kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 rev. 2B + ACA 1221ec maprom
Witam.
Jestem nowy na forum i od jakiegoś czasu wskrzeszam moją 1200-tkę z lat młodości.

Nie chcę się rozpisywać za bardzo na temat samej renowacji. Bardziej zależy mi na udostępnieniu wiadomości które mogą pomóc osobą zaczynającym z ACA1221ec i tak jak ja szukają odpowiedzi po forach.

Po kolei. Moja konfiguracja:
Amiga 1200 rev. 2B 1992, Kickstart 3.0 (nie zmieniany), ACA 1221ec, IDE CF Sandisk ultra 4GB, PCMCIA CF Sandisk ultra 4GB, ori stacja oraz zewnętrzny gotek z cortexem.

Po zakupieniu karty ACA (4 dni temu) włożyłem ją do slotu i zadziałała od razu. Ucieszony, że nie będę musiał robić timefixu zabrałem się za instalację classicWB FULL. Moja radość długo nie trwała. Workbench się uruchamiał działał lecz po uruchomieniu whdload zagraniu, wyłączeniu gry przy dalszej pracy WB nieoczekiwane zawieszał się a bootowanie kończył na jasno różowym kolorze.
Trudno lutownica i timefix - a przynajmniej tak myśałem. W moim przypadku częściowo pomógł ponieważ odczuwalnie WB mniej się wieszał, ale niestety po godzinie pracy te same objawy.
Odpaliłem google i do czytania. Wpadłem na posty aby wymienić kickstart i też nie wiadomo czy pomoże. Pomyślałem czemu mam wydawać kolejne $$$ na coś co może nie zadziałać. Zatem Maprom....niestety na wiki Indyvidual Computers napisane, że soft niedostępny dla mojej karty. Kolejne wertowanie tematów na google i znalazłem:

link

Program posiada instalator więc nie ma problemu. Co najważniejsze sam ACAmapROM DZIAŁA - przynajmniej u mnie.
Dla osób które nie za bardzo wiedzą jak zmapować podaję komendę która u mnie działa:
Najpierw wyjmujemy zworkę z karty całkowicie (nie zadziała na pozycji MAPROM) i w shellu wpisujemy:
ACAMapROM file <rom file>

W moim przypadku wygląda to tak: ACAMapROM file DH1:kick31.rom
Po wpisaniu komendy komp się resetuje i wstaje z nowym romem
Pamiętajcie, że trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni rom o rozmiarach 256, 512 albo 1MB

Aby rom mapował się przy każdym uruchomieniu Amigi wpisałem tą komendę w startup-sequence , przed linijką C:loadWB dodatkowo z argumentem "Q" (argument powoduje nie wyświetlanie informacji potwierdzających w shellu). U mnie wygląda to tak:

ACAMapROM file DH1:kick31.rom q
C:LoadWB
EndCLI>NIL:

Są to trzy ostatnie linijki startup-sequence w classicWB.

Na chwilę obecną po zmapowaniu romu do 3.1 Amiga działa stabilnie.

Pytanie do starych wyjadaczy Amig: Spotkaliście się z jasno różowym błedem selftestu Amigi?
Jeśli popełniłem gdzieś błąd bardzo proszę o poprawki. Pozdrawiam Amifanów

P.S.
Źródło programu:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=79130&page=27
[#2] Re: Amiga 1200 rev. 2B + ACA 1221ec maprom

@Wasu111, post #1

MI się pokazywal jeśli karta 1230/56 była za mocno wsadzona do portu.
Karty SanDisk 4gb nigdy nie mogłem poprawnie zainstalować. Kiedy zainstalowałem sterownik idefix99 amiga się nie dźwigala po resecie. ...
[#3] Re: Amiga 1200 rev. 2B + ACA 1221ec maprom

@Voyox, post #2

Z jednym masz rację. Zauważyłem, że jeżeli pracuje na wsadzonym adapterze PCMCIA z powyższą kartą to potrafią wystąpić błędy związane z odczytem dysku DH0.
Co do różowego ekranu na razie 5 godzina testów na amidze i nie pojawił się po zmapowaniu kickstartu.
Oczywiście jak dalej będzie się pojawiał wypróbuje Twojego sposobu.
[wyróżniony] [#4] Re: Amiga 1200 rev. 2B + ACA 1221ec maprom

@Wasu111, post #3

Nie ma sensu robić maprom na samym końcu s-s. Niepotrzebnie obrabiasz jego komendy tylko po to, żeby na sam koniec zrestartować komputer.
[#5] Re: Amiga 1200 rev. 2B + ACA 1221ec maprom

@perinoid, post #4

Zanim podmienilem kickstart na 3.1 robiłem opcje maprom i zawsze było to gdzieś na początku s_s....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem