[#1] Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]
Trafiłem świetną okazję i stałem się posiadaczem ślicznej a1200, przełożonej do eleganckiej obudowy od PC z HDD i CD-romem :) .

Wygląda na to, że poprzedni właściciel był fanatykiem pinballi - pełno ich w katalogu z grami :D .

Jednak HDD - 40mb, ma już za sobą swoje najlepsze lata i niedługo zostanie zastąpiony młodszym i większym bratem. W końcu to nie mój system i nie moje użytki na nim - postawię nowy i sam (no może z dużą pomocą ppa.pl ;) ) już podobieram co będę potrzebował.

Teraz pytania:

Dostałem gratis komplet dyskietek do OSa 3.0. Jeśli dobrze myślę, tej wersji nie dało się zainstalowac na HDD (brak dyskietki Install). To w jaki sposób mam ten OS na dysku ;| ?

Skąd wziąść łatkę polonizującą do workbencha, i do jakich wersji ona pasuje?

Co daje koprocesor w karcie turbo? Da się bez niego przeżyć? Można prosić o jakieś przykłady programów które z tego ustrojstwa korzystają ;) ? I czy musi być taktowany z tą samą częstotliwością co ten główny? Czy jeśli mam np. 030/50mhz a koproca 25mhz to są jakieś straszliwe straty wydajności?

PS: Wszelkie oferty z tanimi 030 mile widziane :) !
[#2] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@Grygus, post #1

Grygus napisał(a):

> Trafiłem świetną okazję i stałem się posiadaczem ślicznej
> a1200, przełożonej do eleganckiej obudowy od PC z HDD i
> CD-romem :)
gratulacje

> Wygląda na to, że poprzedni właściciel był fanatykiem pinballi
> - pełno ich w katalogu z grami :D .
tak bywa

> Jednak HDD - 40mb, ma już za sobą swoje najlepsze lata i
> niedługo zostanie zastąpiony młodszym i większym bratem. W
> końcu to nie mój system i nie moje użytki na nim - postawię
> nowy i sam (no może z dużą pomocą ppa.pl ;) ) już podobieram co
> będę potrzebował.
wiec najpierw poszukaj na forun starych postow; poczytaj, a potem pytaj (artki tez sa)

> Teraz pytania:
>
> Dostałem gratis komplet dyskietek do OSa 3.0. Jeśli dobrze
> myślę, tej wersji nie dało się zainstalowac na HDD (brak
> dyskietki Install)
Wiec musisz ja sobie sciagnac; niestety w ramach oszczednosci nie dodawano tej dyskietki do amig bez dysku :(
wszystkie wersje Aosa da sie zainstalowac na hd
Mozna obyc sie bez dyskietki install wystarczy sformtowac dysk, utworzyc partycje, sformatowac je i nastepnie stworzyc takie same gatalogi na partycji botujacej jakie sa na dyskietka- i skopiowac tam ich zawartosc;

. To w jaki sposób mam ten OS na dysku ;| ?
ktos zainstalowal?!

> Skąd wziąśę łatkę polonizującą do workbencha, i do jakich
> wersji ona pasuje?
LocalePL - poszukaj

> Co daje koprocesor w karcie turbo? Da się bez niego przeżyę?
> Można prosię o jakieś przykłady programów które z tego
> ustrojstwa korzystają ;) ?
zazwyczaj programy potrzebujace duzej ilosci obliczen - programy do rejtrejsingu, jakies dema, kilka gierek,

>I czy musi byę taktowany z tą samą
> częstotliwością co ten główny? Czy jeśli mam np. 030/50mhz a
> koproca 25mhz to są jakieś straszliwe straty wydajności?
w zaleznosci od budowy karty, jedne dzialaja synchronicznie inne asynchronicznie.

[#3] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@Grygus, post #1

> Dostałem gratis komplet dyskietek do OSa 3.0. Jeśli dobrze
> myślę, tej wersji nie dało się zainstalowac na HDD (brak
> dyskietki Install). To w jaki sposób mam ten OS na dysku ;| ?

Mógł przegrać wszystko ręcznie, choć brakowałoby mu HDToolBox'a itp... Prawdopodobnie miał dyskietkę (jest częścią kompletu), tylko zgubił albo zaliczyła pada.

> Skąd wziąść łatkę polonizującą do workbencha, i do jakich
> wersji ona pasuje?

Locale w wersji 2 są na Aminecie:
http://aminet.net/misc/misc/LocalePL20.lha

Wersja 3.0 jest zdaje się komercyjna (choć była na jednym CD z MA, mam ją chyba podwójną, jeśłi znajdę, mogę Ci podarować), zaś LocalePL do AOS3.9 też leżą na Aminecie.

> Co daje koprocesor w karcie turbo? Da się bez niego przeżyć?

Koproc to jednostka zmiennoprzecinkowa. Dzisiejsze procesory mają ją wbudowaną (już 040 ją ma). Przeżyć się da, ale są rzeczy które jej wymagają (np, dema), choć większość bobliotek systemowych jest też w wersji NoFPU (wówczas w większości wymagają biblioteki mathtrans.library z pakietu zdaje się Math).

> Można prosić o jakieś przykłady programów które z tego
> ustrojstwa korzystają ;) ?

Nie. ;P

> I czy musi być taktowany z tą samą
> częstotliwością co ten główny?

Nie. Tyle, że wówczas pracuje w trybie asynchronicznym (trochę mniej wydajnym, nawet, jeśli taktowany jest z wyższą częstotliwością, niż CPU).

> Czy jeśli mam np. 030/50mhz a
> koproca 25mhz to są jakieś straszliwe straty wydajności?

Teoretycznie nie aż takie. Praktycznie nie miałem możliwości się przekonać (onegdaj bardzo szybko przesiadłem się z 030 na 040).

> PS: Wszelkie oferty z tanimi 030 mile widziane :) !

Tu niestety nie pomogę... ;)

Pozdrawiam!!

[#4] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@Grygus, post #1

1) instalacja - do instalacji na HDD w zasadzie potrzeba jednego
programu - ktorego odpowiednik - nawet wygodniejszy w obsludze od
orginalnego znajduje sie na aminecie - reszte nalezy po prostu
przekopiowac na bootowalna partycje. Tyle robil instaler. Wiec w
zasadzie dyskietka ta ci do niczego potrzebna nie jest.

2) koprocesor
bez koprocesora da się zyć, tylko programy cokolwiekliczace działać
będą wolniej. no i należy zawsze szukać wersji programu nieużywającej
koprocesora,

[#5] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@quantor, post #3

niekoniecznie - jeśli kupił A1200 w wersji bez HDD to nie miał
dyskietki install... Wtedy może ściągnąć sobie z aminetu hdinsttoola.

[#6] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@quantor, post #3

>Wersja 3.0 jest zdaje się komercyjna
Pakiet WFMH LocalePL v3.2! za darmo do prywatnego użytku!
http://wfmh.org.pl/projects/pl/aktualnosci.html

[#7] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@Grygus, post #1

Bacznosc!
Cokolowiek bedziesz robil, niczego nie kasuj z aktualnego HD i koniecznie przegraj partycje systemowa na plyte, lub kilka plyt CD. Ten HD na pewno bedzie kopalnia i dobrodziejstwem posiadania wielu plikow systemowych i zbiorem programow przy instalowaniu nowego systemu.
Pamietaj, niczego nie kasuj. Zapamietaj to dokladnie :)
[#8] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@piter144, post #6

A tak, u źródeł nie szukałem. ;P
[#9] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@Andrzej Drozd, post #7

Andrzej Drozd napisał(a):

> Bacznosc!
> Cokolowiek bedziesz robil, niczego nie kasuj z aktualnego HD i
> koniecznie przegraj partycje systemowa na plyte, lub kilka plyt
> CD. Ten HD na pewno bedzie kopalnia i dobrodziejstwem posiadania
> wielu plikow systemowych i zbiorem programow przy instalowaniu
> nowego systemu.
> Pamietaj, niczego nie kasuj. Zapamietaj to dokladnie :)

No jakże bym mógł! Sprzedawca miał prawie łzy w oczach kiedy oddawał ten sprzęt. Pół dysku jest zapchane jego modami z pro trackera. Trochę byłoby nie fair, gdybym teraz skasował to co ktoś starannie zbierał swego czasu ;) .

Dysk powędruje na półkę jako chlubne świadectwo że ten komputer dał kiedyś komuś wiele niezapomnianych chwil ;) . Z tym zgraniem danych to niegłupi pomysł. Zaraz się go podepnie do pieca i zgra co trzeba przez winUAE :) .
[#10] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@Grygus, post #9

Oho, okazało się że nie mam w obudowie (pecetowy desktop) miejsca na kartę turbo . Moja wersja płyty głównej ma odpinany port myszy na oddzielnej płytce, i ta płytka jest odpięta i wyprowadzona kabelkiem na tył obudowy. Sama płyta główna wypełnia dokładnie obudowę na szerokość. Co teraz?

Są gdzieś dostępne kątówki na port rozszerzenia od a1200? Ma ktoś jakieś pomysły jak wykonać ją samemu?

Jedyne co znalazłem na forum to, to, że blizzard 1220 z 4mb ramu jest mały i pmieści się do takiej obudowy. Jeśli ktoś ma to na zbyciu, to w akcie desperacji mogę odkupić.

Ostatnia modyfikacja: 09.02.07 23:28
[#11] Re: Nowy posiadacz a1200 - i jak zwykle pytania :]

@Grygus, post #10

Co teraz?

Ciąć, szlifować, wiercić, frezować, dlutować, piłować, honować, skrobać, i co tam jeszcze...a, polerować i...

Ale najlepiej kup jakiegos taniego Infinitiva z plastiku (bez przelotki zasilajacej, tylko z zasilaczem z amigowa koncowka zasilania, ktora bezposrednio podlaczysz do Amigi).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem