kategoria: A1200
[#1] A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen
Siema....Dzisiaj miałem więcej czasu by się zająć się amigami i oczywiście jak to zwyklae bywa pojawiły się po drodze kolejne problemy,na które już mi brak nerwów i cierpliwości.
Także proszę o pomoc.

Problem 1:

Zajmowałem się instalacją Wichra w a500 oraz sprawdzałem dwie a600,które wróciły od Jaroba z naprawy (wielkie dzięki jesteś mistrz OK) i siłą rzeczy byłem zmuszony żonglować kablem scart między amigami. Gdy podłączyłem kabel z powrotem do A1200 moim oczom ukazał się taki widok :

Kilka godzin wcześniej było wszystko jak najbardziej ok więc dla mnie to wielka niewiadoma.
Nie wiem czy gniazdo uległo uszkodzeniu czy co ale podłączałem A1200 przez przejściówkę RGB-VGA do monitora LGM1721A i obraz jest jak żyleta, wszystko działa bez problemu,a kabel Scart z amigą 500 oraz dwiema a600 również bangla jak powinno. Nie wiem już o co chodzi. Skoro działa z innymi amigami to to chyba nie jest wina przewodu.....Czyżby cos z gniazdem video się stało? Piny widzę są wszystkie na miejscu takze nie wiem co może być przyczyną tych dolegliwości.

Problem 2:

Moja A600 po recapie pokazuje tylko czarny ekran z Furią ec020 rev.2 którą kupiłem od kolegi z tego forum @ITU. Przed recapem amiga odpalała normalnie z turbinką a teraz dupa blada krótko mówiąc. Styki przeczyściłem dokładnie, zasilacz wyrabia bo to Akyga 500W z linią 5V-34A i bez problemu zasila mi A1200 z Blizzkiem 1260 więc to raczej nie wina zasilacza,odpalałem ją z CFką jak i bez i to samo......Na drugiej amidze nie sprawdzałem bo ją już spakowałem do wysyłki w ramach wymiany za inny retro sprzęcik więc nie wiem czy to samo się dzieje na drugiej.
Karta jest dociśnięta do oporu jak trzeba także nie wiem już czy się zepsuła leżąc w pudełku czy co jej znowu nie pasuje....
Ewentualnie jeszcze rozpakuje tamtą amigę i sprawdzę ale obawiam się że tam będzie podobnie znając moje szczęście....

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2017 01:53:20 przez FeRu
[#2] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #1

Ad. 1. A ten LG wyświetla 15kHz przez VGA? Może ustawiłeś dblPAL i przez przejściówkę rgb-vga działa, a na SCART nie. Sygnały w obu kablach są przecież wykorzystane te same.
[#3] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #1

Czy A600 wstaje bez Furii?

Raz jak się męczyłem z zakładaniem rozszerzenia 8MB usłyszałem trzask i potem już miałem tylko czarny ekran. Poprawienie lutów przy 68k pomogło.
[#4] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #1

Ten LG wyświetla prawidłowo 15kHz to M1721A. W monitorze ani amidze nic nie przestawiałem. Jak było wszystko ustawione na RGB tak nic nie było ruszane.
JAk pisałem a500 i a600 dają normalnie obraz a A1200 na tym LG daje zakłócenia a próbowałem jeszcze na swoim Tv Samsung 42 cale i obraz co prawda się pojawia ale jest bardzo ciemny i niewyraźny poniżej fotka jak to wygląda na tv. Jak wspominałem obraz przez przejściówke RGB-VGA jest idealny.

Jeśli chodzi o a600 to amiga bez Furii działa bez najmniejszego problemu. Zaraz rozpakuje drugą amigę i też zrobię test czy nie wstaje to dam znać.
Już wiem dlaczego ta karta się tak nazywa.....Nie wiem czy coś się uszkodziło przy ostatnim odłączaniu ale wątpie w to. Bo na pewno nie uszkodziła się leżąc na półce.
[#5] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #4

Brak napięcia przelaczajacego tv w tryb monitora w złączy RGB Amigi.
W kineskopowych tv wystarczyło włączyć telegazety i ją ukryć.
Z tego co się orientuje wystarczy w złączy scart zrobić mostek między dwoma stykami.
W złączy scart tez jest odpowiednie napięcie które przełączy tv na monitor.
Wtedy taki sygnał z Amigi nie jest potrzebny
[#6] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@Norbert, post #5

Aha.....Jakbyś jeszcze znał schemat co z czym trzeba zmostkować i połączyć tudzież polutować, przybić gwoździem czy nitami byłbym mega wdzięczny :)

Musiało się uwalić w gnieździe coś jak podłączałem kabel do amigi bo mimo że robiłem to na wyłączonej amidze to monitor był włączony......

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2017 13:09:12 przez FeRu
[#7] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #6

Taki obraz miałem jak mi wypadł kwarc z karty turbo. Sprawdź sobie (ja to nazywam bezpieczniki) te malutkie cosie na płycie przy gnieździe db23. Jest tu mój post gdzie podałem co ja miałem uszkodzone przy tym gnieździe. Może coś pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2017 14:25:01 przez Stoopi
[#8] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@Stoopi, post #7

No właśnie czytałem twój watek i prawdopodobnie uwaliłem to samo na swojej płycie.Mimo że amiga była wyłączona to monitor już nie.
Jeśli da się to obejść jak pisał Norbert to byłoby super bo szczerze już nie mam siły ani ochoty ciągle wysyłać swoje amigi do naprawy.
Jeśli nie uda się tego rozwiązać bez ingerencji w elementy amigi to będę korzystał z obrazu przez VGA.
[#9] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #8

Sprawdź te elementy multimetrem. Powinno piszczec. Jak nie piszczy to uwalone.ten element odpowiedzialny za 12volt które idzie do Scart/euro zewrzyj na krótko drucikiem, powinien pojawić się obraz.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2017 14:47:27 przez Stoopi
[#10] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@Stoopi, post #9

Mój miernik sie spierdzielił kilka miechów temu i nie kupiłem nowego bo i tak używalem go raz może 2 razy w roku ale to tak zawsze jest. Czyli mozna pominąć ten element na płycie głównej i powinien sie pojawić obraz? Nie chce spalić plyty głównej. Najlepiej byłoby zmostkować piny w wtyczce SCART...To pin 8 z tego co kojaże tylko z którym go spiąć by dostał te 12V
[#11] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #10

Ok sprawdziłem Furie na drugiej amidze i działa. Wiem już, że turbo jest sprawne. Co prawda kilka razy musiałem wyciagać i wsadzać ale złapało bo wcześniej mimo że się amiga odpaliła to się wieszała przy włozeniu dyskietki do stacji.....
Także coś musi być ze stykami w gnieździe na procesor lub ze stykami procka w drugiej 600tce ze tam w ogóle nie łapie.
Spróbuję jeszcze lepiej oczyścić styki cpu zeskrobie żyletką lub małym pilniczkiem zeszlifuje i sprawdzę czy cos to da jak nie to chyba podeśle płytę do Jaroba wraz z A1200 jak nie rozwiąże problemu z tym obrazem na RGB Scart.
Takze super by było jakby się dało zmostkować to przy wtyczce scart by obraz zaskoczył no ale jak się nie da to trudno.
Fotka z drugiej a600 z działajacą Furią.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2017 16:22:37 przez FeRu
[#12] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #10

Bez woltomierza możesz gdybać niestety...

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2017 11:24:04 przez tbone
[#13] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@tbone, post #12

No właśnie. Co prawda z tego co wiem to te wszystkie filtry można w razie czego zmostkować tam jest bodajze 3 albo 4 przy wtyku RGB i nie powinno być problemu ale znajac moje szczęście jeszcze spale amige z turbo z monitorem i jeszczem i instalacja spłonie w domu Chyba jednak póki co zostanę przy obrazie przez VGA bo monitorek bardzo ładnie wyświetla 15kHz tylko przejściowkę z RCA na Jack kupię i podąłcze kablem do monitora by był dźwiek bo monitorek na szczęscie ma wejście audio jack 3.5mm
Jak nie uda mi się odpalić furii na tej 600tce to podeslę wszystko do fachowca :)
Lepiej chyba wysłać osobie która amig zrobiła setki i mieć spokój niż samemu kombinować i spie**olić wszystko ok, racja
[#14] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #13

Furia zaczęła działać z amigą. Nigdy bym nie pomyślał że problemem była.....kość kickstart pomysł
Dostałem od Piotrka a w zasadzie przez przypadek zostawił w mojej amidze kość kick 3.1 40.063 i powiedział że mogę sobie ją zostawić...
Jest to kość eprom firmy AMD AM27c400-150DC. Po wymianie tej kości na przełącznik 1.3/3.1 kupiony od kolegi z PPA Furiatka ruszyła.
Nie wiem dlaczego ale wydaje mi się że w tej kości od Piotrka Kick był modyfikowany bo szybciej amiga się uruchamiała niż na tej z przełącznikiem mimo że to ta sama wersja romu.
To dlatego na drugiej amidze z kick 37.350 odpalała się normalne i na tej wcześniej także na kick 37.300. Przed tym jak wpadłem by wymienic kickstart to przeczyściłem piny procka spirtem,zeszlifowałem je lekko pilniczkiem by się pozbyć ewentualnych skutków oksydacji,a takze w samej Furii przygiąłem cienką igłą piny tak by jeszcze lepiej złapały kontakt.
Mimo tych zabiegów amiga z turbo nawet nie chciała myśleć o odpaleniu,a wystarczyło podmienić kickrom i od razu powitał mnie boot screen.
Co prawda te zabiegi tak czy siak przyniosły więcej pożytku niż szkód ale kosztowało mnie to sporo czasu oraz nerwów.
Tylko kto by z was wpadł na pomysł że to wina kickstart.....
Teraz jeszcze tylko rozwiązać problem w A1200,ale znając życie po drodze coś mnie jeszcze spotka........
[#15] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #14

Teraz jeszcze tylko rozwiązać problem w A1200,ale znając życie po drodze coś mnie jeszcze spotka.......

Podłącz 5V z zewnętrznego zasilacza do pinu 16 na SCART, GND do 18 jak nie chcesz grzebać w Amidze. Ewentualnie poszukaj TV, który ma złącze SCART RGB only (wtedy blanking nie jest potrzebny).
[#16] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@Jenot, post #15

Nie no nie jest to takie skomplikowane. Ten filtr jest na tyle duży że bedzie go dość łatwo zmostkować ale z moim szczęściem mam obawy czy rzeczywiście w tym grzebać.
W przyszłym tygodniu wysyłam swojego blizzka 1260 na wymiane procka na rev.6 i oc takze podeślę też a1200 do naprawy tego problemu.
Ważniejsze że w końcu zaskoczyła Furia w a600 bo to był poważniejszy problem.
[#17] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #16

Mam problem z tą a600 z futrią i tym razem chodzi o karte SD w przejściowce.
Jak zwykle sobie przygotowałem wszystko na WinUAE, karte podzieliłem na partycje i wrzuciłem pfs3 i mimo ze na WiUAE jest wszystko ok to na A600 zawsze jedna z partycji jest :NDOS
Jak podzieliłam na 3 partycje to DH2 jest NDOS a jak na 2 to DH1 nie działa. Nie wiem o co chodzi.Na A1200 robiłem to w ten sam sposob i działa bez problemu a tu za każdym razem tak jest że jedna partycja nie bangla,a jak wrzuce na WinUAE to działa normalnie bez problemu i widzi tą partycję wraz ze skopiowanymi danymi.
O co moze chodzic? Probowałem i na bibliotece scsi.device oryginalnej z workbench 3.1 i na nowej 44.2 i ciągle to samo. Karta SD to Toshiba 8GB,system ClassicWB Full a wcześniej próbowąłem takze light oraz ADV. Oczywiście WinUAE skonfigurowany na A600.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2017 21:32:21 przez FeRu
[#18] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@FeRu, post #17

podziel sobie na 3 partycje gdzie ostatnia partycja ma ,powiedzmy, 2mb. Działa. :]
[#19] Re: A1200 RGB Scart przestał dawać obraz i Furia rev.2 black screen

@Stoopi, post #18

Juz sobie poradziłem z tym...Wystarczyło wgrać scsi.device wersje 44.2 do katalogu c:\Devs\ w ClassicWB i już widzi wszystkie partycje na amidze.

Teraz kwestia taśmy klawiatury. Niestety moja uległa uszkodzeniu.Nie dizaałały klawisze w rzędzie "0, P, ;" itd
Na taśmie zauważyłem przebarwienie i zgrubienie i myślałem że to brud a się okazało że to była jakaś wada fabryczna albo efekt korozji.
Po przejechaniu palcem odpadł zielony lakier wraz z dwiema ścieżkami....
Reanimowałem taśmę na kilk\ sposobów ,dorysowałem ołówkiem brakującą ścieżkę, doklejałem folię aluminiową i na ostatku przykleiłem miedzianą żyłę wyciagniętą z kabelka uprzednio usuwając warstwę ochronną ...
Niestety mimo wszelkich prób jak klawisze nie działały tak nie działają nadal.
Takze jak ktoś ma sprawną folie zieloną na sprzedaż albo może być i niebieska wraz z klawiaturą to chętnie kupię OK
Moje amigi zaczynają przypominać czarną dziurę, która pochłania fundusze...Co bym się nie uporał z jedną usterką to zaraz pojawia się kolejna i tak w kółko
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem