[#1] Bezpieczniki płyt głównych.
Witam.
Wyciągnąłem ostatnio z szafy płytę główną A1200 żeby ją przygotować do nowej obudowy i stwierdziłem ze nie ma obrazu na złączu RGB video. Obraz jest na modulatorze i chinch.
Wiec miernik w dłoń i schemat do analizy i okazało się że spalone są bezpieczniki od napięć +12V i -12V na gnieździe wideo. Na schemacie opisane jako FB 200.
Płytę uchuchomilem przelutowywując te bezpieczniki z gniazda stacji zewnętrznej i obraz pojawił się.
Można gdzieś takie czarne oryginalne bezpieczniki kupić?
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 19:59:02 przez ted

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 20:00:02 przez ted

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 20:00:29 przez ted
[#2] Re: Bezpieczniki płyt głównych.

@ted, post #1

To nie są bezpieczniki tylko koraliki ferrytowe - przeciwzakłóceniowe, 200 Ohm przy 100Mhz.
Poszukaj sobie nie wiem... w TME, Maritex itd. rozmiar 1206.
Tutaj masz taki koralik, wystarczył by 200mA, ten tutaj jest 3A, ale innego nie ma, a to nie przeszkadza. W TME jest tylko w rozmiarze 0805, też się nada od biedy.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 20:59:30 przez Kilos
[#3] Re: Bezpieczniki płyt głównych.

@Kilos, post #2

Witam.
Dzięki zasugerowałem się ze F oznacza fuse(bezpiecznik).
Skoro zostały spalone to czy montaż 3A nie będzie za duży?
Zacząłem już szukać w sklepach internetowych ale dla 200 Ohm przy 100MHz wyboru dużego nie ma.
POzdrawiam.
[#4] Re: Bezpieczniki płyt głównych.

@ted, post #3

Tu oznacza Ferrit.
Nie doczytałem, że chodzi o linie 12V, tutaj 3A będzie za mocny, bo w razie zwarcia prędzej pójdzie ścieżka na płycie. Szukaj ~200mA.
W TME masz ten koralik 200mA w rozmiarze 0805, bez problemu podejdzie.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 23:04:40 przez Kilos
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem