[#1] Help! Amiga z turbem nie działa
Tym razem mam problem z inna 1200, moje turbo 040/33 z 16mb ram po włożeniu...komp wcale nie działa świeci się dioda HDD (choć nie zawsze) i nic...tylko syk wiatraka czasami dźwięk ładowania ale no monitorku nic nie widać....gdy wyjmę turbo wtedy wszystko jest OK . Co jest grane i śpiewane

[#2] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #1

Może za słabe zasilanie? Sprawdź z innymi A1200, niektóre po prostu nie lubiły Apolla :)

[#3] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@Korni, post #2

Tylko że do tej pory na tej samej A1200 działało przez kilka lat...tylko akurat wczoraj chciało mi się kartę wyjąć

[#4] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #3

No niestety, z tymi cholernymi Apollo tak jest, że jak włożysz i działa, to za chińskiego boga nie ruszać, bo przestanie...musisz popróbować standardowych rzeczy czyli przeczyszczenie szyny karty i Amigi spirytusem (najlepiej co najmniej 95%), podoginanie/poodginanie styków, poruszanie kartą, wsunięcie nie do końca, próbowanie po różnymi kątami, oraz nade wszystko MODŁY I ZAKLĘCIA. Bez nich nie masz co próbować :D

[#5] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@OSH, post #4

Dobra spróbuje :D...niestety jestem zbyt nerwowy ale mam nadzieję że nie wezme wiatrówki i nie wystrzelę w sprzęt.....spróbuje zrobić co się da...a kartą ruszać itp. gdy komp jest włączony?

[#6] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #5

pwe napisał(a):

a kartą ruszać itp. gdy
> komp jest włączony?

Broń Boże!! Chyba, że chcesz mieć spaloną kartę. Raz się uda, a za drugim już nie. Wszystko przy WYŁĄCZONYM komputerze i oczywiście, po przeczyszczeniu, styki należy wysuszyć!!

[#7] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@OSH, post #6

Lol....nie chce mieć spalonej...co do karty to chyba z 7-9 lat siedziała nieruszana ....pod spodem (czyli na stronie gdzie jest proc z radiatorem) mam naklejoną taśmę (taką zwykłą ....lekarską) przy złączach do gniada rozszerzeń....jak mówi stary jest ona po to by zwarcia nie było...odkleić ją?

[#8] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@OSH, post #4

Ja tak akurat nie miałem, Apolla040 wkładałem i wyjmowałem z kilkanaście razy.

[#9] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #7

pwe napisał(a):

>jak mówi stary jest ona po to by zwarcia nie było...odkleić ją?
Jak stary tak mówi, to go posłuchaj :D

[#10] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@OSH, post #9

A karta mogła się popsuć/uszkodzić

[#11] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #10

ja mojej apollo nie muszć tak mćczyć i działa dobrze.
[#12] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #1

Hmm, bardzo dziwne, ja identyczną kartę ostatnio wyjmowałem kilkanaście razy. Sprawdzałem różne kostki pamięci... Ale podobny problem miałem z Blizzardem IV 030/50. I wtedy pomogło doginanie styków w karcie. Wziąłem dużą igłę i "dociągałem" do środka styki w złączu karty. Trochę roboty jest...

[#13] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #1

To Apollo? W takim razie to standard.
Zakup preparat tylu "Kontakt" i wyczyść złącze Amigi i karty. W razie niepowodzenia spróbój DELIKATNIE podoginać piny w złączu karty. Wyczyść też gniazdo na SIMMa i złącze SIMMa.
[#14] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@Daclaw, post #13

Zakup preparat tylu "Kontakt"

a konkretnie...bo nie rozumiem wypowiedzi...chodzi o jakiś preparat ?

[#15] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #14

Coś z tego wybierz - http://tinyurl.com/yopwuo
[#16] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #14

Chodzi o preparat do czyszczenia styków. Nazywa się "Kontakt". Jest dostępny w sklepach z częściami elektronicznymi.
[#17] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@Daclaw, post #16

Aha z tym to żaden problem :P

[#18] Re: Help! Amiga z turbem nie działa

@pwe, post #17

Spirit wystarczył...działa :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem