[#1] Nowa płyta główna A1200
Witam.
W ostatnich latach nastąpił lekki wysyp nowego sprzętu do Amigi:
nowe karty turbo, obudowy i klawisze (jeszcze ich nie ma ale raczej będą).
Teraz to brakuje najważniejszego: nowej płyty głównej.
Tak więc może spróbujmy sobie opisać jaka powinna być nowa płyta główna jak by ją ktoś opracował i sprzedawał.
Ja bym widział ją tak:
1. usunąć modulator na jego miejsce gniazdo hdmi
2. nowszy kontroler twardego dysku SATA
3. mniejszy wymiar, aby spasowała też do obudowy od Amigi 600.
4. jeden zasilacz zewnętrzny na 12-18V
A Wy jakie macie propozycje?
Pozdrawiam.
[#2] Re: Nowa płyta główna A1200

@ted, post #1

Jest w toku A1200 reloaded
[#3] Re: Nowa płyta główna A1200

@ted, post #1

Ja bym tylko chciał, żeby to:

http://wiki.icomp.de/wiki/Commodore_A1200_Reloaded

nie okazało się takim vaporware, jak Clone-A czy Natami.
[#4] Re: Nowa płyta główna A1200

@Cedrat, post #3

To tylko nowa płyta ze starym chipsetem, dla tych którzy nie chcą się bawić w ratowanie starych płyt. I niewiele więcej, a nawet trochę mniej

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2017 10:00:10 przez makarsky
[#5] Re: Nowa płyta główna A1200

@ted, post #1

W toku jest również Vampire/ApolloCore standalone:

http://www.apollo-core.com/knowledge.php?b=1&note=2723
http://wiki.apollo-accelerators.com/doku.php/roadmap1

I mogę zapewnić, że prace w tym kierunku są bardzo zaawansowane.
[#6] Re: Nowa płyta główna A1200

@skipp, post #5

Szykuje się niezła konkurencja na tym polu.
[#7] Re: Nowa płyta główna A1200

@ted, post #1

Powinna powstać nowa płyta, rozszerzenie projektu Vampire Amiga 1200 edition do statusu nowej wersji komputera, który nie będzie potrzebować starych układów z Amigi 1200. Układy amigowe stare chipy gfx, snd i inne, zastąpić nowymi, też zrealizować sprzętową emulację cpu. Żeby ten sprzęt działał, nie wymagając aktywnego chłodzenia, pasywne collery. Obudowa standardowa A1200 powinna zostać, zasilacz też musi być pasywny. Skoro AmigaOne X5000, jest zbyt droga, to niech powstanie unowocześniona wersja A1200 wzbogacona o nowe możliwości, zapewniająca pełną zgodność z wcześniejszym oprogramowowaniem. Interesująca byłaby też wersja tower, czy desktop ze slotami na zewnętrzne karty graficzne, sieciowe i inne.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2017 12:08:06 przez rgrg2
[#8] Re: Nowa płyta główna A1200

@ted, post #1

Mnie ogólnie wisi, co tam by było, byle było to w miarę kompatybilne
i w formie ATX-o-podobnej. Do tego ze 3x PCI i ze 2x Zorro 3 na pokładzie,
coby wpiąć swoje ulubione karty i mają mój hajs OK

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2017 12:00:15 przez _arti
[#9] Re: Nowa płyta główna A1200

@_arti, post #8

Mnie ogólnie wisi, co tam by było, byle było to w miarę kompatybilne
i w formie ATX-o-podobnej.

UAE nie spełnia tych wymagań? Do tego oferuje ogromną elastyczność i kompatybilność praktycznie pełną.

O ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć ideę NG (tą pierwotną, bo teraz to już i tak jest retrocomputing), tak w żaden sposób nie pojmuję sensowności budowania maszyn, które z jednej strony nie mają nic wspólnego z oryginalnym sprzętem, a z drugiej - nie są w pełni funkcjonalnymi współczesnymi komputerami.
[#10] Re: Nowa płyta główna A1200

@Daclaw, post #9

UAE nie, bo mnie nie jara software a sprzęt
Poza tym, płyta z prockiem ala Vampire/500MHz + sloty PCI
czy tam nawet PCI-E bardzo zbliża komputer do dzisiejszych standardów.
Oczywiście dalej to jest przepaść ale w końcu to ma być sprzęt do
klasykowania, nie?
[#11] Re: Nowa płyta główna A1200

@_arti, post #10

A do klasykowania to nie ma być klasyk czasem?
[#12] Re: Nowa płyta główna A1200

@recedent, post #11

Do klasylowania tylko klasyk ale widzę że prędko kolejny wątek zamienił się w dyskusję z dupy co lepsze, stare czy nowe i kto ma rację i gdzie się kończy stare a zaczyna nowe.
[#13] Re: Nowa płyta główna A1200

@recedent, post #11

Tak, ale ja nie mam absolutnie nic przeciwko powstawaniu nowego "klasykowego" sprzętu.
[#14] Re: Nowa płyta główna A1200

@_arti, post #13

Może się skończyć jak kontynuacja klasycznego serialu "Alternatywy 4" w postaci "Dylematu 5" - katastrofą...

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2017 16:02:03 przez recedent
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowa płyta główna A1200
[#16] Re: Nowa płyta główna A1200

@recedent, post #14

Moim marzeniem byłoby kontynuowanie produkcji układów chipsetów Amigi, i produkcja płyt w formie prawie oryginalnej.
Ciekawe czy ktoś kto posiada prawa do Commodore, ma też projekty/layout chipów. Ewentualnie można by odtworzyć strukturę logiczną, i dodać kilka usprawnień.
Bardziej realnym pomysłem byłoby fpga/cpld udające układy specjalizowane i fizyczna motorola 68kxx.
Chociaż pomarzyć sobie można
[#17] Re: Nowa płyta główna A1200

@Michal_Z, post #16

Ciekawe czy ktoś kto posiada prawa do Commodore, ma też projekty/layout chipów.

Nie. A projekty przepadły.

Ewentualnie można by odtworzyć strukturę logiczną, i dodać kilka usprawnień.

Coś takiego robił Jens z Individual Computers, ale to nie jest trywialne zadanie. Pokłosiem jego pracy jest Indivision.

Bardziej realnym pomysłem byłoby fpga/cpld udające układy specjalizowane i fizyczna motorola 68kxx.

Coś takiego już istnieje i nazywa się Minimig. Istnieje też coś takiego tylko bez fizycznej Motoroli 68k, nazywa się MiST (albo jako karta turbo do Amigi - Vampire).
[#18] Re: Nowa płyta główna A1200

@recedent, post #17

Wielka szkoda że Coldfire zdechł pies.
[#19] Re: Nowa płyta główna A1200

@ted, post #1

To wszystko już jest i/lub będzie, rynek retro staje się nam bardzo rozbudowany, oby nam to tylko wyszło na "zdrowie"
[#20] Re: Nowa płyta główna A1200

@ted, post #1

1. usunąć modulator na jego miejsce gniazdo hdmi

Niczego nie usuwać, tylko dodawać nowe funkcje!

Jeśli to ma być przedłużenie sprzętu retro, to ktoś, kto będzie miał ochotę wspominać dawny klimat w pełni i podpiąć sprzęt do Rubina, powinien mieć taką możliwość w starym stylu.

Podobnie, nie rozumiem tego parcia na gniazda "mini-jack". Konkretnie, to nie kumam, dlaczego akurat ta wtyczka stała się standardem gdziekolwiek, poza małymi słuchawkami? Najgorszy pomysł z możliwych.
[#21] Re: Nowa płyta główna A1200

@Daclaw, post #20

Zapewne moda miniaturyzacji, wiele osób kocha swoje telefony i nie potrafi bez nich żyć Ja tam wole duże gabaryty szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem