[#1] Dodanie języka na Wikipedii do artykułu
Hej,

Czy ktoś umie obsłużyc totlny gniot jakim jest Wikipedia? Chodzi o dodanie języka polskiego do artykułu na temat Hollywood MAL. Tłumaczenie już jest, jednak mimo wilu prób nie umiem tego dna w zakresie przyjazdności obsługi przeskoczyć. Chętnie podrzucę plik tłumaczenia, lub przyswoje instrukcję jak to zrobić.

Uprzedzając, czytałem help i naprawde ręce opadają.
[#2] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@radzik, post #1

Okej, trochę nazmieniali od czasu gdy robiłem interwiki, teraz wprowadzili wikidata.
Jak wejdziesz na stronę o hollywood w angielskiej wiki to przy językach masz edit links. Po kliknięciu przetelepie Cię na wikidata tej strony. Tam masz linki do innych wiki, klikasz przy nagłówku "Wikipedia" link edit. Tam potem w id wpisujesz stronę i język (plwiki) a w Sitelinku to co jest w końcowej części url danej wiki (dla angielskiej, url: "https://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_(programming_language)", sitelink "Hollywood_(programming_language)").

Żeby to zrobić musisz najpierw wejść na polską wiki i dodać artykuł. W tym celu idziesz na pl wiki, wyszukujesz szukajką tytuł strony jaki Cię interesuje np. "Hollywood (język programowania)" i powie Ci że takiego nie ma i zasugeruje założenie. Klikasz w czerwony link "utworzyć" i się bawisz. ;)

A no i tu masz więcej o wikidanych - po co, dlaczego i jak.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2017 13:40:19 przez teh_KaiN
[#3] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@teh_KaiN, post #2

Dzięki. Może mi się udało. Rozumiem, że wpis ktoś zatwierdza?
[#4] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@radzik, post #3

Tak, jakiś czas temu wiki wprowadziła system wersji przejrzanych ze względu na panoszące się wandalizmy. Choć nie w każdej wersji językowej to funkcjonuje.

Jak najbardziej się udało. Artykuł już mi się wyświetla tutaj i widać linka do wersji angielskiej. Brawo! ;)
[#5] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@radzik, post #3

Brawo!! Dobra robota OK
[#6] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@radzik, post #3

Widzę, że skaszanione są linki do przypisów. Możesz chcieć je poprawić, bo inaczej mogą Ci artykuł wyrzucić dość szybko. ;)
[#7] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@teh_KaiN, post #6

Możesz chcieć je poprawić, bo inaczej mogą Ci artykuł wyrzucić dość szybko. ;)

Wyrzucą tylko za nieaktywne przypisy?
[#8] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@teh_KaiN, post #6

No wlasnie widze, ze cos nie tak... Dzieki za info. Dobra, czyli jak to poprawic? Albo co zle zrobilem? Bo te linki jakby mi sie zapetlaja...
[#9] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@radzik, post #8

Najprościej - wywalić np. link [1] i dodać ponownie korzystając z opcji "przypis" i dalej korzystając z istniejącego, czy jak to tam się zwie.

@hex: wielu redaktorów wikipedii jest wyrozumiałych i pewne rzeczy nawet zrobią za Ciebie, ale niektórzy mają mocno "elektrodowe" podejście.
[#10] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@teh_KaiN, post #9

Poprawiłem. Obadaj może czy tak jest ok, ale wydaje mi się, że tak.
[#11] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@radzik, post #10

Gitez, tylko kategorie na samym dole są dalej angielskie - trzeba by poszukać polskich odpowiedników. Może popatrz na okołoamigowych hasłach, czy takowe są i skopiuj.
[#12] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@Hexmage960, post #7

Tak, wyrzucą. Opiekunowie kategorii nie mają po prostu pojęcia czym się opiekują i w imię ewentualnego braku wiarygodności wpisu go po prostu usuną. Sprawdź na forum PPA inne wątki o Wikipedii, a zobaczysz jak próbowano polskie amigowe hasła rozbudowywać i czym się to skończyło.
[#13] Re: Dodanie języka na Wikipedii do artykułu

@mailman, post #12

Poprawiłem...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem