kategoria: A1200
[#1] Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF
Cześć wszystkim.
Od pewnego czasu mierze się z zamiarem instalacji ClassicWB OS3.9 do Amigi 1200
z tej strony
http://classicwb.abime.net/classicweb/os39.htm
Niestety nie wiem dokładnie jak się za to zabrać.
Mam czystą kartę CF 8gb na której chcę zainstalować ten system.
Wiem,że muszę zacząć od sformatowania tej karty.
Czy ktoś mógłby mi pomóc po kolei co mam zrobić?
WinUAE mam zainstalowany.
Po rozpakowaniu ClassicWB OS3.9 jest kilka plików np:
Real_Amiga_Install.ADF oraz System.hdf

Z góry dziękuje za pomoc
[#2] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #1

Właśnie zabieram się do instalacji Classic 68K do swojej A500+. Na youtube jest kilka poradników. Btw jest coś bardziej zaawansowanego pod 68010+8 MB ram + ECS + kick 3.1 ?

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2017 17:58:40 przez PrzemasIII
[#3] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@PrzemasIII, post #2

Ja szukam naprawdę dobrego poradnika łącznie z instalacją whdload dla laików
Obecnie mam na drugiej karcie WB 3.1 kupiony tu od Jacka ale chciałbym na swojej drugiej pustej karcie właśnie tego classic WB 3.9 zainstalować teraz w końcu mam w miarę przyzwoity sprzęt który to wszystko uciągnie.
Ja wiem,że są poradniki na yt i kilka oglądałem,ale każdy opisuje inny przypadek..
[#4] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #3

Na stronie, z której ściągasz CWB3.9, a którą zalinkowałeś w pierwszym poście jest dokładnie opisane jak to zainstalować i tego bym się trzymał. Ja instalowałem dokładnie tak jak tam jest napisane i było ok.
[#5] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #1

Normalnie instalujesz pierwsze3,9 i BoingBag 1&2 on musi być jako DH0 a jako DH1 montujesz System.hdf. Startujesz xUAE i klikasz na ikonkę Install. Link w video partycje są chyba na odwrót. Ma być 3.9 DH0, System DH1.
[#6] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #3

WHDLoad jest już zainstalowane w ClassicWB.
[#7] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #1

Najłatwiej przeprowadzić pełną instalację systemu pod WinUAE (w zasadzie aktywację systemu oryginalnymi plikami Workbencha) a później zamontować twoją kartę pamięci jako kolejny dysk pod WinUAE i po prostu skopiować wszystkie pliki z dysku na kartę za pomocą wbudowanego w system listera Dopus. Karta w Amigę i już :)
[#8] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@kwaku85, post #7

Wykonuje według instrukcji,ale przeprowadzam te bojowe zadanie pierwszy raz w życiu,więc mogę mieć na pewnym etapie problemy

Place the "ClassicWB_OS39.UAE" file into the WinUAE configurations directory.
Start WinUAE and load the ClassicWB_OS39 config.
Select a relevant ROM file in the ROMS tab.
Add your OS 3.9 HDF file to the Hard Drives tab using "Add Hardfile" - make sure it's listed as being device DH0:
Add the "System.hdf" file to the Hard Drives tab using "Add Hardfile" - make sure it's listed as being device DH1:
Boot into OS 3.9
Find the "Install" icon left out in the centre of the Workbench and double click it to begin installation.
Follow the onscreen instructions to complete the ClassicWB OS39 HDF
Remove the OS 3.9 HDF from the Hard Drives tab, then move the "System.hdf" from DH1: to DH0:
Save the configuration and boot.

WinUAE uruchomiłem następnie z zakładki configuration wybrałem load from i wybrałem ClassicWB_OS39.
Następnie wybrałem z zakładki ROM kickstarta 3.1.
Teraz z zakładki CD & Hard drives wybrałem Add hardfile potem wybrałem plik System.hdf i ustawiłem go jako DH1
Niestety nie mam pojęcia co mam wybrać pod DH0?? dysku CF nie no bo nie ma na nim nawet partycji porobionej.
I właśnie w tym miejscu od wczoraj jestem zawieszony
[#9] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #8

Add your OS 3.9 HDF file to the Hard Drives tab using "Add Hardfile" - make sure it's listed as being device DH0:

Niestety nie mam pojęcia co mam wybrać pod DH0??

Czysty Workbench 3.9 plus BB 1&2.
[#10] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #8

Dobra zacząłem od sformatowania karty CF. Kartę mam podpiętą pod adapter na usb do PC.
W WinUAE dyskietkę wybrałem install wb3.1 a w sekcji cd i hdd wybrałem jako dysk kartę CF.
Uruchamiam Workbencha klikam na install 3.1 następnie na HDTools potem HDToolBox, ale system nie widzi mojego podpiętego dysku CF:/
Kurcze co w takim wypadku zrobić?
Jest jakiś sposób,żeby utworzyć bezproblemowo partycje na karcie CF?
tak żeby później moje urządzenie było widziane jako DH0
[#11] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@TechNineWonder, post #9

Jak czysty WB 3.9 skoro wgrywam classica 3.9 z tej strony
http://classicwb.abime.net/classicweb/os39.htm
[#12] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #11

Normalnie z płyty CD lub folderu jak chcesz jest potrzebny do aktywacji ClassicWB. I dwa BB do tegook, racja

No chyba że sobie aktywujesz bez tego, Lita się da to tego pewnie też by się dało tylko wtedy wszystko jest poustawiane na disable.

następnie na HDTools potem HDToolBox, ale system nie widzi mojego podpiętego dysku CF:/

Trzeba zmienić .device w Toltypie ikony na uaehf.device lub korzystać z IDE pod emulatorem.

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2017 15:58:36 przez TechNineWonder
[#13] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@TechNineWonder, post #12

No to teraz mnie zastrzeliłeś to lipa ale mam gdzieś oryginalny 3,5 na płycie.Więc nici z 3.9:-/
Zakręciłem się z tymi WB classic dobra wybrałem sobie wersje ADVSP tu wymagania Workbench 3.1

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2017 16:02:14 przez skofrant
[#14] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #13

To możesz skorzystać z ClassicWB 3.5.
[#15] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@TechNineWonder, post #14

No dobra...udało mi się zainstalować ClassicWB ADVSP na karcie CF
Powiedzcie mi...czy jest jakieś działające spolszczenie do tej wersji WB?
bo te z tej strony co zainstalowałem
WFMH_LocalePL_v3.2.lha

http://www.qkiz.pl/blog/amiga/gotowe-rozwi%C4%85zania/162-zmiana-wygl%C4%85du-amigaos-3-1-w-amidze-600.html

To niestety nie działa:/A wcześniej już te spolszczenie montowałem na swojej drugiej karcie CF,gdzie oryginalnie miałem zainstalowany WB 3.1 od Cloanto i tam działa te spolszczenie.
[#16] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@skofrant, post #15

Oczywiście, że działa, ale to spolszczenie spolszcza Workbencha, a w tym CWB z tego co pamiętam domyślnym "menagerem pulpitu" jest Scalos, wiec musisz szukać spolszczenia do niego.

To poczytaj, na końcu jest link do spolszczenia, ale chyba do jakiejś prehistorycznej wersji. Sprawdzić można
[#17] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@Tomuś, post #16

Tomuś dziękuje
Sprawdzę to spolszczenie.
[#18] Re: Instalacja ClassicWB OS39 na karcie CF

@Tomuś, post #16

Panowie...ktoś z was orientuje się czy jest może spolszczenie aktualne do Scalosa? Dla classic WB ?
Te z tej strony nie działa
https://www.ppa.pl/programy/scalos-w-praktyce.html

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 13:28:56 przez skofrant
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem