kategoria: A1200
[#1] adapter ide na sd karte
Cześć wszystkim.
Mam takie pytanie.Czy ktoś z was używa w Amidze 1200 adaptera na kartę SD?
Patrząc na ceny karty SD są znacznie tańsze od CF.A jak jest z ich niezawodnością?
Czy mając np kartę SD 32GB/64GB o transferze 233mb/s wykorzysta się taką szybkość w Amidze?

Dziękuje za wszystkie uwagi

PS CF karty 32gb widziałem o przepustowości 50mb/s zapis odczyt i 60mb/s zapis i 120mb/s odczyt.
Jestem po prostu ciekawy,czy taką szybkość kart idzie odczuć w Amidze,czy po prostu nie ma sensu wykładać więcej pieniędzy na te szybsze wersje kart

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2017 11:23:43 przez skofrant
[#2] Re: adapter ide na sd karte

@skofrant, post #1

Tak, ja używam obu, zarówno CF jak i SD. Karty SD używam z adapterem Kraszana.
Działa elegancko. Adapter IDE - SD
Używam w A600 i w A1200. Nie miałem i nie mam z nimi żadnych problemów. Nie wykorzystasz takiej szybkości. IDE w Amidze jest dość wolne, bez Fast ATY udało mi się osiągnąć prędkość 2,8MB/s z nowym SCSI.DEVICE na 030
[#3] Re: adapter ide na sd karte

@skofrant, post #1

Ja mam takie adaptery do swoich 1200/600 i polecam je z racji mniejszych problemow z współpracą z Amigami. A co do zawodnosci; mam je od okolo 2 lat i ani razu nie musialem ich formatowac czy instalowac ponownie systemu na nich.
[#4] Re: adapter ide na sd karte

@Stoopi, post #3

Dzięki chłopaki zaraz zerknę na naszym ulubionym portalu,czy je mają na sprzedaż
Mam co prawda adapter kątowy na kartę CF,ale chcę sobie kupić adapter na karte Sd i wrzucić kartę SD z racji,że jest znacznie tańsza od CF tej samej pojemności
[#5] Re: adapter ide na sd karte

@skofrant, post #4

Używam w A600 i A1200.

Oczywiście, cena to jedno. Drugą sprawą jest kompatybilność - nie każda karta zaskoczy z każdym adapterem, niektóre lubią odmawiać współpracy, gdy dorzucisz turbo (dzieje się tak np. w przypadku A600 i dopałki Furia).

Od siebie dorzucę trzeci grosz. Jeśli chcesz podpiąć SDka do PC (np w celu przerzucenia większej ilości danych), to karty SD są w moim odczuciu o wiele wygodniejsze. Przy CF zawsze mam dylemat gdzie dół, gdzie góra i port jakiś taki delikatniejszy z powodu tych pinów ;)

Aha. Jeśli jesteś purystą/estetą to warto napisać o tym, że większość tych adapterów powoduje ciągłe świecenie diody HDD, co niektórych mocno irytuje. Można ten problem rozwiązać za pomocą lutownicy (albo przejściówki SD-IDE od Pana Kolegi Krashana), albo po prostu...zignorować.

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2017 15:51:28 przez Jedras
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem