Porównywanie AmigaOS4 i MorphOS to specjalność wojujących ze sobą skrajnych zwolenników tych systemów, którzy toczą ze sobą prowokujące nazwajem wojny od dawna... Dlatego też najlepiej zrobie jak odeśle do artykułów, newsów (też archiwalnych) i wywiadów na naszej stronie. A jeszcze lepiej jak podam namiary na tak zwaną listę cech każdego z wymienionych systemów. Nie wiem na ile są obecnie aktualne te listy cech, ale jeśli coś doszło to mam nadzieje, że jakiś np. betatester OS4 czy użytkownik lub developer MorphOS zabiorą głos w tej sprawie.
AmigaOS4 będzie dostępny dla Amig z kartami CyberStormPPC, komputerów AmigaOne oraz dla Amiga z kartami BlizzardPPC.
Najnowszy MorphOS jest dostępny dla komputerów Pegasos jak i dla Amig z kartami CyberStormPPC i BlizzardPPC (choć najnowszych wersji jeszcze nie udostępniono dla zwykłych użytkowników Amig klasycznych, tylko wersja MorphOS dla Pegasosa jest dostępna dla użytkowników Pegasosa).
Zarówno AmigaOS4 jak i MorphOS to systemy natywne na procesory PowerPC, ale by zachować kompatybilność wstecz zawierają wbudowany emulator 68k (w przypadku MorphOS jest także emulacja WarpOS i PowerUP, nie wiem jak będzie w AmigaOS4, chodza sluchy ze maja zrobic specjalny Luncher dla programow WarpOS) - dzięki temu działa zdecydowana większość amigowego oprogramowania napisanego jeszcze pod stary system i pod procesor 68k.
Co do kernela AmigaOS4 czy MorphOS to się nie mogę wypowiedzieć bo ekspertem w tej dziedzinie nie jestem - czekam na uzupełnienie od strony znawców tematu. Za bardzo się nie orientuje na czym polega podejście sandbox i tym podobne szczegóły.
Jest jeszcze kwestia oprogramowania dla tych systemów. Na MorphOS już troche oprogramowana się ukazało bo ten system jest tworzony troche dłużej niż AmigaOS4 i część programistów mogła już pisać na ten system od jakiegoś czasu.
Nie wiem co dodać bo dużo można pisać w tym temacie. Może jako ciekawostke dodam, że w AmigaOS4 użytkownik znajdzie zupełnie nowy i pełny stos TCP/IP o nazwie Roadshow. Jest on demonstrowany na różnych obrazkach. Jest też moutrainer do łatwego zapisu danych na płytach cdrw. MorphOS jeszcze nie posiada własnego stosu TCP/IP, a właściwie posiada, ale nie dodano go jeszcze w wersji 1.4 do systemu bo nie posiada GUI (jeszcze).
Jeszcze raz to powtórze - bardzo długo można się rozpisywać czym się różnia a co je łączy.
Co bym nie napisał więcej lub mniej w tym momencie to ktoś mnie może posądzić, że faworyzuje jeden z systemów podając więcej danych o jednym niż o drugim. Dlatego w tym momencie podam linki do stron tych systemów, na których znajdują się ich listy cech:
AmigaOS4 -
MorphOS -
Co do AmigaOne i Pegasosa to parametry techniczne można znaleźć na stronach:
AmigaOne (wersje SE i XE) -
AmigaOne Lite -
Pegasos I -
i www.pegasos.pl
Polecam także artykuł "Pegasos i MorphOS 1.4" na naszej stronie (w dziale Sprzęt).
Pegasos II - już niebawem będzie wiadomo jak dokładnie się przedstawiają jego parametry.