[#1] AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3
Witam, mam Amigę 2000 z gotkiem do tej pory używałem sobie głównie do grania mając emulator fdd jest to bez problemowe. Ale ze temat mnie kręci to chce się tym bawić dalej. Kupiłem sobie kontroler SCSI oktagon 2008, zamontowałem dysk i chciałbym żeby amiga startowała z dysku. Jednak szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić. Pod workbench 1.3 dysku nie widać, nie wiem jak go wykryć/sformatowac i przygotować po prostu nie mam wiedzy. Nie mam tez możliwości podpięcia dysku pod komputer bo jest to dysk 50 pin SCSI. Czy jakiś pasjonat mógłby poświecić mi trochę czasu i pomoc?
[#2] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #1

Cześć. Zapoznaj się z tematem Dysk 2.5" SCSI 80-pin przez przelotkę na 50-pin.

W kwestii zakładania partycji przeczytaj również post #16 z wątku A2000 + Octagon czarny ekran.

Jeśli masz dysk 50-pinowy, to wystarczy zwykła taśma 50-pinowa do podłączenia oraz dyskietka instalacyjna ze strony amiga.resource.cx (Oktagon 2000 & 2008). Masz tam wersje 1.3, 2.15 i 3.2. Spróbuj najpierw na 3.2, a jeśli nie zadziała na kicku 1.3, to próbuj niżej aż do wersji 1.3, która jako ostatnia powinna bez problemu zadziałać. Jeśli będziesz potrzebował dalaszej pomocy, to pisz OK
[#3] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@Umpal, post #2

Przelotka jest mi nie potrzebna, dysk jest podłączony do kontrolera taśma 50 pin i przykręcony, dioda led też jest podłączona. Podczas włączania Amigi dioda miga, dysk pracuje ( słychać mielenie) . Ustawiam na gotku numer obrazu adf i wczytuje workbench 1.3 Na pulpicie widać tylko 2 ikony RAM DISK oraz Workbench ( zawartość dyskietki ) nie ma natomiast ikony dysku. ( jak powinna wyglądać ) -> Dalej jak mam postepowac żeby Amiga zobaczyła dysk, żeby go sformatować i zainstalować workbench oraz żeby z niego bootowala. Nie mam możliwości podłączenia dysku do komputera i zrobienia tego przez program WINUE jak znalazłem w temacie. System w żaden sposób nie informuje o tym ze dysk jest zamontowany. Nie mogę znalezc żadnego ADF z programem HDTools ani podobnym. W tej sytuacji nie wiem co robić dalej.

Za chwile spróbuje z tym plikiem ze strony która podałeś i podam jakie uzyskałem efekty. Dziękuje Ci. :)

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2017 20:56:43 przez dzasta0071
[#4] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #3

Przekonwertuj plik DMS na ADF i zamontuj w Gotku. Odpalisz i spartycjonujesz dysk OK
[#5] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #3

HDInstTool powinien pomóc, ale nie jestem pewien, czy czasem partycja systemowa nie powinna być w OFS (Old File System) dla kickstartu 1.3 - jak potrzebowałem HD w CDTV zainstalować to gdzieś znalazłem info, że tak powinienem zrobić, no i działa :)
[#6] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@Umpal, post #4

Ale HDInstTool który znalazłem jest w .lha ( w adf ani w dms znalezc nie moge ) tego nie da się przekonwertować na adf z tego co wiem, poza tym nawet jesli zgram plik .lha i dodam w gotku na jakiś numer to amiga z tego nie wystartuje, bo to nie jest obraz dyskietki, jesli wczytam workbench to nie mam jak właczyc tego pliku .lha
[#7] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #6

Adfopus
LHA rozpakujesz winzipem
[#8] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@Norbert, post #7

Właśnie pobrałem ADF Opus, oraz sterowniki stąd
http://amiga.resource.cx/exp/oktagon2000
i chce to zgrac, ale gdy chce stworzyc dysk "bootable" to mam taki komunikat:

a gdy utworze zwykla dyskietkie i zgram pliki to jak sie zgra jest kumunuikat:

obraz nie startuje po zamontowaniu w gotku,
[#9] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #8

Nie masz żadnej bootowalnej dyskietki w adf ?
Dograj do nie to co chcesz.
[#10] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #6

Przekombinowałeś. Właśnie sprawdziłem i wersja Oktagon-32.dms działa nie tylko na Kicku 1.3, ale i posiada HDInstTools:

Wystarczy, że przekonwertujesz tego dms'a na adf'a i zamontujesz w Gotku - nie potrzebujesz nic więcej.
[#11] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #8

Adf można bezproblemowo robić pod WinUAE, może jakieś połączenie null-modemowe by się do tego jeszcze przydało.

Tak po za tym ten ADFDopus, to nie był trafiony pomysł
[#12] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@TechNineWonder, post #11

A dlaczego nie trafiony?
Można w prosty sposób umieścić pliki z archiwum lha w adfie.
[#13] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@Norbert, post #12

No bo widzisz że coś nie działa, wydaje mi się że robienie adf-ów oddzielnym softem do łatwych nie na leży, dla kogoś kto nie wie jak to zrobić.

Dlatego wydaje mi się że najlepiej od początku, jest się przyswajać z WinUAE, co może się przydać w dalszej przygodzie z Amiga.
[#14] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@Umpal, post #10

Przekonwertowałem Ci tego dms'a na adf'a: Oktagon-32.adf
[#15] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@Umpal, post #14

dzięki wam wszystkim za pomoc i chęci, dopiero wróciłem z pracy więc później sprawdzę czy wszystko działa, najchętniej zrobiłbym to teraz ale padam na twarz,

pozdrowionka. :)
[#16] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #15

Witam, program działa wszystko się wyczytało i wywołało to u mnie nie mała ekscytacje. Udało mi się zrobić low level format. Ale dalej gdy odpalam HDTools to wszystkie opcje są nie aktywne. Oczywiście szukam już poradników żeby nie truć wam za każdym razem, ale jak ktoś ma czas to może napisać co i jak dalej. Dzięki wam bardzo.
[#17] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #16

No i gitara. Czy próbowałeś kliknąć tę niebieską linię z nazwą dysku? Zobacz, czy wtedy nie zaświeca się przede wszystkim Setup drive..., bo tam masz skierować dalsze kroki.

I nie trujesz, od tego jest forum, a Twoje pytania nie należą ani do banalnych ani do przeciętnych, bo kontrolery dysków w dużych Amigach są raczej rzadko spotykane, więc i trudniejsze w instalacji OK
[#18] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@Umpal, post #17

Po kliknięciu w niebieska linie z nazwą dysku pojawia się komunikat z zapytaniem czy chce automatycznie zainstalowac sterowniki dysku, potwierdzam i lądują się pliki systemowe, potem komunikat że workbench zostanie zainstalowany na twoim dysku, potwierdzam system się instaluje a Amiga uruchamiam ponownie. Na pulpicie mam teraz ikonkę "harddrive" a w niej wszystko to samo co na obrazie dyskietki która mi wyslales. Niestety czy uruchomienie HDINSTTOOL z dyskietki czy dysku wszystkie opcje są wygaszone. Tego niebieskiego paska nie da się odklikacć ani zaznaczy w inny sposób.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 16:59:14 przez dzasta0071

Po kliknięciu prawym przyciskiem myszki, wybieram preferencje przestawia tryb na reczny i mam dostep do stup drive.

Czy mam tu ustawić coś inaczej?

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 17:06:12 przez dzasta0071
[#19] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #18

Generalnie odłączyłem gotka, amiga startuje z dysku, mam jedną partycje wiec wszystko w klasie. :))
[#20] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #19

brawo!
[#21] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@Umpal, post #20

Jak będziesz miał jeszcze czas to możesz mi podpowiedziec jak to fajnie wszystko zrobić, co poinstalowac itd. Mam też rozszerzenie na Zorro 4mb ramu, teraz kombinuje z whdload choć wiem ze na 68000 to nie takie proste. Potem planuje chociaz to małe picool jej dołożyć. Dzieki wielkie za pomoc. :))
[#22] Re: AMIGA 2000 / OKTAGON 2008 / REV 6.2 / KIK 1.3

@dzasta0071, post #21

Workbench 1.3 za wiele poszaleć Ci nie da, ale na początek skopiuj wszystkie dyskietki systemowe (szczególnie Prefs, co pozwoli na ustawienia inne niż standardowe).
Do w miarę wygodnej obsługi dysku, takiej jak kopiowanie/usuwanie plików, podstawowe podglądanie zawartości (tekstowe/HEX) i obrazków iff/ilbm bardzo przydatny będzie Filemaster 2.2.
Powinna zadziałać jakaś starsza wersja Directory Opusa, który daje znacznie większe możliwości i zdecydowanie go polecam, ale nie jako zamiennik dla FM-a, lecz jako dodatkowe narzędzie w zależności od aktualnej potrzeby (FM uruchomi się bardzo szybko i wykonasz nim podstawowe czynności).
Z WHDLoad za wiele Ci nie pomogę, ale mamy doświadczonych chłopaków na forum, którzy chętnie służą radą (jest już wątek poświęcony temu tematowi, więc najlepiej tam zadawaj pytania).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem