[#1] Amiga, pierwsza pomoc
Witam.

Odgrzebałem starą Amigę A600.
Posiadam do niej jeszcze zasilacz i joystick - nie wiem czy działa.
Amiga nie posiada stacji dysków.
Kiedyś posiadała i w nią grałem...

Po włączeniu Amigi, zaświeca się dioda POWER. Mogę klikać w Caps Lock, przez co dioda przy nim zaświeca się i gaśnie.

Nie pojawia się żaden obraz na telewizorze.
Telewizor jest stary, 14 calowy, firmy Curtis. Ma z 10 lat...

Jedynym kablem jaki mam do podłączenia do TV to czincze, ale nie wiem nawet czy taki jak ma być...

Podpinałem ów kabel do wejścia composite, podpinałem go do modulatora, ruszałem tym "przełącznikiem" w prawo i w lewo. Nic.

Czarny ekran...

Po zadowalającym uruchomieniu będę miał dwa wyjścia:

1) zakupić mysz, stację dyskietek (a raczej przerobić PCtową...)
2) sprzedać Amigę.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc w rehabilitacji mojej Ami ?

[#2] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Genkaku, post #1

Kabel podpinasz do modulatora a drugi koniec do gniazda antenowego w TV. Potem trzeba jeszcze dostroić kanał w telewizorze. Obok gniazda modulatora jest taka maleńka śrubka - nią też można pokombinować.
[#3] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Genkaku, post #1

A telewizor wogóle przełączyłeś na inne wejście?

[#4] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Grygus, post #2

Kanału raczej nie dostrajałem... Myślałem, że Amiga zacznie funkcjonować na "AV".
Kombinacje śrubką modulatora... kręcić "o trochę", czy np. o 90 stopni... ? Nie chciałbym popsuć...
Aha. Tam pomiędzy śrubką a wejściem kabla jest taki przełącznik... Nie wiem co on robi, ale pewnie to jest on/off.
Włącza się to tak, by przełącznik był po stronie wejścia na kabel, czy po stronie srubki ?

Dzięki za pomoc, pomęczę ją jutro.
[#5] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Prince, post #3

Telewizor nie ma "przełączników", "prawie" zawsze używam wejścia antenowego i tak... kablówka.
[#6] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Genkaku, post #5

Genkaku napisał(a):

> Telewizor nie ma "przełączników", "prawie" zawsze używam
> wejścia antenowego i tak... kablówka.

ale teraz używasz wejścia composite video!!
Jeżeli TV ma takie wejście, to chyba musi się dać jakoś przestawić na to wejście? Nie mówię o mechanicznym przełączniku sygnałów :D W pilocie nie masz guziczka z oznaczeniem np: AV lub VIDEO?

[#7] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Prince, post #6

Hmmm... mam jeden kabel. Podpinam do do wejścia antenowego do TV, a drugi koniec do composite albo modulatora.
Czy na AV, czy na programie, obrazu nie ma.

Jutro podepnę będę podpinał i ustawiał programy w TV, może zadziała.
[#8] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Genkaku, post #7

AV używasz tylko przy podłączeniu przez złącze SCART (są do tego kabelki na allegro - b.dobra jakość obrazu przez to złącze). Jak podłączasz amigę do gniazda antenowego to włączasz normalnie program i jedziesz z dostrajaniem tak długo aż znajdziesz obraz z amigi :) .
[#9] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Grygus, post #8

TV nie musi posiadać złącza SCART, wejście AV może być na zwykłym Cinch. No ale jak ktoś nie rozpoznaje wtyczki Cinch od wtyczki antenowej, nie mówiąc już o różnych sygnałach to nie moja wina.

[#10] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Grygus, post #8

Jea.
OK, podłączyłem Amigę do gniazda antenowego, ustawiłem obraz i...
Amiga Roms 2.0 (37.350), czyli: działa.

Cóż, jednak nie zakupię stacji dyskietek, a czytałem, że przerobić da się tylko niektóre...

Może ktoś ma już stację, albo jest obeznany w przerabianiu, lub z jakichś innych względów przyda się mu Amiga:

http://allegro.pl/item164018360_amiga_a600_rom_2_0_37_350_bez_stacji_dyskietek.html

Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Ostatnia modyfikacja: 05.02.07 12:16
[#11] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Prince, post #9

No cóż... sygnały sygnałami... ale Amiga działa, to się liczy.

Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Ostatnia modyfikacja: 05.02.07 12:16
[#12] Re: Amiga, pierwsza pomoc

@Genkaku, post #10

A nie mógłbyś kupić jakiejś martwej a500/a600 i przełożyć z niej stacji? Nawet sprawna a500 może wyjść taniej niż nowa stacja :D .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem