[#1] Voyager uwolniony na licencji GPL
Przeglądarka Voyager V3 została uwolniona na licencji GPLv3
Więcej info tutaj.
[#2] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@Sir_Lucas, post #1

Hmmm... Hurra! Można już w końcu za darmo oglądać strony z końcówki lat 90-tych! :)
[#3] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@XTD, post #2

Chyba, że się zawiesi...
[#4] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@Sir_Lucas, post #1

O, należy się pochwała. Jeśli nikt nie rozwija softu, powinno uwalniać się źródła, aby dać szansę innym.
[#5] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@SokOK, post #4

Też jestem takiego zdania, problem w tym że i tak nikt się za to nie chwyci, no ale zawsze jest jakaś nadzieja
[#6] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@QUAD, post #5

Gdyby uwolniono źródła niedaleko po ostatnim releasie to pewnie byłoby trochę chętnych na przejęcie pałeczki. :)
[#7] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@QUAD, post #5

problem w tym że i tak nikt się za to nie chwyci
Też tak uważam, temat interesujący chyba tylko amihistoryków i archeologów oprogramowania...
[#8] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@Krashan, post #7

A ja uważam, że tylko Hexmage może się za to chwycić. Bez urazy Hex
[#9] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@SuperBuster, post #8

No właśnie, problem polega na tym, że już prawie nikt nie koduje pod Amiga OS, nawet programiści AmigaOS4. AmigaOS4 to środowisko do uruchamiania oprogramowania między-platformowego. Nie dziwię się temu. AmigaOS4 nie został doposażony ani rozwinięty o żadne własne elementy, jak Commodities, Locale, Datatypes, BOOPSI, IFF parse, DOSDrivers etc., które były domeną Amigi, gdy system rozwijało Commodore. Z tego względu raczej nikt nie sięgnie po silnik przeglądarki dedykowanej Amidze.

No ale to niewłaściwe podejście. Skoro potężny Timberwolf wymaga udziału wielu programistów i jest to port nietrywialny, to można zrobić małą przeglądarkę, ale z minimum funkcjonalności niezbędnej w dzisiejszym Internecie. Voyager byłby idealny na taką bazę. Nawet dla celów dydaktycznych. Ja jestem zdania, że jeśli ktoś podchodzi do tematu przeglądarki to powinien uprzednio zaznajomić się przynajmniej z tym jak ona działa, jak parsować HTML oraz jak wykorzystać atuty Amiga OS w tej dziedzinie. Okazuje się w praktyce, że ludzi to w ogóle nie obchodzi.

Ja lubię natywne programy dla Amiga OS, korzystające z bibliotek i urządzeń, zatem na pewno wsparłbym takiego śmiałka/zespół ochotników wsparciem materialnym i duchowym. Póki co będę robić dalej swego RTSa i przygotowywać się do pisania pracy licencjackiej, bo mimo że lubię HTML, parsery, algorytmy, to RTSy mnie pociągają bardziej. No i na Amidze duża posucha.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2017 21:41:36 przez Hexmage960
[#10] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@Hexmage960, post #9

voyagera to ja nie bylem w stanie uzywac nawet prawie 20 lat temu. ibrowse bylo o wiele lepsze imho
[#11] Re: Voyager uwolniony na licencji GPL

@aszu, post #10

Pamiętam, że był szybszy i miał lepszy wewnętrzny multitasking. Z drugiej strony był niestabilny.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2017 22:00:15 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem