[#1] Spore problemy
Zajeżdżam do dziadka włączam Amę a tu kicha! w dosie w pisuje mi "Work:is validate"(czy coś podobnego). Później cośtam o Intuition...jakoś poszło...bawiłem się w restey śmiety...Potem klikam na ikonkę Work...kicha "Nie można otworzyć katalogu" uruchamiam opusa...wszystko OK wczytuje z dysku pliki,zapisuje tyle że ikonka na blacie nie działa?Co jest przyczyną filesystem to: dos3 (I-FFS).

Kolejny problem to mp3. Na Songplayerze (jakis nowszym) niektóre niedziałają, a niektóre działają tyle że.... zacinają się co 2 sekundy i słychać jakieś dziwne dźwięki...włączam Splayera 1.0 tu już lepiej słychać co mówi tyle że działa to wolno i co 2 sekundy są zacięcia.....Co jest grane...?
Jeśli wina programu to chciałbym dostać namiary na jakiś program dobry , nie zacinający mp3 a zarazem dobrze działający na A1200 030/28,8mb ram,hdd 216mb..... :(

[#2] Re: Spore problemy

@pwe, post #1

A) W ustawieniach daj na niską jakość i 11 khz mono.

B) Kup PPC.

O MP3 na czymś słabszym od 040/40 zapomnij, chyba ze w 11 khz, tudzieź 22 khz na 030/50 gdy nic nie robisz (oczywiście mono).

Ostatnia modyfikacja: 12.02.07 21:53
[#3] Re: Spore problemy

@Malin, post #2

Stary mi coś mówił że to może dlatego tak działa że te mp3 to bardziej dla pc i SP "zbyt dobrze" ich nie "odgrywa"

Najwyżej moge kupić większą pamięć np.16mb a moje turbo to:

Mtec T1230/28 RTC

[#4] Re: Spore problemy

@pwe, post #3

Niestety twój tata się myli, gdyż do odtworzenia MP3 potrzebna jest moc procesora, a procesory 030 (040 zresztą też) mają jej troche za mało. Procesor się nie wyrabia, więc MP3 tnie, proste. Więcej pamięci nic tu nie da. MP3 tylko dla pc... Cóż, niedługo się dowiem że monitory LCD też nie działają z Amigą :P.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.07 22:13
[#5] Re: Spore problemy

@Malin, post #4

Więcej pamięci da, duży bufor i rozkoduje sobie do niego, a pozniej
posci rawa z pamięci :)

[#6] Re: Spore problemy

@Kaczus, post #5

Problem w tym że ta karta nie obsłuży więcej niż 8mb ram

[#7] Re: Spore problemy

@pwe, post #6

To jest ińsza ińszość, ja odniosłem się jedynie do faktu, że więcej
pamięci teoretycznie może pomóc.

[#8] Re: Spore problemy

@Kaczus, post #7

A gdybym tak kupił :
http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=64&sid=9f885af192872de9fae973ab32943762
http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=192&sid=9f885af192872de9fae973ab32943762
:)

[#9] Re: Spore problemy

@pwe, post #8

Do MP3 w amidze to minimum 040-40, zalecane 060-50 MHz bądź PPC. O rozsądnej jakości MP3 przy procesorze 030-40 Mhz można zapomnieć, jak napisał Malin, na 030 posłuchasz mp3 w mono i 22 kHz . Niestety mp3 wymaga troszke więcej mocy niż staruszka 030 jest w stanie dać ;)

[#10] Re: Spore problemy

@Olo, post #9

Jakość i mono czy stereo to mi jest obojętne...byle by się nie tneło i odgrywało wmiarę...

[#11] Re: Spore problemy

@pwe, post #10

Idź za radą Kaczusia, tyle że nie możesz mieć więcej niż 8mb RAMu to dekoduj na HD.
Nie będzie to co prawda "włącz i słuchaj" bo to dekodowanie potrwa conajmniej kilkanascie minut na jeden utwor.

[#12] Re: Spore problemy

@pwe, post #10

Nie będzie OK. Przy 11kHz masz pasmo 4-krotnie okrojone z góry w stosunku do MP3 odtwarzanego 1:1 (nie mówiąc o tym, że MP3 w stosunku do Audio też jest gorszej jakości). Dodatkowo precyzje dekodowania trzeba na LOW ustawić i MONO zdaje się (tylko lewy kanał, tyyle, że odtworzony na obu).
Krótko miałem 030, z tego co pamiętam była taktowana 42MHz (jakiś M-Tec). Bardzo szybko przesiadłem się na Apollo040/33MHz (które od ręki podkręciłem do 40MHz ;P)

Pamiętam, że Prayer dość znośnie to odtwarzał, ale o namiastce sensu słuchania dopiero od 040 się zaczęło mówić. Poważnie.

Z pół roku później miałem PPC i problemy się skończyły. :)

Toteż, jeśli chcesz posłuchać MP3 z Amigi bez uczucia pilnika w szczęce, zainwestuj w 040.

Pozdrawiam!!
[#13] Re: Spore problemy

@pwe, post #1

A1200 030/28

Tylko Prayer2 z Aminetu, ale prawdopodobnie bedzie rwac nawet przy najgorszej jakosci.
[#14] Re: Spore problemy

@pwe, post #1

a odpal ten kawalek

[#15] Re: Spore problemy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Czy 040/33 i 16mb ram poprawi działanie zapomniałemże mam takie turbo w innej amisi pomysł

[#16] Re: Spore problemy

@pwe, post #15

to bez problemu mozesz sluchac na A1200 z fastem odpalales juz ten kawalek w SongPlayerze?

jak mp3 na 040/30MHz(ja 68k taki mam) to Prayer2 freq na 22.05 kHz audio Paula 14 bit internal, mpega.libary nie na fpu i remap kicka do fastu.

[#17] Re: Spore problemy

@pwe, post #10

Skoro masz kartę obsługującą max 8 MB Fastu, to pewnie masz max 68030 40 MHz (zdaje się nic szybszego do takich kart nie montowano). Jak koledzy napisali - do bezpośredniego słuchania to ciut za słaby procesor.
Na 68030 50 MHz (Blizzard IV) da się słuchać mono 22 kHz (mpega), oczy wiście w tym samym czasie na Ami nic nie można robić. Dla lepszej jakości i bardziej komfortowego słuchania wymagany 68040 (najlepiej 40 MHz), 68060, albo optymalnie PPC.
[#18] Re: Spore problemy

@wali7, post #17

Lepiej posłuchać sobie modułków :)

[#19] Re: Spore problemy

@Korni, post #18

albo przekonwertować te mp3 na 8svx albo coś takiego ... będą lepiej brzmiały niż normalnie (bez przerywania)....
[#20] Re: Spore problemy

@Mir3k, post #19

no tak jak w moim poscie #14 moze sie kiedys doczekam kiedy odpali ten kawalek :)

[#21] Re: Spore problemy

@pwe, post #15

Nie kupuj apollo, kup Blizzard 1230 IV 50Mhz bardzo dobra karta, lepsza niż apollo 040/25 i obsługuje więcej ramu (apollo tylko 32mb a blizzard 64mb a po dołączeniu modułu scsi można dołożyć 128mb OK

[#22] Re: Spore problemy

@Wrona760, post #21

Nie kupuj 030, Apollo też obsługuje 64MB, wystarczy mieć dwie podstawki pod RAM. 040 wbrew pozorom może działać nieźle bez wiatraków :)

Ostatnia modyfikacja: 13.02.07 21:00
[#23] Re: Spore problemy

@Korni, post #22

Nie musze kupywać....zamienię amigi dyskami i problem z głowy...będę miał lepszy sprzęt :). Co do kawałka ten pecet na którym siedzę ma tylko odtw. DVD. :( Skorzystam z lapa nagram ten kawałek na CD i dopiero go odpalę już na 040/33. Obejdzie się bez kupna :D

Ostatnia modyfikacja: 13.02.07 21:23
[#24] Re: Spore problemy

@Wrona760, post #21

Co fakt to fakr blizzardIV to bardzo dobra konstrukcja/karta!
Jednka najlepsza 030 bedzie zawsze gorsza niz najgorsza 040 i to tez jest fakt!

[#25] Re: Spore problemy

@pwe, post #23

nie ten kawalek odpal na 68030 pod SongPlayerem najlepiej 1.53 i jak na Pauli to ustaw w prefs audio bez uzycia AHI i miksowanie na wylaczone.

[#26] Re: Spore problemy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

Panowie, pozwólcie, że się wtrącę. Mam Apollo 1240/25. Za pomocą Delitrackera słucham swobodnie MP3 mono o jakości 38 KHz na sterowniku AHI 14 Bit. Nic się nie tnie. Oczywiście, raczej nie powinno sie w tym czasie niczego robić, ale generalnie, można wykorzystać Ami do słuchania MP3 już na 040/25. :D

[#27] Re: Spore problemy

@OSH, post #26

> mono o jakości 38 KHz na sterowniku AHI 14 Bit.

i tak jest pewnie 22.05, odpal Prayera2 i nie uzywaj AHI.

i przy okazji nastepne kawalki dla wolnych Amisiek

Malin sciagaj strzałka w prawo

option_potion & planet_potion

[#28] Re: Spore problemy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #27

Już sciągam, thx.

[#29] sfx

@Malin, post #28

:)

btw. co jest takie zajebiste kawalki w mp4 ;) i tylko 3 | 2 pobrania Śpioch

[#30] Re: Spore problemy

@Wrona760, post #21

Porządne i starannie zainstalowane Apollo nie jest złe. Po prostu działa, oferując w każdej wersji znacznie więcej mocy obliczeniowej, niż dowolne 030. Poza tym na Apollo można mieć 64MB fast po dołożeniu drugiej podstawki na SIMMa.

A tak na marginesie - po co w Amidze z 030 128MB fast-u? Do czego realnie można tyle wykorzystać?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem