1).
Ja do tematu podchodzę tak: karte „czyszcze” diskpartem na PC, potem wsadzam do Amigi, tam ją formatuje, zakładam partycje itp. Następnie instaluje system i potem podpinam do PC przez WinUae i reszte robię tam OK

Na dniach będę stawiał system na 500tce plus HC533 to mogę się podzielić później swoim systemem

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2018 12:17:49 przez Bartek2075
[#13] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@Bartek2075, post #12

No to jeszcze jakoś musiałbym ogarnąć formatowanie i partycjonowanie pod WB1.3, bo akurat dyskietek 3.1 nie mam :/
Mam adfy, ale bez hd nie mam jak ich nagrac :]

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2018 15:25:59 przez watman
[#14] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@watman, post #13

Ja mam kick 1.3/3.1 i korzystam z tego drugiego
[#15] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@RomanWorkshop, post #5

Poradnik super, również skorzystam, dzięki, że Ci się chciało. Ze swojej strony pozwolę sobie jeszcze rozszerzyć ten wątek o jedną kwestię - utworzenie kopii zapasowej takiego gotowego systemu na SD/CF. Załóżmy, że mam przygotowany system w przedstawiony tutaj sposób (ja konkretnie mam kupione dwa osobne "twardziele" z postawionym na nich różnymi systemami jeden na karcie CF i jeden na SD dla A600). Chciałbym zachować sobie "oryginały" tych systemów w postaci obrazów, zanim zacznę się nimi bawić na Ami. Bardzo bym prosił o wskazówki, jak się za to zabrać, ew. o inny wypróbowany przez Was sposób na taką kopię zapasową.
[#16] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@Bartek2075, post #14

Kick to kick, mam 3.1, ale Workbencha na dyskietkach tylko 1.3... Dlatego muszę jakoś ogarnąć przygotowanie CF pod UAE...
[#17] Re: Przygotowanie dysku SD pod A500 problem

@Michciu, post #15

Backup jest bardzo prosty pod Windows. Można użyć emulatora WinUAE - przy dodawaniu dysku/karty, w oknie "Harddrive Settings" jest przycisk "Create hard disk image file...", który służy do robienia obrazów HDF (można je potem montować w emulatorze). Drugą sprawdzoną metodą jest robienie/przywracanie obrazów IMA programem "WinImage 8.50". Obrazy IMA, to obrazy HDF tylko z innym rozszerzeniem - wystarczy je zmienić na HDF i obraz można montować w WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2018 21:14:49 przez RomanWorkshop
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem