kategoria: A1200
[#1] A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x
Mam taki problem z A1200-BPPC-FastATA-IndyAGAMKII-Mediator, otóż wszystko bez problemu działa z OS3.9, kiedy jednak uruchomię instalkę do OS4.1u2 lub FE to po załadowaniu kickstartu ładnie pokazuje się na Radeonie lub Voodoo logo OS4.1 po chwili normalnie system zaczyna bootować się z płyty no i ukazuje się taki Komunikat po czym napęd jeszcze coś ładuje i koniec. Sprawdzałem to na 2 różnych BlizzardachPPC ze 128MB i to samo.
Co jest problemem ?
Zworki na medku:
1. Window - 8MB
2. Config - otwarta
3. Wait - bez znaczenia

FastATA MKV Primary Master Dysk, Primary Slave CDDVD, Secondary nic nie podłączone
Płyta rev.1D4

Próbowałem też bez mediatora na samej AGA i też to samo.
[#2] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@superbonio, post #1

Sprawdź czy te pliki istnieja i mają właściwe bity protekcji
[#3] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@Norbert, post #2

Z tym samym napędem na 3 Amigach 4000D z CSPPC wszystko działa tj. mogę normalnie zacząć instalację tego systemu, na samej innej płycie A1200 rev.B też działa. Czyżby nowa FAstATA miała jakiś problem ?
[#4] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@superbonio, post #3

Nie napisałeś na początku ze ta płyta pozwala na poprawną instalacje na innych Amigach.
Czy pod 3.9 możesz te pliki odczytać, uruchomić i sprawdzić bity protekcji
[#5] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@Norbert, post #4

Zrobię to później. Na tą chwilę usunąłem FastAtę i podłączyłem w sumie jako przejściówkę z 44pin na 40pin 4xEIDE Elboxu , Dysk i CDDVD instalka OS4.1 pod AGA ruszyła bez problemu. Co jest w tej nowej FastAcie że nie rusza Instalka OS4.1 tak jak powinna ?
[#6] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@superbonio, post #5

Olej w tej chwili FastATAe i zainstaluj system (tak, będzie się dłużej instalował na standardowym kontrolerze).

Jak będziesz miał już postawiony system to podłącz FastATA i włącz w bootloaderze FastATA i wszystko powinno śmigać.

Ja np używam FastATA III która oficjalnie nie jest obsługiwana, ale z sterownikami pod Amiga os3.x działa pod AOS4.1 całkiem znośnie.

Przy okazji.
Mogli by w końcu zrobić obsługę SCSI z Blizzarad PPC- ech..
[#7] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@Norbert, post #4

Pod 3.9 wszystko mogę przejrzeć, otworzyć i też tak zrobiłem.
Lecz problemem jest to że na płytach z OS4.1u2 i OS4.1FE jest sterownik dla starszych wersji FastATA i to on powoduje że podczas rozruchu z płyty przestaje działać napęd CD. Podmieniłem plik ata3.driver na płycie z systemem na nowszy, dostarczony właśnie z tą nową FastAtĄ i cała instalka ruszyła że aż miło.
Ten sam problem występuje na ostatnich FastATAch MKIV z początkiem nr seryjnego 65.....
Odwrotność tego to włożyłem FastATĘ MKIV z nr 64...... instalka poszła bez problemu, lecz pod OS3.9 z uruchomionym sterownikiem dla FastATY MKV napęd CD nie działa

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2017 08:22:00 przez superbonio

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2017 08:22:52 przez superbonio
[#8] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@superbonio, post #7

Włóż, jeszcze raz Elbox... Zamiast dopracować Faszystą i sterowniki to robią obudowy...
[#9] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@polutuje, post #8

Miało nie być wątków/ tekstów politycznych
[#10] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@SuperBuster, post #9

ma być FastATA, to przez słownik w tel.
[#11] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@superbonio, post #7

A jak podepniesz napęd cd jako secondary master? Coś to zmienia?
[#12] Re: A1200-BPPC-FastATA Problem OS4.x

@SuperBuster, post #11

To zaraz po rozruchu z dyskietki jest komunikat abym umieścił nośnik instalacyjny w napędzie, być może ze starszą FastATĄ by to zadziałało gdyż uruchomił by się właściwy sterownik. Myślałem też aby zrobić wyłącznik dla FastATY aby podczas instalowania OS4.x po prostu ją wyłączyć i po zainstalowaniu sobie podmienić tylko plik sterownika, ale lepiej jest spreparować odpowiednio płytkę z systemem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem