[#1]
A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen
Siema....Dzisiaj miałem więcej czasu by się zająć się amigami i oczywiście jak to zwyklae bywa pojawiły się po drodze kolejne problemy,na które już mi brak nerwów i cierpliwości.
Także proszę o pomoc.
Problem 1:
Zajmowałem się instalacją Wichra w a500 oraz sprawdzałem dwie a600,które wróciły od Jaroba z naprawy (wielkie dzięki jesteś mistrz

) i siłą rzeczy byłem zmuszony żonglować kablem scart między amigami. Gdy podłączyłem kabel z powrotem do A1200 moim oczom ukazał się taki widok :

Kilka godzin wcześniej było wszystko jak najbardziej ok więc dla mnie to wielka niewiadoma.
Nie wiem czy gniazdo uległo uszkodzeniu czy co ale podłączałem A1200 przez przejściówkę RGB-VGA do monitora LGM1721A i obraz jest jak żyleta, wszystko działa bez problemu,a kabel Scart z amigą 500 oraz dwiema a600 również bangla jak powinno. Nie wiem już o co chodzi. Skoro działa z innymi amigami to to chyba nie jest wina przewodu.....Czyżby cos z gniazdem video się stało? Piny widzę są wszystkie na miejscu takze nie wiem co może być przyczyną tych dolegliwości.
Problem 2:
Moja A600 po recapie pokazuje tylko czarny ekran z Furią ec020 rev.2 którą kupiłem od kolegi z tego forum @ITU. Przed recapem amiga odpalała normalnie z turbinką a teraz dupa blada krótko mówiąc. Styki przeczyściłem dokładnie, zasilacz wyrabia bo to Akyga 500W z linią 5V-34A i bez problemu zasila mi A1200 z Blizzkiem 1260 więc to raczej nie wina zasilacza,odpalałem ją z CFką jak i bez i to samo......Na drugiej amidze nie sprawdzałem bo ją już spakowałem do wysyłki w ramach wymiany za inny retro sprzęcik więc nie wiem czy to samo się dzieje na drugiej.
Karta jest dociśnięta do oporu jak trzeba także nie wiem już czy się zepsuła leżąc w pudełku czy co jej znowu nie pasuje....
Ewentualnie jeszcze rozpakuje tamtą amigę i sprawdzę ale obawiam się że tam będzie podobnie znając moje szczęście....
Ostatnia aktualizacja: 03.10.2017 01:53:20 przez FeRu