[#1] [fdd] Coś chyba ułamałem...
I nie działa mi stacja dysków - żadna - ani zewn.
ani wewnętrza - dyskietka jest wykrywana ale zaraz "znika"
i pojawia się w kółko. Wydaje mi się, że przygrzebaniu
w budzie coś ułamałem (fot. 1) - jakiś lut czy coś. Co to
za przeróbki w ogóle (fot. 2)? Ma ktoś pomysła?

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2017 22:30:49 przez _arti
[#2] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #1

A1200 Escomu?

Pin 9 to sygnał _RDY

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2017 23:28:57 przez Norbert
[#3] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #1

Tego pinu nie ma standardowo. Masz płytę w wersji Escom, żadna standardowa stacja z Amigi nie będzie ci działać. Potrzebujesz konkretnej, dedykowanej. Albo można cofnąć modyfikację (ale szczegółów nie znam).
[#4] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@perinoid, post #3

Ale fix jest po to aby działała stacja Amigowa i chyba chodzi o wyłamany pin w podstawce CIA.

Co mogło by być powodem nie działania DF0 jak i DFx.
[#5] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@TechNineWonder, post #4

Chyba tak, bo obie moje stacje działały wcześniej (przerobiona PC
z Allegro i zewn. Sakura)... To co ja muszę zrobić teraz?
[#6] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #5

Ciężko powiedzieć czy coś się uszkodziło czy tylko np: nie ma styku na tym pinie. Czy to nie było zwarte a do zdjęcia to wyprostowałeś

Biorąc pod uwagę że pierwsze napisałeś posta zamiast podejmować próby naprawy. Więc w trosce o Amigę radził bym odesłać do kogoś kto ma ewentualne części zamienię jaki i czas i chęci.

Mógłbyś spróbować wyciągnąć to CIA poprawić tego pina w ogóle pierwsze zobaczyć czy tam jest styk. Ale raczej jest obawiam się że ten pin mógł być zwarty.

Tylko extractoa nie masz podstawka jest mała śrubokrętem może Ci się jeszcze coś połamać.

Co teraz musisz zrobić? No jeśli chcesz korzystać z DF to trzeba było by odwrócić skutki tej nie umyślnej awarii

Do tego piszesz coś o grzebaniu w budzie a tu pokazujesz gołą płytę. Zalatuje Usterką biorąc pod uwagę że ostatnio ropbiłeś jakiś temat w stylu Qwiz.

No coś mi tu nie pasuje nie wiesz co to EscomFix ty _ari moderator z PPA no jak
[#7] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #1

Taki drut jak na fot.2 robi sie przy przeróbce stacji pc. Ten zagięty pin na nadkladce nie powinien być podpięty do odpowiedniego pinu w gnieździe fdd? Taśma przypadkiem nie była dolutowana do trgo pinu bezpośrednio?
[#8] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #1

Ta podstawka nałożona na U8 CIA (floppy connector), to czasami nie pozostałość po zamontowanym scan dubler (Scandy A1200)?
[#9] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@tbone, post #7

Tak. Odgiąłem go, bo myślałem, że robi zwarcie. Gdzie go podprowadzić?
[#10] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #9

Jeżeli prawdą jest to co pisał Norbert, to sygnał RDY winien być na 34 pinie złącza fdd.
Czytam o tej Escomowej przeróbce i dziwi mnie, że woleli robić fixa na płycie zamiast w stacji
W ogóle to zacząłbym od odfixowania - link
[#11] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@tbone, post #10

OK a co z tym odgiętym pinem na CIA?
[#12] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #11

Mogę się mylić, ale wygląda to na gniazdo plcc, nałożone na układ by pobrać ten sygnał bezpośrednio z układu. Tak jakby ktoś robił wcześniej swój fix escomowego fixu Teoretycznie jeżeli odfixujesz płytę to ta nakładka nie bedzie potrzebna. Gdybym miał tę płytę w rękach przedzwoniłbym ją multimetrem by sprawdzić co to za sztuka
[#13] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@tbone, post #12

To znaczy, że mogę bezpiecznie odfixować ten drut z tyłu płyty i zobaczyć, co się stanie?

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 09:44:12 przez _arti
[#14] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #13

Tak, przelutuj ten drucik tak jak pokazano w linku wyżej.
[#15] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@_arti, post #13

Tak jak pisze Jarob, mam też taką płytę zrobię fotkę może wieczorem jak to u mnie wygląda ale po modzie amigowa stacja działa elegancko, wiem że mam tam jakąś diode wlutowaną ale nie pamiętam jak
[#16] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@QUAD, post #15

.
[#17] Re: [fdd] Coś chyba ułamałem...

@SuperBuster, post #16

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem