[#1] dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku
Czesc,
sprawdzilem jaka akcje mam przypisana pod dwuklik dla typu pliku ALL - zadna,
sprawdzilem co mam przypisane pod dwuklik dla PICTURE - nic
i dwuklik dla PICTURE IFF - tez nic

A jednak po dwukliku na obrazek IFF otwiera mi go w wewnetrznej "pokazywarce" opusa - jak to wylaczyc? o ile mozna.

Dzieki
[#2] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@peceha, post #1

możesz to sprawdzić dokładnie za pomocą findfiletype
a jak upewniałeś się z tymi które wypisałeś ?
[#3] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@Risc, post #2

wszedlem w SETTINGS > FILETYPES i posprawdzalem te co wymienillem czy coj jest pod "double click" - w kazdym przypadku nie byl zaznaczony i wewnatrz nic nie bylo
[#4] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@peceha, post #3

Sprawdź jeszcze katalog z opusem storage/filetype a najlepiej komendą findfiletype
[#5] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@Risc, post #4

w katalogu starage/filetype sa zdefiniowane filetype-sy ale i tak zadne z nich nie maja nic przypisane pod dwuklik - chyba zreszta one sa jakby zapasowe , nie powinny widziane przez opusa jesli sa w tym katalogu?

Nie moge rozkminic tej komeny findFileType - wpisuje ja w dopusowe CLI i nic sie nie dzieje - help nic nie daje bo wyswietla ze nie ma "template" dla tej komendy.
[#6] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@peceha, post #5

O ile dobrze kojarzę, to bodajże w ustawieniach DOpusa jest opcja czy ma korzystać z wbudowanej pokazywaczki obrazków. Sprawdź, odhacz jeśli Ci nie pasuje. Chociaż mogę się mylic...
[#7] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@peceha, post #5

dodaj ją sobie np. do menu listera

[#8] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@Risc, post #7

ok, ma juz te komende w tym menu. Znalazla mi wszystkie fileTypes co maja cos wspolnego z IFF-ami. Teraz tylko nie mge odnalezc NIGDZIE tego 3go od gory co ma ID=PICT, no ale szukam dalej.

@Dopuser - wlasnie sie rozgladam za taka opcja - wiem ze w DO12 na pececie jest szeroki uśmiech
[#9] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@peceha, post #8

Z tego co widzę, to masz zainstalowany "Picture, IFF" filetype. Upewnij się poprzez otwarcie katalogu Opus5:Filetypes.
Jakie masz tam filetype'y? Podeślij listing albo screenshot.

Podeślij też zrzut menu kontekstowego po naciśnięciu prawej mych nad obrazkiem IFF.

Z doświadczenia, przenieś wszystkie filetype z katalogu Opus5: Filetypes do katalogu Storage/Filetypes i zrestartuj Opusa. Zacznij zabawę z Filetype'ami po prostu od zera celem zrozumienia idei.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2017 10:55:07 przez Dopuser
[#10] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@Dopuser, post #9

tak, to jest IFF, Filetype - z opusa wziety - nie chcialo mi sie wypelniac wszystkich pol wiec przekopiowalem tego gotowca ale wywalilem dwuklik

Teraz nie moge tego podeslac bo amiga pracuje na calego i strasznie zamula gdy chce zrobic cos innego - nawet okno otworzyc - mysle ze za 5, 6 godzin zakonczy zamaine obrazkow :) wtedy pokaze co siedziw tym katalogu - tak na marginesie to ja wlasnie wyczyscilem folder OPUS:FILETYPES i zrobilem pare swoich + moze 3 podkradlem z gotowcow w STORAGE
[#11] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@peceha, post #10

po usunieciu wszystkich "filetype", opus wciaz otwiera IFFy po dwukliku - najwyrazniej jest to w programie i nie mozna zmienic (nigdzie nie znalazlem opcji)
[#12] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@peceha, post #11

To już mamy jakiś konkret.
Wbudowana funkcja Opusa obsługująca wszytkie pliki IFF.

Pytanie za 2zł: co chcesz z tym swoim obrazkiem IFF robić po dwukliku? Zdefiniuj po prostu jakąś pożądaną funkcję dwuklika dla Picture, IFF, i tyle.
[#13] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@Dopuser, post #12

tak zrobie szeroki uśmiech nie dawalo mi tylko to spokoju :)
[#14] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@peceha, post #13

No dobra, to podsunę Ci jeszcze jeden pomysł, skoro jesteś taki dociekliwy.

Dopus wykorzystuje do IFFów, o ile dobrze kojarzę, wewnętrzne polecenie Show.
Usuń je, albo utwórz nowe o takiej samej nazwie z jakąś tam akcją podpiętą do dwuklika np. Alarm.
[#15] Re: dopus 5 i domyslna akcja na dwukliku

@Dopuser, post #14

Faktycznie uzywa: "show.module" - dzieki za przypomnienie.
Ale deaktywowanie go mija sie z celem bo i tak dwuklik ma wyzszy priorytet wiec...
Dzieki :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem