[#1] Amiga Tech i stacja PC
Z Amigą problemów ciąg dalszy. Mam problem z płytą główną Amigi 1200 rev 2B vel. Amiga Tech. Jak przeczytałem gdzieś w Amigowym piśmie płyta ta ma możliwość współpracy ze standartowymi stacjami PC. Ucieszyłem sie więc pobiegłem na giełdę i zamontowałem nowiuśkiego samsunga. I co? I nic. Widzę tylko tysiące dyskietek wpadających do jednej i tej samej stacji. Zero reakcji na włożenie dyskietki. Wiem że należy dokonać przeróbki aby stacja czytała NDOS'y, ale dysk Install 3.1 to chyba NDOS nie jest. Stację podłączyłem standartową Amigową tasiemką. W czym tkwi problem? Tasiemka? A może to przez stare ROM'y 3.0 które włożyłem do tej płyty? Pomóżcie bo już brak mi pomysłów. Dodam jeszcze że standartowy Chinon po podpięciu głupieje, ale to chyba przez brak sygnału ready? Co robić?
[#2] Re: Amiga Tech i stacja PC

@Amigos, post #1

Czy Amiga w bootmenu widzi nieistniejaca stacje DF1?
Jesli tak, to musisz w stacji ustawic zworke na DS0 albo na A. Moze nie byc takie zworki, ale na pewno bedzie punkt lutowniczy ktory nalezy przstawic.
Zamiast zabawy z lutowanie na plycie stacji mozna pobawic sie z zamiana 2 kabelkow.
[#3] Re: Amiga Tech i stacja PC

@Norbert, post #2

No cóż właśnie rozkręciłem Amigę na części pierwszei zauważyłem ciekawą rzecz. Nie wiem czy na płytach Amiga Tech'u było jakos specjalnie oznaczone logo firmy, ale na mojej jest jak wół "Commodore". Czy to oznacza że mam Comodore rev 2B? No cóż nie zmienia to postaci rzeczy że ze stacją Pc płyta mi milczy po włożeniu dyskietki, a po podłączeniu chinona ten ostani głupieje po włożeniu dysku. W boot menu widać tylko DF0 więc jest jak ma być. Co robic? Dlaczego to nie gra? Dodam tylko że na spodzie płyty do gniazda floppy jest kabelek który łączy dwa skrajne piny gniazda. Tak ma być?
[#4] Re: Amiga Tech i stacja PC

@Amigos, post #3

Amigos napisał(a): > na mojej jest jak wół > "Commodore". Czy to oznacza że mam Comodore rev 2B? Mam również płytę REV 2B z napisem COMMODORE > na spodzie płyty do gniazda floppy jest kabelek który łączy dwa > skrajne piny gniazda. Tak ma być? Widocznie tak miało być ! Na mojej płycie jest również podobny miedziany kabelek. Dlatego też oryginalna stacja dysków nie czyta u mnie dyskietek NDOS, a wymiana jej na inną (z wcześniejszych wersji Amigi 1200) powoduje, że komputer w ogóle nie widzi stacji df0: Z inną płytą stacja ( ta druga ) działa bez problemów. Pozdrawiam el

[#5] Re: Amiga Tech i stacja PC

@Amigos, post #3

Tak ma być! Mam dokładnie taką samą płytę! Do płyty podłączona jest stacja od PC (samsunga), tyle tylko że przerobiłem taśmę wg. opisu z ACS. Opis ten znajdziesz także na stronie Norberta. Działa mi tak już od 3 lat bez najmniejszego problemu. Oczywiście dyski NDOS są odczytywane! Działa to także bez problemu z płytą 2B.
[#6] Re: Amiga Tech i stacja PC

@Amigos, post #3

Dla pecetowej stacji tak ma być. Jeżeli chcesz założyć amigową, to odlutuj końcówkę tego kabelka od pinu 2 złącza wewnętrznej stacji dysków i przylutuj ją do pinu 1 portu stacji zewnętrznej.

[#7] Re: Amiga Tech i stacja PC

@Amigos, post #3

i jak tam? wszystko juz hula??:)
[#8] Re: Amiga Tech i stacja PC

@Amigos, post #1

dzięki za wszystkie rady i przede wszystkim za link do strony ze skanem ACS-u. Przerobiłem mojego Samsunga wg opisu i wszystko nareszcie działa jak nalezy. Pozdrawiam wszystkich Amigowców!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem