kategoria: A500
[#1] A500 8a1 + 2mb chip na płycie - i co dalej ze slotem rozszerzeń?
Witam!
Ostatnio lutownica mnie świerzbiła i wykonałem w mojej A500 8a1 (Agnus 8375, dodatkowo Proteina z fast ram i CF) taką rozbudowę chip-ramu:

http://allegro.pl/show_item.php?item=6878647627
https://www.ppa.pl/forum/amiga/36788/ram-2mb-w-amiga-500-plyta-8a-1

no i pamięć działa OK... a teraz pytania ;)
1. Czy z 2 MB chip na płycie można korzystać jeszcze z dodatkowej pamięci SLOW pod klapką?
2. Ponieważ zainstalowane zostały tylko 4 chipy pamięci, nie dolutowywałem demultipleksera - czy ma on znaczenie do obsługi rozszerzeń pod klapką?
3. Czy można używać samego zegara RTC z rozszerzenia, jeżeli okaże się, że z pamięci na rozszerzeniu nie można już korzystać?
Pozdrawiam!
[#2] Re: A500 8a1 + 2mb chip na płycie - i co dalej ze slotem rozszerzeń?

@Elwood89, post #1

Nie użyjesz złącza pod klapką do czegokolwiek poza RTC. Chyba, że miałbyś takie chytre rozszerzenie, które za pomocą adaptera pod Gary zamapuje tą pamięć jako slow. Ale... po co? Masz 2MB chip, 8MB fast, to w zupełności do wszystkiego wystarczy.
[#3] Re: A500 8a1 + 2mb chip na płycie - i co dalej ze slotem rozszerzeń?

@perinoid, post #2

Tego się mniej więcej spodziewałem. Wystarczy mi zegar, ale kiedy podłączam rozszerzenie, to Amiga nie wstaje, niezależnie od zworki na samym urządzeniu. Czy ktoś zna układ zworek na płycie, który może pozwolić na korzystanie z samego zegara?
W tym momencie zwory na płycie ustalone są wg tego wątku:
https://www.ppa.pl/forum/amiga/36788/ram-2mb-w-amiga-500-plyta-8a-1
czyli:
usunięta zwory JP3
usunięte zwory pod układem U32 i połączone tylko te górne pola
przestawiona zwora JP2 z góry na dół
[#4] Re: A500 8a1 + 2mb chip na płycie - i co dalej ze slotem rozszerzeń?

@Elwood89, post #3

Bo pamięć i tak działa (próbuje) i masz konflikt. Znajdź sobie jakieś tanie rozszerzenie z RTC, wymontuj całą pamięć i jej logikę i tyle. Ja tak mam w jednym z komputerów szeroki uśmiech
[#5] Re: A500 8a1 + 2mb chip na płycie - i co dalej ze slotem rozszerzeń?

@perinoid, post #4

Potwierdzam to co pisze perinoid.
Dopowiem, że złącze rozszerzeń jest jakby podzielone na dwie niezależne części. Do któregoś momentu jest złącze rozszerzeń RAM, a od któregoś momentu złącze RTC. Teoretycznie można by dać krótsze złącza i obok siebie wpiąć dwa niezależne rozszerzenia - jedno do RAMu, a drugie do RTC.
Tak że można wziąć jakiekolwiek rozszerzenie z zegarem i wywalić z niego cały RAM tak jak napisał perinoid, albo druga opcja to zrobić sobie malutką płytkę z kawałkiem krótkiego złącza tylko do pinów "zegarowych" i mieć samo RTC pod klapką.
Miałem nawet pomysł, żeby zrobić taki projekt i zaprojektować taką małą płytkę i zamówić trochę na takie właśnie okazje. Tylko to trochę bez sensu ekonomicznie, bo rozszerzenia 512kB są tanie jak barszcz i wala się ich mnóstwo na portalach. Zwłaszcza, że można poszukać uszkodzonego ramu za grosze albo nawet za darmo od kogoś, a zegar pewnie będzie działał.
Aha, jest jeszcze jedna opcja. Na płycie 8A.1 bo o takiej mowa w wątku jest z tego co pamiętam miejsce na elementy do RTC, więc można to zrobić bezpośrednio na płycie. Koszt elementów do zbudowania RTC to kilka zł.
[#6] Re: A500 8a1 + 2mb chip na płycie - i co dalej ze slotem rozszerzeń?

@Elwood89, post #1

Na płycie sobie dołóż parę elementów na RTC. Jest chyba specjalne miejsce na to.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem