[#1] LCD- TV do Amigi 1200
Witam,

czy moze mi ktos pomoc w wyborze lcd-tv do amigi?
czy taki bedzie dobry??
http://sklep.gral.pl/preview/LGElectronics/LG19_cali_LCDM1917A-BZ8msczarnyTunerTV_07.php

prosze o pomoc
[#2] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@zyga997, post #1

Uważaj !!! To że ma złącze euro (scart) nie znaczy że wyświetli obraz z Amigi, trzeba to wcześniej sprawdzić ! Ja sprawdziłem podobny monitor LCD z tunerem TV Samsung 911 MP i nie działa z Amigą !!! Podobnie rzecz się ma ze zwykłymi telewizorami, np. mam w domu stare Unimor i Thompson, one wyświetlają obraz przez euro, a nowszy LG z bajerami NIE !

[#3] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@elt, post #2

Szkoda że nikt więcej się nie wpisuje, nikt nie używa z Amigą LCD ?? Też ciekawy jestem jakie są efekty ?

[#4] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@elt, post #3

pekdar puszcza swoja Ami 1200 z ppc i medkiem na LCD 19 bodajze, jak dla bomba i super:)

[#5] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@MrT, post #4

No własnie jest problem bo zazwyczaj w sklepach trzeba zamowic najpierw monitor;/ bo nie maja na stanie. kurde niewiem co teraz zrobic bo scandoubler jest za drogi
[#6] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@MrT, post #4

Rodobnie ja; FLATRON L1730S - dziala znakomicie.

[#7] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@11MASTEr, post #6

Pytanie raczej brzmi czy ktoś ma podłączoną Amige do monitora LCD z tunerem TV ? Podłączoną przez eurozłącze.

[#8] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@elt, post #7

Zrobiłem testy na takich tv Sony bravia 32" samsung 27" jakis sharp 29" i lg 40 " plazma. Nie bylo klopotu na wszystkich tv sygnał z karty graficznej był dobry a nawet obraz nie zły mam karte Voodo 3 w medku na euro tez ok tylko musiałem ze sygnałem identyfikacji pin 8 i 16(w euro) powalczyć.Obraz działa nie wszystkie rozdziałki.Co do jakosci no to pamietajcie wszystkie wady (jego niska ilosc kolorow i słaba rozdzielczosc) małego monitora zostały wielokrotnie powiekszone.Jesli idzie o karte graficzna to obraz nawet niezly.Jak opanuje sprawe z portem usb to pijde i na 40 "Lg poszaleje i zrobie pare zdjec.
[#9] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Dziadziomiecio, post #8

a musze miec jeszcze jakas karte graficzna??;/ bo jak narazie mam goła amisie
[#10] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Dziadziomiecio, post #8

Hmm, wg tej strony http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy.htm, pin 8 to "8. RGB zielony (masa)", a 16 to "16. sygnał wygaszania (przełączenie RGB)". Czyżby dzisiejsze modele miały inny rozkład ?

[#11] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@elt, post #10

z 8 to mogłem sić pierdyknąć ale w standarcie Euro jest "wcisniete" S-VHS i wtedy jedna ze składowych jest wyłączona a tym pinem jest podawany sygnał luminancji. Dokładnie podam ci jutro jak chcesz. Zresztą sygnał RGB jest i tak przetwarzany do compozit gdyż taniej to wychodzi w produkcji.Nie wszystkie tv tak maja ale jednak.
Strona przez ciebie podana w standarcie jest ok ale po modyfikacji już nie.Jak zwrócisz uwagę w sporej ilości tv podawana jest możliwość pracy w S-VHS .Specjalnego gniazda jednak brak.

Dlatego wart poszukac po ludziach starszy model Curtisa .Idealnie pracuje z Amigą i kineskop ma bardzo dobry wprawdzie lubi "pożerać"kondensatory ale to żaden kłopot.

Ostatnia modyfikacja: 18.02.07 22:26

Ostatnia modyfikacja: 18.02.07 22:29
[#12] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@elt, post #10

Błąd jest na tym rysunku (zauważ pytajnik). Pin 8 to przełącznik TV/AV/Widescreen.
[#13] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@elt, post #3

Na AGA mam monitor MAG LP717. Działam na DBLPal z Aminetu (31khz-only). Obraz jest ostry, nie męczą się oczy. Jedyna wada to tylko 480 pikseli w pionie widocznych na monitorze (chociaż naprawdę jest 512, w końcu to DBLPal :) ). Wszystko działa tak jak na zwykłym monitorze VGA, nie licząć ficzersów związanych z LCD.

[#14] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Dziadziomiecio, post #11

"Dokładnie podam ci jutro jak chcesz"

Chętnie zerknę. I jeszcze jedno, brak sygnału luminacji może chyba być powodem nie wyświetlania obrazu ?

[#15] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@elt, post #14

dzieki za odpowiedz :)
[#16] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@elt, post #14

raczej nie monitory pc jaka podstawe maja ramke 60hz a amiga 50hz i tu moze wystapic drobny problem
[#17] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@zyga997, post #1

Zakupiłem sobie panelik LCD 19" (nota bene z aukcji, do której linka ktoś podawał w innym wątku) z funkcją TV... A raczej TV z funkcją monitora ;) [jest jakaś różnica??] Co prawda zaniepokoiło mnie napomknienie o unikaniu długotrwałego wyświetlania nieruchomych obrazów, ale przecież matryca to nie kineskop, chyba (??) się nie wypala, co?

Do rzeczy, sprzęt to Amstrad LCT 1930. Po pierwsze jako TV sprawdza się dobrze. Po drugie, jako monitor do PieCa sprawdza się bardzo dobrze - o niebo lepiej niż wysłużony kineskopowy Scott 17" ;)

Teraz, co najważniejsze: Podłączyłem sobie do niego Amigę, na razie za pośrednictwem Composite - efekt, stabilny obraz - workbench czytelny, aczkolwiek sporo rozmyć i falowań, ale to ustąpi kiedy zrobię wreszcie porządny kabel SCART ;)

Najważniejsze jest to, że bezwładność matrycy (czas reakcji 8ms) sprawia, że nie czuć odświeżania 50Hz !! Można sobie popracować w trybach TV bez problemu! Tak rozentuzjazmowany odpaliłem nieśmiertelny tryb interlace...
No i porażka... Mryga jak mrygało... Może minimalnie mniej męczy oczy, ale LCD nie daje efektu Flicker Fixera, na co po cichu trochę liczyłem...

Przez composite niestety nie uzyskuję tzw. "żylety" a DblPAL i innych jeszcze nie testowałem. Wkrótce to zrobię i zdam sprawozdanie, a widzę, że się przyda bo ostatnio wiele osób pyta o LCDki i Ami ;)

Tak czy siak jestem zadowolony, ale to też dzięki temu, że mam więcej priorytetów (TV, większy monitor do PC, 10x więcej miejsca na biurku, ogólnie LCD coby przy pisaniu pracy mgr nie oślepnąć)

Także natywne tryby Ami działają, nie są zniekształcane (dziwnych artefaktów pod systemem nie zauważyłem), Another World wygląda świetnie... Po prostu przyjemnie i to za "jedyne" 850zł :) [niestety mam jednego martwego pixela na środku ekranu, w dodatku zielonego :( ]

Pozdrawiam!

[#18] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Rodzyn, post #17

cześć

Ja też zastanawiam się nad kupnem LCD. Myślałem o czymś takim.

http://sklep.komputronik.pl/Monitory_LCD/Samsung/LCD_z_funkcja_TV/19_Samsung_SyncMaster_941MP_telewizor_LCD/pelny,id,32253/

Co o tym myślicie ???. Może byłby tu dobry patent jednego z naszych kolegów z S-Video

mic,
[#19] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@mic, post #18

Słuchajcie, czy opisywany mod na S-VIDEO da lepszy obraz niż wyjście z gniazda VIDEO po SCARCIE ??

[#20] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Rodzyn, post #19

to zależy, bo z gniazda SCART można otrzymać dwa sygnały wideo - composite, ten będzie gorszy od S-Video i RGB - ten będzie lepszy
[#21] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@wali7, post #20

Chodzi mi o ten, który połączy piny 5 4 3 oraz 10 gniazda Video z 7 11 i 15 oraz 20 w SCART ;)
Czyli R G B oraz... C synchro (taki schemat mam w książce M.Pampucha) :)
Jaki to da obraz??? :D Bo dla mnie schemat bez sensu... Przecież C synchro to jest sygnał zespolony, więc po co podłączać RGB?? Albo inaczej, po co podączać zespolony, skoro jest RGB??

Ktoś namieszał :D

[#22] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Rodzyn, post #21

Bo nie wszystkie TV mają "dekoder" RGB. I tak np. stary Unimor ma i nawet w instrukcji jest rysuneczek, że można podpiąć komputer Amiga. A taki LG 29' nowszy i nie wyświetla. W instrukcji coś jest napisane o RGB, że to opcja... I to samo może być z LCD/TV. Już pisałem w tym temacie, że Samsung 911MP 19' nie wyświetlił mi obrazu z Amigi. Nie chciało mi się grzebać w kablu, więc na razie zrezygnowałem z LCD. ALe mnie ciśnie ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.02.07 20:44
[#23] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Rodzyn, post #21

W przypadku sugnału rgb, csync jest źródłem sygnału synchronizacji. Każdy sygnał obrazu musi posiadać takie sygnały, czasem osobno (h+vsync, czasem csync, a czasem zespolony z video). Często bywa, że csync jest zespolony z kolorem green, ale raczej nie w scarcie. W zasadzie csync powinien zawierać czysty sygnał csync, czyli same timingi, ale często zdarza się, że jest to composite video. Dla tv jest bez róźnicy, ale niektóre monitory mogą być bardziej restrykcyjne.
[#24] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Rodzyn, post #21

CSync to nie jest zespolona wizja, tylko zespolona synchronizacja
- znajdują się w nim tylko zespolone sygnały HSync i VSync bez wizji i
chrominancji. Na 10 pinie Amigowego RGB znajduje się właśnie CSync. Do
tego podpinasz sygnały RGB i masz piękny obraz (albo i nie, gdy SCART
w twoim TV obsługuje tylko CVideo). Zdaje się można też użyć w
charakterze CSync także CVideo, ale w przypadku Ami to nie jest
konieczne.
Do sygnałów RGB musisz dodać sync (H i V lub C) bo te sygnały nie
zawierają synchronizacji.
[#25] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@wali7, post #24

Dzięki Wali7, właśnie przeglądam schemat wyprowadzeń SCART dla mojego starego TV no i doczytałem co jest na którym pinie od strony Amigi. Wieczorem, albo w sobotę pobawię się w lutowanie i dam znać co z tego wychodzi.
Swoją drogą kiedyś kulturka była wyższa, do każdego TV dawali schematy gniazd... A teraz do mojego Amstrada nie mogę znaleźć NIC :(

[#26] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Rodzyn, post #25

Co fakt to fakt, do wzmachola Tosca 303 dostałem cały schemat ideowy a teraz to nawet instrukcji po polsku porządnie nie umieją napisać. :)

Przy okazji zapytam, czy da się połączyć DVI z EUROSCART właśnie tak żeby każdy kolor leciał osobno? Bo DVI-SVIDEO jest sygnał zespolony a ja tak nie chcę.
[#27] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Sylwester, post #26

bo wtedy jak się coś zepsuło, brałeś lutownicę, rozgrzewałeś grot i majstrowałeś w środku sam. po to i schemat :)
teraz mamy serwisy, a jak głosi znany wierszyk autorstwa Hilaire Belloc(niestety nie znalazłem mojego ulubionego przekładu autorstwa S.Barańczaka):
„Lord Finchley chciał naprawić elektryczny kontakt
Sam. Prąd go zabił. Słusznie zginął on tak,
Bowiem człowiek zamożny, jak chce przeznaczenie,
Winien rzemieślnikowi dawać zatrudnienie.” ok, racja
[#28] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@wali7, post #27

To tak jak powiedział Kobuszewski "Bo dobry Bóg zrobił co mógł a teraz trzeba wezwać FACHOWCA." :P
[#29] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@11MASTEr, post #6

Witam. Wiem wiem stary wątek ;). Potrzebuję pomocy posiadam dokładnie taki sam monitor LG L1730s ale niestety po podłączeniu kablem RGB-VGA monitor wyświetla komunikat że jest poza obszarem pracy. Możesz coś podpowiedzieć lub doradzić jakiś monitor ? Z góry dziękuję i pozdrawiam
[#30] Re: LCD- TV do Amigi 1200

@Mieh, post #29

Mam jeden monitor, NEC 1550m. Odezwę się 😁
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem