[#1] Jak rozroznic romy?
Witam.

Mam problem :). Na jednej parze romow 3.0 mam opisane ROM1, ROM0 sprawa jasna, ale chyba cos z nimi nie tak. Komputer odpala sie, po czym ekran zaczyna swiecic na czerwono. Tu wyczytalem http://tinyurl.com/25syzz, ze moze to byc blad kicka, lub kart. Zadnej karty aktualnie nie zapakowalem do Amigi. Mam inny kick 3.0, ktory ma takie oznaczenia, podaje jak jest napisane na kosciach:

9252
23C2100-1044
3951524-01

i drugi

9301
23C2100-1043
391523-01.
I pytanie, ktory z nich to rom 1, a ktory rom 0?

pozdrawiam
[#2] Re: Jak rozroznic romy?

@gacy, post #1

Na zdjęciach płyt głownych a1200 znajdziesz odpowiedz gdzie nalezy wlozyc jaki scalak
[#3] Re: Jak rozroznic romy?

@gacy, post #1

Uwazaj jak pakujesz te ROMy, czy nie odwrotnie itp, kiedys tak poszly mi ROMy 3.1 w A1200:(

[#4] Re: Jak rozroznic romy?

@gacy, post #1

Kości mają być umieszczone tak - ten z końcówką 24-01 idzie na górę, tzn bliżej portów, ten z końcówką 23-01 na dół, czyli bliżej spacji. Pamiętaj o pozostawieniu jednej pary dziurek wolnej po lewej stronie kości.

[#5] Re: Jak rozroznic romy?

@elt, post #4

Bardzo dziekuje.

pozdrawiam
[#6] Re: Jak rozroznic romy?

@gacy, post #1

Ale masz dziwną numerację ROMów. Jakaś taka nie pokolei. Na moich kostkach z ROM3.0, które wyciągnąłem z A4000 mam napisane:
391514-02
9404E

i

391513-02
9404E
[#7] Re: Jak rozroznic romy?

@MrT, post #3

Hmmm. Kiedyś wpakowałem ROMy nie w swoje podstawki. Nic się nie stało. Bardziej groźne jest włożenie ich odwrotnie (obrócone o 180 st) lub przesunięte (podstawka ma jeden rząd otworów więcej)...

BTW: Ma ktoś zbędną klasyczną obudowę do A1200??... Bez klawy, sama obudowa, ew. z ekranami.

Pozdr!!

Ostatnia modyfikacja: 08.02.07 23:21
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem