[#31] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #30

Można przyjąć ze coś jest nie tak z tą a500.
Czy normalna stacja działa poprawnie?
Czy inne tryby hxc działają ?
Czy korzystasz z tej samej taśmy fdd ?
Jeśli działa jakiś tryb hxc to spróbuj wgrać nowszy kickstart z dyskietki. Jeśli nie masz to ci podeślę. Sprawdzimy czy wtedy będzie ten sam błąd hxc.
Przy testowaniu użyj zasilacza od innej Amigi.
Czy złącze fdd nie jest uszkodzone? Luty są dobre, piny nie ruszają się?
[#32] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #31

Z a500 wszystko jest OK. Odpala gotek i iść. W momencie gdy ma załadować pliki z PD zwiecha i można tak czekać w nieskończoność.
[#33] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #32

Czy tak się dzieje w każdym z trzech możliwych trybów pracy gotka z hxc?
[#34] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #30

Ktoś z okolic łodzi lub piotrkowa tryb jest moze w stanie przetestowac mojego goteka u siebie okazuje sie ze indexed mode tez odmawia posluszenstwa jednyne co startuje to autoboot (mysle teraz nad problemem zasilania w mojej amidze pozycze miernik i sprawdze wartosci) jesli nikt nie zna solucji tej sytuacji okaze sie pewnei ze jeden z niedawno zakupionych kondensatorow nie daje rady (tylko ktory) jesli bym podpiol goteka do zasilacza 5v i zasilil bym poza amiga jest szansa ze zadzaila czy potrzebuje wszystkich zyl z zasilania fdd ?
[#35] Re: [Problem] Gotek HxC

@pastafaraj, post #34

5v wystarczy do zasilenia fdd i możesz to napięcie wziąść z innego zasilacza.
Nie sądzę żeby był to problem.
A jaka wersje oprogramowania hxc masz .
Może wystarczy zmienić na nowszy.
Do flashfloppy tez pokazał niedawno nowy.
[#36] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #35

bralem kolejne firmware(z paczki podanej wyzej), nie pomoglo(file selecory tez probowalem rozne) aby wrzucic flash floppy potrzeba programatora ?, widzialem jak czlowieczek na yt wrzucal cortexa za pomoca usba <-> usba

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2018 20:27:20 przez pastafaraj

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2018 20:27:28 przez pastafaraj
[#37] Re: [Problem] Gotek HxC

@pastafaraj, post #36

Ja wgrywałem FlashFloppy przewodem USB -USB tak jak na tych filmikach i wszystko działa miałem wcześniej Cortexa. Wszystko działa tak jak powinno, Cortex wcześniej się wykrzaczał. Polutowałem przewód z 2ch niepotrzebnych

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2018 08:49:06 przez Shymon
[#38] Re: [Problem] Gotek HxC

@Shymon, post #37

Mam Goteka dziewiczego - przetestuję na nim firmware FlashFloppy, tylko taki kabel muszę zrobić. W drugim Goteku mam HxC. Kupiłem wyświetlacze LCD - muszę je tylko podpiąć i wyprowadzić dodatkowy przycisk. Ten kabel USB - USB lutujecie 1 do 1 czyli te same kolory po obu stronach?
[#39] Re: [Problem] Gotek HxC

@Adinfo, post #38

Bardzo fajnie sprawuje się pokrętło zamiast przycisków. Tutaj opisy wszystkich modów.
[#40] Re: [Problem] Gotek HxC

@Adinfo, post #38

Lutujesz tak żeby piny na wejściu i na wyjściu były takie same patrzą od przodu wtyczek. Najczęściej kolory przewodów są takie same. Nie zaszkodzi mieć pod ręką multimetru OK
[#41] Re: [Problem] Gotek HxC

@R222, post #39

Nie brałem pod uwagę takiego rozwiązania. Czyli potrzebny jest "Enkoder impulsator obrotowy KY-040", który załatwi sprawę zmiany "slotów" w dół i w górę oraz wyboru przez naciśnięcie. Ciekawe jak jest z jego precyzją - czy też tak ma takie zachowania jak standardowe przyciski na Goteku, że potrafią przeskoczyć o dwa lub więcej slotów.

Ten kabel USB-USB w przypadku HxC też zadziała? (mam programator na USB, którym HxC programowałem).

Ten mod z piezo podłączonym pod piny czym się różni od modyfikacji z tranzystorami co trzeba lutować na PCB Goteka? (chodzi mi o brzmienie - czy jest inne, czy podobne).

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2018 16:01:11 przez Adinfo
[#42] Re: [Problem] Gotek HxC

@Adinfo, post #41

Enkoder mam i używam - dla mnie jest to rozwiązanie o wiele wygodniejsze. Być może też przeskakują sloty, ale tutaj jest to właściwie niezauważalne (przekręcisz w jedną czy drugą stronę szybciutko, nie zastanawiając się nawet o tym, a przyciski najpierw trzeba wypatrzyć, potem nacisnąć itd szeroki uśmiech ).
Głośniczka jeszcze nie mam, więc się nie wypowiem, ale zamierzam zamontować w niedługim czasie.
[#43] Re: [Problem] Gotek HxC

@R222, post #42

Ten enkoder i wyświetlacz LCD 2x16 działa poprawnie na firmware Flashfloppy? tak samo jak z HxC. Na schemacie widziałem połączenie enkodera z dwoma rezystorami, jak używam wyświetlacza to te dwa rezystory wystarczą czy muszę wtedy mieć 4 sztuki (dwa do wyświetlacza i dwa do enkodera) - czy tylko dwa co standardowo pod LCD trzeba montować.
[#44] Re: [Problem] Gotek HxC

@Adinfo, post #43

Ten enkoder i wyświetlacz LCD 2x16 działa poprawnie na firmware Flashfloppy?

Tak.
Na schemacie widziałem połączenie enkodera z dwoma rezystorami, jak używam wyświetlacza to te dwa rezystory wystarczą czy muszę wtedy mieć 4 sztuki (dwa do wyświetlacza i dwa do enkodera) - czy tylko dwa co standardowo pod LCD trzeba montować.

Tego nie wiem, ja mam ten encoder w takim nowym urządzeniu od Zaxona, ale Flash Floppy też tam siedzi.
[#45] Re: [Problem] Gotek HxC

@R222, post #44

wrzucenie flashfloppy nie pomoglo problem chyba tkwi w samym goteku
[#46] Re: [Problem] Gotek HxC

@pastafaraj, post #45

cortex tez utyka na --- init 0 ---
[#47] Re: [Problem] Gotek HxC

@pastafaraj, post #46

Można jeszcze sprawdzić czy na PCB wszystkie scalaki są dobrze polutowane, ktoś gdzieś pisał że miał zimne luty na salaku i też świrowało.
[#48] Re: [Problem] Gotek HxC

@pastafaraj, post #46

A taśma fdd sprawna ?
Złącze fdd na płycie sprawne?

To kolejny pomysł
Ktoś podsyłam ci dyskietkę 000 z ustawionymi grami/uzytkami + pliki konfiguracyjne z pena
Nazwy dyskietek dla ułatwienia wyglądają sie:
111.adf
222.adf
333.adf itd
Myślę że trzy/cztery wystarczą.

Teraz ty nagrywasz na swojego pena dyskietkę 000, pliki konfiguracyjne i przykładowe gry/uzytki o nazwach podanych wyżej.

Nic nie konfigurujesz, bo już zostało to ustawione wczesniej.
Mam nadzieje ze to zadziała i na dyskietce 000 są podane tylko ścieżki dostępu do adf bez nazwy pendrive.
Chociaż jeśli jest nazwa, możesz nazwać pena tak jak ktoś, kto podeślę Ci te wszystkie pliki
[#49] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #48

Myślę, że tak nie zadziała. Zapisane są bowiem nie ścieżki i nazwy plików adf, tylko numery sektorów na pendrivie, od których zaczynają się pliki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem