[#1] Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte
Dla ludzi nie szukających sensacji, a pragnących rzetelnych informacji nt. działania graficznego chipsetu Amigi polecam przeczytać ten oto wywiad z Jayem Minerem:

http://www.blitter.com/~nebulous/otherworld/Amiga/AmigaByte-Nov1985(JMiner).pdf

Wiadome jest m.in. to, że Miner i spółka wybrali architekturę bitplanową dla Amigi (adresowanie pikseli versus adresowanie bitplanów) m.in. dlatego, by mieć możliwość szybkiego wypełniania obszarów.

Wybrali tą architekturę by mieć efektywniejszy transfer danych.

Poza tym Miner pisze, że koncepcja bitplanów jest ściśle zintegrowana z tą architekturą.

Można też przeczytać o tym, że oryginalnie Amiga miała mieć kolory w standardzie HSV, jakie są w telewizji NTSC, jednak ostatecznie wybrano RGB.
[#2] Re: Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte

@Hexmage960, post #1

I co to ma udowodnić? Aha, że Amiga była genialnym pomysłem w latach 80. No to udowadnia, ale jak później to ograniczało i ogranicza Amigę jakaś konkluzja z Twojej strony?
[#3] Re: Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte

@KM, post #2

Nic ma nie udowadniać. To po prostu rzetelny opis działania Amigi od samego konstruktora.
[#4] Re: Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte

@Hexmage960, post #1

Nie czytałem. Dzięki a wrzucenie.
[#5] Re: Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte

@Hexmage960, post #1

No I to są prawdziwe informacje o prawdziwej amidze. Aż miło sie czyta.
[#6] Re: Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte

@aKlon, post #5

Tak a pozniej tez prawdziwa klapa geniuszy z Commodore i prawdziwy, realny, nieodwracalny upadek Amigi na rzecz PC.

Ile jeszcze razy, bedziemy czytac na PPA w kolko to samo, o tym samym?
[#7] Re: Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte

@selur, post #6

(...) aż cały świat się zmieni i wypełnią się długie dni naszego życia.
[#8] Re: Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte

@selur, post #6

Amiga to w głównej mierze przeszłość, fakty historyczne. Każdy z nas zna przynajmniej ogólnie historię Amigi (i ma swoją prywatną historię bycia amigowcem).

Jednak spójrz na ten artykuł na chwilę zapominając o bankructwie Commodore, które nastąpiło 9 lat później.

Z tego artykułu można dowiedzieć się o działaniu chipsetu Amigi od głównego projektanta. Idealne do czytania w celach edukacyjnych. Jest tam wiele rzeczy, które mnie zainteresowały i o których nie wiedziałem.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2017 20:20:06 przez Hexmage960
[#9] Re: Ciekawy wywiad z Minerem w magazynie Byte

@Hexmage960, post #8

Tu masz większość numerów BYTE'a od lat 70. do roku 1998 w postaci PDF-ów, w większości w świetnej jakości: https://archive.org/details/byte-magazine
W okolicach premiery Amigi było sporo artykułów jej poświęconych, w tym bardzo entuzjastyczna recenzja + wiele artykułów, natomiast ciekawsze jest to co można przeczytać w numerach kilka miesięcy późniejszych czyli wzmianki o fatalnej sprzedaży komputera i dużych problemach finansowych Commodore - na pewno nie pomogło to Amidze na rodzimym rynku. W którymś z numerów z 1986 widziałem też rzadko obecnie przytaczaną informację o odejściu z C= wszystkich oryginalnych twórców Amigi i jej systemu, na czele z samym Minerem. Ciekawostką dla mnie było to, że zapowiedziana na premierowym pokazie Amigi zgodność z PC pojawiła się z ok. dwuletnim opóźnieniem (niesławny Transformer i Dos2Dos).
W numerze na 15. lecie pisma (1990 rok) Jay Miner jest jednym z dyskutantów zaproszonych do redakcji i znajdziesz tam dużo wypowiedzi: https://archive.org/stream/byte-magazine-1990-09/1990_09_BYTE_15-09_15th_Anniversary_Summit

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2017 21:05:37 przez lod20

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2017 21:06:43 przez lod20

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2017 21:07:01 przez lod20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem