[#1] Adapter scart-hdmi
Czy ktoś ma takie urządzenielink i mu poprawnie działa z amigą 500?
Jak podłączę A500(sprawdzone na dwóch) przez złącze DB23-Scart pod to urządzenie i do tv, to wskakuje mi na NTSC4 i obraz cały czas lata. Nie widać nawet "łapki". Próbowałem z konsolą Pegasus i tam też jest problem - tym razem obraz widać(PAL), ale są pasy poziome przez ekran, no i ogólnie wygląda to bardziej na czarno biało. Na cud z jakością obrazu nie liczyłem, ale nie mam jak podłączyć w domu inaczej Amigi, żeby uzyskać lepszą jakość obrazu. Dodam, że kabel "obrazowy"od A500 działa bez tego urządzenia, sprawdzone u znajomego.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2017 18:18:19 przez AD99
[#2] Re: Adapter scart-hdmi

@AD99, post #1

Ja mam to Z wyglądu podobny. Straszne g..., nie działa. Jeśli to z twojego linku w środku jest takie samo, to zdecydowanie odradzam. Ale (nie)stety, nie można być pewnym. Więc możliwe, że akurat dobrze trafisz.
Jak możesz, dołóż trochę do tego (ewentualnie czegoś podobnego - mam coś takiego, ale ponownie, takie samo pudełko nie świadczy o zawartości).

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2017 20:12:55 przez perinoid
[#3] Re: Adapter scart-hdmi

@perinoid, post #2

To pierwsze z Twojego linku to raczej to samo co moje. Trudno, ale pociesza mnie trochę, że tylko 50 zł wyrzuciłem w błoto.
[#4] Re: Adapter scart-hdmi

@AD99, post #1

Jakiego sygnału wymaga to urządzenie?
Amiga daje RGB, a Pegasus composite video
To dwa różne źródła.

Podłącz a500 po Composite mono i zobacz efekt.

Możliwe też ze konwerter źle interpretuje napiecia jakie daje Amiga, aby przełączyć TV w tryb monitora.

Proponowałbym sprawdzić te napięcia i dopasować je do odpowiednich
Zobacz czy nie ma takich informacji w instrukcji do urządzenia.

Spróbuj tez tymczasowo odłączyć te sygnały w kablu amigowym i zobacz efekt

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2017 20:58:49 przez Norbert
[#5] Re: Adapter scart-hdmi

@Norbert, post #4

Podłączyłem pod composite mono i efekt taki- poza wiadomym czarno białym obrazem, po wgraniu gry troszkę ekran minimalnie sobie podskakuje wraz z odcieniem różowego na całym ekranie. Natomiast po załączeniu A500 wchodzi w tryb PAL(przez Scart NTSC i nie ma nic poza białym ekranem i poziomymi, czarnymi, skaczącymi krechami). Instrukcja odwołuje się tylko do tego jak podłączyć scart do urządzenia(czyli"włóż wtyczkę") Pegasusa podłączałem przez przejściówkę na scart i trochę podobny efekt dał jak pod mono od Ami.
Więcej nie jestem w stanie obecnie sprawdzić-wyjeżdżam na wakacje. Ale za wszelkie spostrzeżenia będę wdzięczny, obadam wtedy sprawę jak wrócęOK
[#6] Re: Adapter scart-hdmi

@AD99, post #5

Podeślij urządzonko. Ja sprawdzę, a Ty odpoczywaj szeroki uśmiech
[#7] Re: Adapter scart-hdmi

@Norbert, post #6

Dzięki za propozycjęOK
Tyle, że jutro rano wyjeżdżam. Zgadamy się jak wrócę, jeżeli jeszcze będzie Ci się chciało. Pozdrawiam.
[#8] Re: Adapter scart-hdmi

@AD99, post #7

Wysyłasz z miejsca gdzie będziesz.
Nawet nie trzeba szukać poczty.
Zainteresuj się przesylkami PACZKA W RUCHU
Nadać można z kiosku czy sklepiku.
Są tez PACZKOMATY inpost.
[#9] Re: Adapter scart-hdmi

@Norbert, post #8

Wyślij mi na priv adresOK
[#10] Re: Adapter scart-hdmi

@AD99, post #9

Na szybko przeglądałem informacje na sieci i okazuje się ze to urządzenie to SCART composite do HDMI.
Nie łapie ono RGB.
Ten scart przyjmuje tylko sygnał Composite video

Czyli nie da się automagicznie wyczarować aby działało poprawnie z Amigą po rgb

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2017 02:11:11 przez Norbert
[#11] Re: Adapter scart-hdmi

@Norbert, post #10

No to jednak doopa. Moje niedopatrzenie-rzeczywiście między chińskimi wierszami znalazłem, że jest napisane o composite..No nic, dzięki za pomocOK

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2017 08:15:14 przez AD99
[#12] Re: Adapter scart-hdmi

@AD99, post #11

Ten mój nawet Composite nie umie skonwertować poprawnie. Obraz wygląda, jakby były wybrane linie nieparzyste (co druga ramka, a nie całe pole), do tego bez kolorów.
[#13] Re: Adapter scart-hdmi

@perinoid, post #12

Jak cię to pocieszy to u mnie to samo tyle, że te objawy co podałeś to na pegazie. Odradzam wszystkim zakupu tego shitu, szkoda kasy.
[#14] Re: Adapter scart-hdmi

@AD99, post #13

Na YT są filmiki ze komuś to działa.
Ale wolałbym i tak wersje obsługująca RGB
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem