[#1] Apollo 1240
cześć,
mam okazję kupić kartę Apollo 1240, na zdjęciach, które dostałem od sprzedającego widać, że karta pokazuje na belce zero Fast Ramu mimo włożonego modułu pamięci. Moje podejrzenia padły na uszkodzony, źle włożony moduł simm (nie wiem czy wtedy Amiga w ogóle by się odpaliła), zastanawiam się jednak, czy to nie jest dużo poważniejszy problem, wpisany w specyfikę tych kart..w końcu Jens chce zabronić ich używania szeroki uśmiech

Chętnie poczytam wszelkie sugestie.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2017 11:15:19 przez charliefrown
[#2] Re: Apollo 1240

@charliefrown, post #1

Zdarza się że karta nie widzi RAMu. Przyczyną może być RAM, może być elektronika karty. W tym ostatnim przypadku jest nienajlepiej, bo logika karty siedzi w MACHu, a wsady do nich ma tylko Jens... a nikomu nie da, "bo to złe karty są"*

* Mam Apolla, zmieniony 68040 na 68060 i jestem zadowolony.

Konkluzja - kup jeśli cena okazyjna, zapytaj sprzedawcy, jeśli będzie kręcił, to winna jest raczej karta.
[#3] Re: Apollo 1240

@charliefrown, post #1

Najlepiej niech poprawi ram, albo wsadzi inną kość, mogą też być zworki źle ustawione jest chyba opcja 0MB RAM.
[#4] Re: Apollo 1240

@charliefrown, post #1

Pochwalisz się ile chce za nią? Może problem z kostką SIMM lub podstawką pod SIMM a może z MACHem - to już gorzej.
[wyróżniony] [#5] Re: Apollo 1240

@charliefrown, post #1

karta pokazuje na belce zero Fast Ramu mimo włożonego modułu pamięci.

1) Zworka od RAM-u nie założona
2) Źle włożony RAM/uszkodzony RAM
3) Podstawka pod układ MACH nie kontaktuje - MACHy muszą być wlutowane bezpośrednio.
4) Uszkodzony układ MACH - rzadki przypadek
[#6] Re: Apollo 1240

@stachu100, post #5

ok dziękuję Wam za cenne wskazówki.
Odpowiadając na pytanie: 400 EUR, ale oprócz Apolla w zestawie A1200 w wersji Commodore (box) ze wszystkimi manualami i dyskietkami systemowymi, zewnętrzne napędy dyskietek i optyczne, nowy kontroler SCSI, dodatkowe zasilacze, które bardzo by mi się przydały.
[#7] Re: Apollo 1240

@charliefrown, post #6

To świetna cena
[#8] Re: Apollo 1240

@Hellena, post #7

To prawda, cena bardzo dobra.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem