[#1] dopus 5 - problem z arexx-em
Czesc,

nie wiem zupelnie gdzie poelniam blad - chodzi mi o komende "COMMAND" czyli wykonanie wewnetrznej funkcji opusa.

Gdy podepne takie cus pod przycisk,klawisz, menu entry.. cokolwiek, to wszystko smiga:
rx "dopus.1 'command delete ram:test'"

z dopusCLI tez dziala:
+ command delete ram:test

ale gdy chce uzyc tego jako modul:
/*arexx*/
PARSE arg portname function source dest arguments
ADDRESS value portname
OPTIONS RESULTS

IF FUNCTION = 'init' THEN DO
 DOPUS COMMAND "test" PROGRAM "_test"
 EXIT
END

IF function='test' THEN DO
 COMMAND Delete 'ram:test'
 EXIT
END

Wszelakie kombinacje apostrof-cudzyslow nie pomagaja. Przypisywanie sciezki do pliku pod zmienna tez nie pomaga.

---
zapomnialem dodac ze chodzi wlasnie o polecenie COMMAND bo inne komendy opusa: LISTER , DOPUS - dzalaja. Tazke sama COMMAND w parze z poleceniem Copy dziala

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 11:36:20 przez peceha
[#2] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@peceha, post #1

Spróbuj tak:

'DOPUS COMMAND "test" PROGRAM "_test"'
[#3] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@forge, post #2

Przepraszam za niejasne pytanie.
Chodzi mi o komende "COMMAND" a nie o "DOPUS COMMAND" (nieco mylne to nazewnictwo).
Tak wiec linijka ktora sie nie wykonuje to ta pod koniec skryptu (a dziala jesli uruchamiam ja na jeden ze sposobow przedstawionych wczesniej):
COMMAND Delete 'ram:test'
[#4] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@peceha, post #3

Tak samo, zapisz całe wyrażenie w cudzysłowie.

"COMMAND Delete 'ram:test'"

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 16:50:05 przez forge
[#5] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@peceha, post #1

Wszelakie kombinacje apostrof-cudzyslow nie pomagaja. Przypisywanie sciezki do pliku pod zmienna tez nie pomaga.

Tak się zastanawiam w jaki sposób sprawdzasz poprawność napisania i działania ARexxowego skryptu.
[#6] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@forge, post #4

Niestety cudzyslowy nie pomogly.

@5
jesli kasuje plik 'ram:test' to dziala.
[#7] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@peceha, post #6

Zamiast

ADDRESS value portname

wpisz

host=ADDRESS()
ADDRESS VALUE host
[#8] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@forge, post #7

Pomoglo - dzieki serdeczne.
[#9] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@peceha, post #6

jesli kasuje plik 'ram:test' to dziala.

Chodziło mi o to, że się tak enigmatycznie wyrażę, czy nie masz stworzonego żadnego środowiska developerskiego do pisania skryptów stricte w ARexxie?
[#10] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@Dopuser, post #9

niestety nie :)
a skrypty pisze w Annotate - gdzie sobie zrobilem kolorowanie skladni (wersja okrojona dziala znosnie na a1200 + blizzard 030) - ot, moje srodowisko :)
[#11] Re: dopus 5 - problem z arexx-em

@peceha, post #10

Z tego widzę to masz dopiero półśrodowisko
Ale ciekawa ta podświetlana składnia w Annotate...

Brakuje Ci elementu do testowania skryptu stricte ARexxowego instrukcja po instrukcji...

Bawimy się dalej

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 22:44:53 przez Dopuser
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem