kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga Development System do wylicytowania!
Na eBayu pojawiła się nielicha okazja do kolekcjonerów - Amiga Development System
Właściwie to wczesna wersja Amiga 1000 w prymitywnej obudowie ale pewniakiem cenę "odpowiednią" osiągnie.

Link

[#2] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@waldiamiga, post #1

Ech- podniecające OK
[#3] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@BULI, post #2

Ponad dwa tysiące funtów, co po dzisiejszym kursie daje 9550zł a do końca jeszcze sześc dni. Za pięć stówek więcej kupiłem ostatnio Grande Punto 1.4 z 2007r
[#4] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@waldiamiga, post #1

1 bitcoin i można brać :)
[#5] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@waldiamiga, post #3

Hmmm no i taki wydatek w zupełności rozumiem bo na tym prototypie chociażby do sklepu to nie zajedziesz :D
Ale kto bogatemu zabroni.....Jednakże cena za najprawdopodobniej niesprawnego już grata porażająca na ten moment....O wiele taniej można sobie zrobić kopie tego systemu wsadzając płyte a500 do własnoręcznie zrobionej obudowy.
Na półce będzie się to prezentować tak samo jak oryginał bo do niczego innego się ten zestaw tak naprawdę już nie nadaje, a na pewno nie do używania na co dzień.
Niektórzy faktycznie nie mają co robić z pieniędzmi albo chcą w ten sposób powiększyć...ku...znaczy swoje ego, chwaląc się kolegom czego to nie posiada.
[#6] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@FeRu, post #5

Chyba sobie żarty robisz. Unikatowy prototyp, a Ty byś go rozbebeszał ? Zero szacunku do amigowej namacalnej historii
[#7] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@FeRu, post #5

Chyba sobie żarty robisz. Unikatowy prototyp, a Ty byś go rozbebeszał ? Zero szacunku do amigowej namacalnej historii
[#8] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@FeRu, post #5

A co tam mogło przestać działać? Kondensatory mogły wylać - do wymiany a PCB do odrestaurowania. CIA zdechło? Jest przecież multum dawców. Lepiej przyznaj się że robisz zasłonę dymną i odstraszasz ludzi od licytowania, żeby samemu jak najtaniej kupić. Żart oczywiście. ;)

Wartości użytkowej to ma tyle samo co A1000 ale fajnie by było na jakimś zlocie móc sobie poobcować z egzemplarzem komputera, od którego wszystko się prawie że zaczęło. No ale pewnie skończy w jakiejś prywatnej kolekcji i tyle z tego będzie.
[#9] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@grikas, post #6

Jak rozbebeszał? O co Ci chodzi? Miałem na myśli tylko to że o wiele tańszym kosztem sobie można zrobić jakąś replikę wsadzając płytę A500 do własnoręcznie zrobionej obudowy na wzór tej i równie dobrze by się prezentowało na półce.
Taki egzemplarz powinien być w muzeum lub innym miejscu gdzie będzie dostępny dla szerokiej publiki a nie się kurzyć gdzieś na półce jakiegoś barana co chce sobie dodać +10 do zajebistości ok, racja
Szczerze to nie dałbym nawet 5 stówek bo nie miałbym użytku żadnego z tego prototypu, ale to tylko moje osobiste zdanie,z którym nikt się nie musi zgadzać.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2017 13:56:41 przez FeRu
[#10] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@FeRu, post #9

No widzisz.... Ale ktoś komu zbywa kasiorki wyłoży ze 10k funcikow.
Później rzuci to w kąt do jakiego pudła. Nawet się tym nie będzie przejmował.
Bo tak kraczą tylko biedne kruczki co nie umieją zrozumieć tych co mają. .. Kasiorke oczywiście.
Lewackie kwiczenie mnie od razu wyprowadza z równowagi. ...
[#11] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@Voyox, post #10

Dobrze, ze napisales jak jest... !!

..bo od kraczacych kruczkow co nie maja, gorsze sa tylko smierdzace cebularze, ktore skupuja takie 'rarytasy' na potege, po to by wrzucic je do garazu na nastepne 20 lat a pozniej sprzedac za 1 milion dolarow. OK
[#12] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@selur, post #11

O... A jakże. Cebula i czosnek spoko.
A często to kupują pachnący drogim perfum bogaci kolekcjonerzy.
Tego nie wiesz. A Amigi w drewnianych puszkach nie kupisz i tak.
[#13] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@waldiamiga, post #1

mnie to zastanawia czy w licytacji mogą brać też udział komercyjni kupujący typu muzea państwowe czy prywatne, domy aukcyjne itp.
i czy ktoś realnie z PL z prywatnych kolekcjonerów uczestniczy w tej aukcji?

dla mnie to złom taki jak reszta Amig :D tz. wartość nie większa niż wartość A4000/A3000 w konfiguracji podstawowej no może +10%
[#14] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@Voyox, post #10

Lewackie kwiczenie mnie od razu wyprowadza z równowagi. ...

Ty tak na poważnie? A może akurat kupi to jakiś lewacki oligarcha, i o zgrozo podaruje do jakiegoś muzeum komputeryzacji, i co wtedy?
[#15] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@agrajek, post #14

No dobra, koniec aukcji - Dev system poszedł za...16100 funtów
Wg. dzisiejszego kursu to 74221 złotych .jprd.
[#16] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@waldiamiga, post #15

Ciężko mi uwierzyć w taką cenę. Za granicą nie potrzebują kasy i wydają na takie pierdoły.
[#17] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@waldiamiga, post #15

Dla niektórych to po prostu jedna wypłata.
Nie mówiąc o właścicielach firm gdzie takie pieniądze zarabiają (na czysto) w kilka dni.
[#18] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@KM, post #16

Człowieku tego nie kupił ktoś zarabiający 3000£ na miesiąc. Tak ludzie wydają kasę na pierdoły samochody z kilka milionów, obrazy po kilkadziesiąt milionów lub na Hot Wheels za klilkadziesiąt tysięcy $, ale to ich pieniądze.
[#19] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@sebbb, post #18

Nikt nie twierdzi że to nie są ich pieniądze, po prostu dla nas szarych kowalskich to jest szok.
Z tym że kolega KM przesadził z tym że za granicą, u nas też ludzie zarabiają w (dużo) hajsu, po układach, znajomościach, po tatusiu firmach itd.

Więcej nie napiszę, bo to by podeszło pod temat polityki, więc powiem/napiszę tylko tak - jako że bogaci prowokują do flame i offtopów, to powinni dostać za to bana
[#20] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@agrajek, post #19

Ja po prostu staram się kierować logiką w zakupach, kupienie czegoś co nie jest użyteczne, ale może być wartościowe ze względu na wspomnienia to źle wydane pieniądze. Wyznaczam sobie granicę i wierzę, że na zachodzie jest podobnie. Kupił to jakiś snob, który będzie próbował szpanować teraz tym niby skarbem, to tak jakby kupił obraz, ale zawiesił odwrotnie żeby wszyscy widzieli cenę, a tu co będzie karteczka dla znajomych, którzy będą go odwiedzać? No kto będzie wiedział co do za złom, bez linku do Wikipedii ani rusz? No chyba, że schowa w piwnicy w nadziei, że się rozmnoży i przyniesie zysk. Nie ma sprzętu elektronicznego na świecie, za który dałbym taką kasę i podejrzewam, że jestem w większości.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 10:41:21 przez KM
[#21] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@KM, post #20

Snob, szpaner? Skąd wiesz? Znasz go albo czytasz mu w myślach przez Internet? Sporo wywnioskowałeś z tej aukcji...

Ja ośmielę się wnioskować, że tym postem chodzi Ci jedynie o zwykłą zazdrość, że jakiś nieznany nikomu tutaj człowiek miał i wydał aż 16 tysięcy funtów
[#22] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@mccnex, post #21

Gość chciał, miał za co,to kupił i koniec tematu.
I zasadniczo jego sprawa co z tym będzie robic.
Może faktycznie postawi w gablocie lub zamknie gdzieś na 4 spusty...a malo na tym forum jest ludzi co zbiera sprzęt dla samego zbierania i trzymają go poupychany gdzie się da ?
I patrząc na wątek Jak wygląda twój amigowy pokój, nie sądzę że są tam ulokowane małe kwoty.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 15:25:36 przez mikecios
[#23] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@mccnex, post #21

Nie no przepłacić za śmiecia, a ja mu zazdroszczę he he. Wiesz, myśl jak chcesz. Sprzęt nie jest tyle wart, a ci co tak twierdza boją się, że ich Amigi nagle zyskałyby realna wartość, czyli 1/3 tego co dali i co wtedy. Jeszcze raz myśl jak chcesz, napisałem co myślę, a że się to komuś nie podoba trudno, nie widzę powodów do zachwytu nad tym zakupem,

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 16:21:22 przez KM
[#24] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@KM, post #23

A kto tu się zachwyca tylko ty jakieś żale i pierdoły piszesz.
[#25] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@KM, post #23

Pomijając satysfakcję z posiadania, to jest inwestycja, za 10 lat sprzeda za 50k €
[#26] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@Hellena, post #25

Za 10 lat, jak jeszcze bardziej zezgredziejemy, to dopiero będą żale, że jakiś snob/szpaner wydał tyle mamony na takiego grata Myślę, że już można się z tego pośmiać
[#27] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@sebbb, post #18

"...ale to ich pieniądze"

Nie zawsze.
Np. tutaj bogaty biznesman z Allegro zarabiajacy 2000 pln / dziennie

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 19:02:33 przez selur
[#28] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@mccnex, post #26

Inni kupują Whisky po 10000 za butelkę i ją liżą bo im żal otworzyć :))
[#29] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@sebbb, post #28

"Inni kupują Whisky po 10000 za butelkę..."

Zadna rewelacja. Debili na calym swiecie nie brakuje ok, racja
[#30] Re: Amiga Development System do wylicytowania!

@selur, post #29

Dziwny jesteś . Nie oglądałeś nigdy choć jednego programu traktującego o licytacjach, cięciu kłódek, otwieraniu schowków? To są dopiero debile drunk.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem