kategoria: A1200
[#1] WB nie startuje z 8MB fast
Witam,

Znudził mi się WB 3.1 i instalowany z dyskietek więc znalazłem w sieci gotowy obraz HDD WB 3.1 z dodatkami, bajerami, narzędziami. Samemu trudno tak system dopieścić bo jestem cienki bolek jeśli chodzi o system Amigowy. Wszystko zmajstrowałem pod WINUAE na karcie CF, problem jest taki że jak mam na karcie (1230LC) ustawione 8MB fast WB nie startuje wyświetla GURU jak na zdjęciu. Gdy ustawie kartę na 4MB działa. Karta sprawna, pamięć też. Sprawdzane na innej płycie, innym zasilaczu. Jak włożyłem z powrotem swój dysk HDD z WB startuje, widzi całą pamięć. Nie używam nic w PCMCIA. Da się to jakoś poprawić?

[#2] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #1

SnoopDosa próbował?
[#3] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #1

Co to za pakiet ?
Może w pakiecie jest jakiś wpis dotyczący pcmcia.
Czy przy 8MB i uruchomieniu Amigi bez s-s widać 8MB w cli?
[#4] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@Norbert, post #3

W istocie, najprawdopodobniej coś kisi w startup-sequence lub user-startup
[#5] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@Norbert, post #3

Jak już system startuje pokazuje się okno informacyjne (jakiś bajer systemowy) ze wykrywa 030 i 10MB czyli ok. Dopiero jak ma się dalej wczytywać wyskakuje GURU. Musicie mi jakoś łopatologicznie powiedzieć co sprawdzić albo gdzie znajdę startup żeby jakoś tu pokazać co tam wypisane :) .
[#6] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #5

Jaki to gotowy zestawie WB zainstalowales?
[#7] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@Norbert, post #6

W tej chwili mam CF podłączone do PC i sobie patrze pod WINUAE , tutaj działa z 8MB 030 i FPU. Czyli takim konfigu jak mam A1200. Poniżej screen z owego WB.

[#8] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #7

Jak się nazywa który zainstalowales?
To że działa na winuae nic nie znaczy
Czy możesz zaemulowac tą samą kartę turbo jaką masz w Amidze?
[#9] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@Norbert, post #8

Trudno powiedzieć jak się nazywa, pierwszy lepszy jaki znalazłem. W WINUAE ustawiłem dokładnie takie same parametry jakie ma moja Amiga.
[#10] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #9

A włączyłes emulacje a1230lc ?
[#11] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@Norbert, post #10

Nie widzę w WINUAE możliwości wskazania konfiguracji z jakąś wybraną kartą.
[#12] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #11

Widzisz teraz ze winuae nie emuluje w 100%
Sam wyciągnij wnioski.
Jak mamy pomoc jeśli nie wiemy co to za wersja wb?

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2017 23:37:48 przez Norbert
[#13] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@Norbert, post #12

Okazało się że pamięć była problemem, po podmianie kości na inną 8MB WB się wczytuje.
[#14] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #13

Cieszę się proszę pana
[#15] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #9

Kurdę ale jakbyś podał chociaż link, z którego pobrałeś tę dystrybucję, to naprawdę łatwiej byłoby nam pomóc
[#16] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@_arti, post #15

To z chomika pobierałem już dawno temu. Ważne że problem rozwiązany.
[#17] Re: WB nie startuje z 8MB fast

@companiero, post #16

Obstawiam, że masz max_transfer źle ustawiony dla partycji na CF-ie. Ciekawe, czy zgadłem ☺
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem