kategoria: A1200
[#1] Elasat czy Elbox ?
Która z tych dwu firm robi lepsze karty
Elsat czy Elbox - porównując te modele z wbudowaną pamięcią ?
Bo rozumiem że najlepsza z obu podanych firm jest Elsatu na kości sim wkładane ?
[#2] Re: Elasat czy Elbox ?

@amigancik, post #1

Któraś z tych firm robi jakieś karty?
[#3] Re: Elasat czy Elbox ?

@misiek2, post #2

A kolega od kiedy Amigowiec? Oczywiście, że te firmy robiły kiedyś karty.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2017 13:15:15 przez Hexmage960
[#4] Re: Elasat czy Elbox ?

@amigancik, post #1

Ja bym obstawiał Elbox. Co prawda - pamięci
wlutowane na stałe ale jakość wykonania kart o niebo lepsza.
[#5] Re: Elasat czy Elbox ?

@Hexmage960, post #3

Następny .... Pytanie sformułowano w taki sposób jakby te firmy nadal produkowały karty rozszerzeń. Nie słyszałem, aby obecnie produkowały karty, ale może się mylę. Jeśli chodzi o lata minione to nie nie jest łatwo zdobyć karty obydwu producentów. Czasem pojawiają się na rynku wtórnym zwykle jako niesprawdzone (czyt. niesprawne). Miałem E1208 i chwaliłem sobie. Można było zamontować sima i parę innych szpargałów. Z uwagi na ograniczoną dostępność to lepiej brać cokolwiek niż grymasić i nie doczekać się na upatrzony model albo kupić coś co jest współcześnie produkowane. Zwykle nie jest znacząco droższe, ale sprawne i na gwarancji.
[#6] Re: Elasat czy Elbox ?

@misiek2, post #5

a co w tej chwili jest OD REKI nowe i najtansze 8MB oczywiscie tylko pod klapke :)
[#7] Re: Elasat czy Elbox ?

@amigancik, post #6

Nie wiem czy najtańsze ale masz coś takiego jak ACA1221 Ups już jest niedostępne, źle spojrzałem.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2017 14:28:36 przez Red
[#8] Re: Elasat czy Elbox ?

@Red, post #7

Obecnie jest ACA1221ec.
[#9] Re: Elasat czy Elbox ?

@Red, post #7

Ale tutaj jeszcze jest dostępna.
[#10] Re: Elasat czy Elbox ?

@amigancik, post #1

Firma Elsat, przynajmniej dla Amigi już dawno nie istnieje, czyli też już dawno nic nie robi. Wracając do czasów świetności Amigi w Polsce, Elsat do Amigi 1200 robił rozszerzenia pamięci z przylutowaną pamięcią FAST lub z gniazdem na na 1 kość sim:

Wtedy takie rozszerzenie było dosyć tanie. I to jedyna była jego zaleta.

Firma Elbox istnieje do tej pory jednak też już nie robi żadnych rozszerzeń.

Wracając do najlepszych kart, to są takie które na pokładzie mają własny procesor, a dokładana pamięć nie koliduje z gniazdem PCMCIA. Wszystkie pozostałe były tylko tanie i to wszystko.
[#11] Re: Elasat czy Elbox ?

@gilban, post #10

Nie tylko wartość była ich zaletą. Bez fast ramu ciężko jest korzystać z A1200 nawet do prostych zastosowań. Poza tym fast odczuwalnie przyspiesza komputer. Szału nie ma, ale różnice ... widać i czuć.
[#12] Re: Elasat czy Elbox ?

@nostrum666, post #9

I dostaniesz ja do domu w tydzien po zamowieniu czy jakos tak..
[#13] Re: Elasat czy Elbox ?

@misiek2, post #5

Z kart produkowanych obecnie jest również rozszerzenie 8MB FAST RAM firmy Analogic Computers. Z przesyłką wychodzi ok. 480 zł.

http://www.ebay.pl/itm/Amiga-A1200-MEMORY-expansion-CARD-1208-with-8-MB-on-board-/361643749035
[#14] Re: Elasat czy Elbox ?

@Hexmage960, post #13

To już chyba lepiej dołożyć trochę do ACA1221ec, różnica w cenie niewielka a i wydajność wypada na korzyść ACA.
[#15] Re: Elasat czy Elbox ?

@nostrum666, post #14

Elsat czy Elbox 4MB mozna za 250-300 kupic,
pytanie co daje wiecej ta karta w praktyce..... ze te 300-350zl wiecej...

Czy ktoras karta/firma ma problemy przy wspolpracy z PCMCIA (czytnikiem kart pamieci) ?
[#16] Re: Elasat czy Elbox ?

@amigancik, post #15

Na ten moment mam w A1200 Kartę Elbox 4MB Fast-Ram + FPU 20MHz i bez problemu współpracuje z dodatkową pamięciom Mitsubishi PCMCIA 2MB SRAM.
[#17] Re: Elasat czy Elbox ?

@amigancik, post #15

Karty do 4 MB nie powinny mieć problemów z pcmcia. Jeśli jest więcej to tak. Oczywiście mówimy o elsat i elbox. Karty ACA nie mają problemów z pcmcia mimo większej ilości fastu. Przykładowo w mojej jest 128 mb.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem