[#1] MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM
Jak w tytule - mam MegaRAM HD, w którym najprawdopodobniej uwalone są EPROMy, poszukuję zatem wsadów do nich, bądź gotowych kości. Czy ktoś z Was byłby w stanie zgrać swoje EPROMy?
[#2] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@alt_, post #1

Kupiłem kiedyś takiego uwalonego MegaRAM HD i z tego co pamiętam to EPROM jest tylko do obsługi dysku, czyli - jeśli nie działa tylko dysk to możliwe, że eprom wyparował - tu powinny być właściwe wsady: link. Jesli nie działa też RAM, to najprawdopodobniej odparowały PALe (tak było w moim przypadku) i masz ładne pudełko na ACA 500 Plus (bo wsadów nigdzie nie ma).
[#3] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@Jenot, post #2

Czasami padają też bufory '245, warto je sprawdzić.
[#4] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@alt_, post #1

[#5] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@alt_, post #1

W ROMie jest tylko sterownik elsat.device. Jeśli uwalony był by któryś z układów EPROM to faktycznie urządzenie mogło by wisieć, ale z wylutowanymi powinno żyć. Ja bym zaczął od sprawdzenia U9
[#6] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@Kilos, post #5

OK, dzięki za wsad i wskazówki, przydadzą się do diagnozowania.

Ogólnie martwi mnie to, że rozszerzenia nie widać w ogóle, komputer się uruchamia tak jakby nic nie było na szynie. Czyli mogą to też być PAL-e...
[#7] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@alt_, post #6

Próbowałeś podpiąć do innej A500?
Elsat dawał układy najwyraźniej takie jakie były w danym momencie dostępne, tzn. w jednej sztuce mamy 74HC245, a w innej 74F245, prawdopodobnie przez różnice w poziomach stanów z jedną amigą dana sztuka działa, a z inną nie. Sam mam 3 sztuki i kilka A500, zanim powymieniałem układy to było dosyć śmiesznie, bo działało to wszystko jak chciało.
Jeśli tak jak piszesz w ogóle nie jest wykrywane przy założeniu, że masz prawidłowo ustawione zworki to tym bardziej wymienił bym U9, miałem taką akcję.
Jeśli chodzi o PLD to raczej są GALe nie PALe, a to o tyle lepiej, że na pewno są młodsze.
Mam w planach zdumpowanie wsadów metodą brute-force, tak dla potomności tylko czasu trochę brak. Chłopaki z a1k co nieco wywlekli w ten sposób, np. wsady do GALi z Vipera 1230.
Na chyba 7 uszkodzonych sztuk które przeszły przez moje ręce w żadnym przypadku nie chodziło o GALe tylko głównie uszkodzone TTLe, to tak btw
[#8] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@Kilos, post #5

OK, po temacie. U23 parzy, a to niestety GAL...
[#9] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@alt_, post #8

No to słabo, odłożyć i poczekać na lepsze czasy
[#10] Re: MegaRAM HD - potrzebne wsady EPROM

@Kilos, post #9

Tzn. może nie parzy, ale jest dość ciepły, więc może jednak nie to... na razie wymieniam po kolei wszystkie bramki 245
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem