[#1] Prokom kupuje Amige
Cytat z raportu rocznego firmy Prokom SA:

Dodatkowo, w lutym 2006 roku Prokom kupił 800 tys. udziałów stanowiących ok. 2,3% kapitału w Amiga Inc (USA), płacąc 2,5 USD za akcję (łącznie ok. 6 mln PLN). Spółka ta stworzyła m.in. uniwersalną platformę systemu operacyjnego, umożliwiającą funkcjonowanie oprogramowania i aplikacji IT na wszelkich urządzeniach mobilnych bez względu na rodzaj i producenta sprzętu. Prokom Software zamierza współpracować z Amigą m.in. w zakresie rozpowszechniania jej systemu w Polsce.

Ostatnia modyfikacja: 07.02.07 08:08
[#2] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #1

xD

PDF: http://www.prokom.pl/wspolne/inwestorzy/roczne_prokom/pdf/raport05pol.pdf

Ostatnia modyfikacja: 07.02.07 08:16
[#3] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #1

Więc to jest ten WielkiPlan smitha :D
[#4] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #1

Temat trzeba rzucić na zachodnie fora. Ciekawe jaka będzie reakcja ;)
[#5] Re: Prokom kupuje Amige

@mailman, post #4

Rzucaj Będzie zabawa :)

Ostatnia modyfikacja: 07.02.07 09:04
[#6] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #1

Nie ma to jak sobie wyrzucić trochę pieniążków w błoto...

[#7] Re: Prokom kupuje Amige

@MinisterQ, post #6

łatwo przyszło, łatwo i poszło ... ;D

[#8] Re: Prokom kupuje Amige

@Kubal, post #3

smith pracuje w konkurencji prokomu :) Chyba, ze ich tak jak konkurencje na rynku bankowym prokom tez kupil.... Co do Prokomu to tam chyba Leszek Antyborzec pracowal :)) (mam nadzieje, ze nie wywolalem wilka z lasu :))

[#9] Re: Prokom kupuje Amige

@mailman, post #4

Sami wyszperali, czy co?

http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=22279&forum=2

Już się chłopaki w domysłach gubią... Dobra robota!

[#10] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #1

Hehehe, ale jaja. :) Oni naprawdę nie orientują się w rynku. Mogli zapytać kogokolwiek kto miał styczność z Amigą to by im odradził. Popłyna na tej "amigowej przygodzie". Chociaż... co to dla Prokomu. :)

Spółka ta stworzyła m.in. uniwersalną platformę systemu operacyjnego, umożliwiającą funkcjonowanie oprogramowania i aplikacji IT na wszelkich urządzeniach mobilnych bez względu na rodzaj i producenta sprzętu.

Jaka to niby uniwersalna platforma? Chodzi chyba o AmigaDE? No bo przecież nie o AmigaOS 3.x czy 4.0. To nie tylko nie działa na różnych urządzeniach mobilnych ale nawet nie działa na jakichkolwiek produkowanych obecnie urządzeniach. :D

Ja myślę, że oni po prostu próbują się wepchnąć w mobilny rynek (bo to jest niezaprzeczalna przyszłość) i szukają ciekawej technologii. Javy poważnie traktować nie można w urządzeniach mobilnych więc szukają czegoś innego. A tak swoją drogą to ciekawy jestem jak to DE się spisuje. Czy jest to taka maszyna wirtualna jak Java i tak samo przymula jak Java czy jest to rozwiązanie trochę inne - jak np. Mophun czy Fuse gdzie programy są natywne i wyciskają max prędkości ale przenośność jest już dużo cięższa (chociaż jak już jest na jakiejś platfromie to jest naprawdę)...

[#11] Re: Prokom kupuje Amige

@MDW, post #10

Kiedyś się dość mocno zainteresowałem AmigaDE (nawet w papierowym eXecu popełniłem artykuł na ten temat) i jest to bardzo zwarte środowisko i powinno być szybkie nawet na slabym sprzęcie. Koncepcje Intentu (który jest bazą AmigaDE) są naprawdę świetnie pomyślane i efektywne. Oczywiście teraz wszystko zależy od realizacji, przez te 4 lata wiele się mogło zmienić...

[#12] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #1

Oczywiście dla Nas zwykłych "zjadaczy Amigi" nie wynika z tego faktu nic.
Czy jednak się mylę?

[#13] Re: Prokom kupuje Amige

@cichym, post #12

Zgadza się. A szkoda, bo chyba najlepiej by było jakby wykupili 100% udziałów...
[#14] Re: Prokom kupuje Amige

@recedent, post #13

porzy tej cenie 100% udzialu to "tylko" 90 baniek zielonych
[#15] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #1

Warto przypomnieć też o ofercie DiscreetFX, które chciało kupić Amiga Inc. Mamy w tej chwili obraz ceny jaką musieliby zapłacić.
[#16] Re: Prokom kupuje Amige

@mailman, post #15

Same prawa autorskie do komputerów i systemu Amiga byłyby znacznie tańsze. Wiadomo, że obecni właściciele kupili je "przy okazji" do swoich planów związanych z AmigaDE.

[#17] Re: Prokom kupuje Amige

@mailman, post #15

duzo jak na firme ktora produkuje puzle w javie ...
[#18] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #1

To jest inwestycja firmy znajomego króliczka (jednego z byłych prezydentów IIIRP) która natrzaskała kasy na niedziałającym systemie dla ZUS. Forsa która się wiąże z tą operacją przewyższa nakłady które były potrzebne do wysłania Pathfindera na Marsa, więc niech Was nie dziwi ułańska fantazja w jej wydawaniu.

Ostatnia modyfikacja: 07.02.07 13:48
[#19] Re: Prokom kupuje Amige

@Fei, post #16

Same prawa autorskie do komputerów i systemu Amiga byłyby znacznie tańsze. Wiadomo, że obecni właściciele kupili je "przy okazji" do swoich planów związanych z AmigaDE.

Racja. Ja czasem mam wrażenie, że dla Amiga Inc. ten cały bajzel związany z AmigaOS 3.x, 4.0, AmigąONE to taki niepotrzebny wrzód na pupie i najchętniej by się tego jakoś pozbyli. :) Ich interesuje tylko AmigaDE, bo tylko to ma jakiś cień komercyjnej przyszłości. Jak widać lepszej niż przypuszczaliśmy (przynajmniej ja). Trzymają ten cały amigowy bajzel tylko po to żeby mieć nazwę, która mimo wszystko jeszcze dobrze się kojarzy niektórym i fajnie brzmi i wygląda. :) No i można pokazać jaką to się ma historię. Firma z taką historią to jest fiu fiu fiu...

[#20] Re: Prokom kupuje Amige

@MDW, post #19

jakos nie widzi mi sie aby ten AmigaDE mial szanse w starciu z mobilnymi platformami : Symbian(S60 ,UIQ) ,BREW ,Windows Mobile Smartphone ,Linux Mobile.....conajmniej 5-7 lat za pozno
[#21] Re: Prokom kupuje Amige

@DRACOX, post #20

Zgadzam się. :) Jak widać po Mophunie nawet jeżeli wielcy tego świata (Sony Ericsson) dadzą się namówić do fabrycznego instalowania w swoich maszynch czegoś (Mophuna) to później łatwo z tego rezygnują (modele następne po T300, T310, T230, T610, T630).

AmigaDE na pewno nie ma szans stać się jakimś uznanym standardem. Jednak jeżeli będzie zapewniała dużą przenośność aplikacji, będzie oferowała sensowną prędkość to może kogoś dużego się da namówić. Mnie trochę denerwuje to, że każda kolejna wersja takiego np. Symbiana to coś zupełnie niekompatybilnego. To jest bez sensu. On jest chyba szyczytem nieprzenośności. :( W przypadku urządzeń mobilnych to jest niedopuszczalne. Myślę, że jest zapotrzebowanie na coś bardziej przenośnego, bo urządzenia są różne i jest ich naprawdę duuuużo. Chociaż z drugiej strony patrząc to powoli zaciera się różnica między platformami stacjonarnymi, a mobilnymi - patrz iPhone na którym jest normalny MacOSX. :)

AmigaDE nawet jeżeli jest ok od strony technicznej i ideologicznej to ma jedną cechę, która sprawi, że zakończy się to wielkim upadkiem. Mam na myśli nazwę. Jeżeli coś ma w nazwie "Amiga" to MUSI upaść. Takie jest prawo natury. Tak było jest i będzie. Praw fizyki się nie zmieni. Na hardware i software związany z Amigą mocniej działa grawitacja i po prostu musza upaść. Nie jestem przesądny ale w przypadku Amigi... jestem. :)

[#22] Re: Prokom kupuje Amige

@MDW, post #21

akurat symbian jest przenosny a ze 3rd nie jest kopatybilne wogole z poprzednimi 3 wersjami to wina raczej nowego hardwareu na ktorym bazuja nowe urzadzenia i pod ktore system zostal dostosowany.

z drugiej strony firma o wartosci ~90Mln usd mogla by w koncu cos pokazac nie?
[#23] Re: Prokom kupuje Amige

@MDW, post #21

No właśnie. Czyli już możemy mysleć o Prokomie jak o bankrucie :D

[#24] Re: Prokom kupuje Amige

@Pinto, post #23

I przestaniemy używać "Programu Płatnika"
Może wtedy trzecie firmy będą miały szansę zaistnieć w tej dziedzinie.

[#25] Re: Prokom kupuje Amige

@cichym, post #24

I przestaniemy używać "Programu Płatnika"

Od teraz "Płatnik" będzie TYLKO na AmigaOS. Wiele to nie zmieni - był na jeden system operacyjny i nadal będzie na jeden system operacyjny. Tylko trochę inny. :) Już widzę tysiące maszyn z AmigaOS 4 kupionych do naszych urzędów... Mmmm...

A tak na serio - tam w tym Prokomie albo doradcy są zupełnymi idiotami albo jest tam jakiś wpływowy zapalony Amigowiec, który za jednym zamachem próbuje osłabić polskiego potentata i trochę pobudzić Amiga Inc. :)

[#26] Re: Prokom kupuje Amige

@MDW, post #21

To nie Amiga upadła jako taka tylko Commodore produkując obok Amigi marne tzw. markowe pc. Commodore jako finansująca rozwój Amigi firma matka po prostu pociągnęła ją ze sobą na dno. Mało tego zyski z Amigi Commodore pakował właśnie w te pc. A poza tym jaka jest taka jest, ale jeszcze firma o nazwie Amiga istnieje, a Commodore już nie, tak więc "coś" ze słowem Amiga w nazwie do końca nie upadło ;)
[#27] Re: Prokom kupuje Amige

@Kiv_Master, post #26

A poza tym jaka jest taka jest, ale jeszcze firma o nazwie Amiga istnieje, a Commodore już nie, tak więc "coś" ze słowem Amiga w nazwie do końca nie upadło

Jak to nie istnieje? - LINK
[#28] Re: Prokom kupuje Amige

@mailman, post #27

I co robi oprócz wspominania starych czasów i dystrybucji gier na mobile? W porównaniu do dawnej pozycji Commodore to różnica jak między hipermarketem a straganem na targu.

Ostatnia modyfikacja: 07.02.07 18:19
[#29] Re: Prokom kupuje Amige

@Kiv_Master, post #28

A Amiga INC co robi ?

[#30] Re: Prokom kupuje Amige

@mailman, post #27

I co robi oprócz wspominania starych czasów i dystrybucji gier na mobile? W porównaniu do dawnej pozycji Commodore to różnica jak między hipermarketem a straganem na targu.

Ostatnia modyfikacja: 07.02.07 18:18
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem