[#1] Zasilacz do CD32 ?
Właśnie udało mi się zdobyć Amigę CD32, ale szwankuje zasilacz (taki z okrągłą wtyczką z 4 bolcami). Coś mi się wydaje, że podobne były do C64 lub innego ze starych Commodorków. Czy to prawda i od którego ?? Bo wtedy kupiłbym taki zasilacz i byłoby po problemie.

[#2] Re: Zasilacz do CD32 ?

@elt, post #1

W c64 jest 7 bolców ;) .

A CD32 nie jest na płycie głównej od A1200? Więc po drobnych przeróbkach i zwykły zasilacz od innych amig powinien pasować.

Z pomocą przychodzi niezastąpiony HardwareBook :) :

http://www.hardwarebook.info/Amiga_CD32_Power
http://www.hardwarebook.info/Amiga_500/600/1200_Power_Supply
i
http://www.hardwarebook.info/C64_Power_Supply
[#3] Re: Zasilacz do CD32 ?

@elt, post #1

Ja "troszke" zmasakrowalem wtyczke z zasilacza od a500, podgialem nieco piny w niej i dziala.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.07 00:15
[#4] Re: Zasilacz do CD32 ?

@Fazior, post #3

SADYSTA!!!

[#5] Re: Zasilacz do CD32 ?

@sipowitz, post #4

raczej zlota raczka
[#6] Re: Zasilacz do CD32 ?

@sipowitz, post #4

Wazne ze dziala:)

[#7] Re: Zasilacz do CD32 ?

@kutafon, post #5

OT:
@ kutafon
Czy Twoj nick nie jest... troche obrazliwy?

[#8] Re: Zasilacz do CD32 ?

@reactor, post #7

czujesz sie tym az tak dotkniety

ps. wydaje mi sie ze nikogo nim nie obrazam
[#9] Re: Zasilacz do CD32 ?

@elt, post #1

> Właśnie udało mi się zdobyć Amigę CD32, ale szwankuje zasilacz
> (taki z okrągłą wtyczką z 4 bolcami). Coś mi się wydaje, że
> podobne były do C64 lub innego ze starych Commodorków. Czy to
> prawda i od którego ?? Bo wtedy kupiłbym taki zasilacz i byłoby
> po problemie.
Hm. I tak i nie. Bo tak naprawdę, to chodzi o zasilacz od stacji dysków do C-64. Konkretnie od 1541-II. Ona ma identycznie wyprowadzone zasilanie. Problem w tym, że nie wiem, czy da radę uciągnąć CD-32, bo jest dość małej mocy. Może da się na tym uruchomić samą CD-32, ale wątpię ,czy pociągnie coś więcej, choćby HDD. Najlepszym wyjściem jest podpięcie CD-32 do zasilacza od blaszaka. wykorzystać kabel od oryginalnego zasilacza (albo od stacji dysków 1541-II) i spiąć zs właściwymi kabelkami wtyczki P8 w zasilaczu blaszakowym (AT!!). Ja w ten sposób zasilałem swoją CD-32 (i nadal zasilam:) ). Podpiąłem go też do stacji 1541-II i też działało doskonale. Na Aminecie można znaleźć schemat przeróbki.

A co do podginania styków - nie chcę się wypowiadać :D

[#10] Re: Zasilacz do CD32 ?

@OSH, post #9

Dzięki wielki, a tak z ciekawości ile wat ma ten zasilacz do stacji ? Bo ten od CD32 ma 17 W.

[#11] Re: Zasilacz do CD32 ?

@elt, post #10

Zawsze można zrobić samemu taki zasilacz, który da wymagane 12V i 5V :)

[#12] Re: Zasilacz do CD32 ?

@kutafon, post #8

Wiesz, mi to obojetne jaki bedziesz mial pseudonim.

[#13] Re: Zasilacz do CD32 ?

@Grygus, post #2

Odgrzewam temat.

Czy teoretycznie można by było przerobić taki oto zasilacz http://allegro.pl/zasilacz-do-dyskow-wtyk-4-pin-12v-1-5a-5v-2a-fv-i5497304612.html ?

Wtyczka również 4 pin więc powinna pasować (chyba że mają różne rozmiary i jest zbyt mała?)
Widzę że ustawienie pinów się nie zgadza ale można by było przelutować wewnątrz odpowiednie kable.

Czy ilość prądu dla napięcia 5 V - 2A oraz 12 V - 1,5A będzie wystarczająca do uruchomienia CD32 ?

Znalazłem również i taki o większym natężeniu http://allegro.pl/zasilacz-do-dyskow-storex-12v-2a-5v-2a-4-pin-fv-i5497489071.html

Pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2016 23:01:19 przez emeliot87
[#14] Re: Zasilacz do CD32 ?

@emeliot87, post #13

Raczej się nie nada. Amiga potrzebuje tez -12V. W tych zasilaczach nie ma tych -12V(popraw się z linkowaniem:P )
[#15] Re: Zasilacz do CD32 ?

@Tomski, post #14

Według schematu link CD32 nie używa napięcia -12V
[#16] Re: Zasilacz do CD32 ?

@emeliot87, post #15

Hmmm, jeżeli tak to zwracam honor.
[#17] Re: Zasilacz do CD32 ?

@elt, post #10

Dzięki wielki, a tak z ciekawości ile wat ma ten zasilacz do stacji ? Bo ten od CD32 ma 17 W.

Zasilacz od stacji ma 0,7A na 5v i 0,5A na 12V

Jeśli wierzyć tej stronce
link
to zasilacz od CD32 ma 2,0A na 5V a stockowa CD32 bierze 1,1A. Czyli zasiłka od stacji raczej odpada.
[#18] Re: Zasilacz do CD32 ?

@Tomski, post #16

[#19] Re: Zasilacz do CD32 ?

@emeliot87, post #13

Ten zasilacz całkiem dobrze chodzi z CD32 ale wtyczka do wymiany musisz kupić wtyczkę DIN 4 i polutować kabelki.
[#20] Re: Zasilacz do CD32 ?

@Marcin74, post #19

Dzięki wielkie za odpowiedź, tak właśnie podejrzewałem że wtyczka do wymiany. Pozdrawiam!
[#21] Re: Zasilacz do CD32 ?

@emeliot87, post #13

Podobny zasilacz mam do mojej Cd32.
[#22] Re: Zasilacz do CD32 ?

@emeliot87, post #15

Byłoby logiczne, -12 bodajże do seriala jest. A tego w CD32 tak jakby brak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem