[#1] Retrospekcja
Wielkie przepraszam za przysłowiowe zawracanie d***, ale moja przygoda z Amisią skończyła się wraz z końcem magazynu Amiga. Moja prośba jest następująca. Czy ktoś mógłby przybliżyć mi nieco co się od tamtego czasu zmieniło. Teraz na nowo odkrywam Amisię za stprawą Emulatora na PC. Czy Amiga jeszcze się rozwija? Czy można gdzieś poczytać teksty takijch ludzi jak Marek Pampuch? Z góry przepraszam i liczę na waszą łaskę. Dzięki.
[#2] Re: Retrospekcja

@Kokos, post #1

Witam!

Moja strona.

http://rjack1.webpark.pl/amisklep.html
http://rjack1.webpark.pl/

Stronka firmy Amiga Inc.

http://www.amiga.com/

Spory wybór ciekawych tekstów o Amidze znajdziesz tu, czyli w PPA.

Pozdrawiam
Robert Jackowski

[#3] Re: Retrospekcja

@Kokos, post #1

Coś tam się rozwija :) , wychodzą dwa nowe modele amigi , pare nowych gierek też wyszło, nowy system , wiele starszych programów wyszło w nowych ersjach , więc nie mamy na co narzekać.
Zawsze możesz wejść na amigowe stronki:
www.amiga.com.pl
www.exec.pl
i poczytać sobie co dzieje sie w amigowym światku .:)
[#4] Re: Retrospekcja

@rjack1, post #2

Dzięki. Mam pytanko gdzie można odszukać parametry techniczne najnowszych amig (zdaje się, że AmigaOne)? Czym generalnie różnią się systemy MorphOS od AmigaOS4? Czy jest w polsce dystrybutor który dysponuje wspomnianymi produktami? Mam starą A1200desk. Gdybym ponownie chciał zagłębić się w świat Amisi to jakim sprzętem musiałbym dysponować, aby być choć trochę na bierząco? Polećcie mi jakąś konfiguracje. Hard+Soft. Wielkie dzięki mości panowie!

[#5] Re: Retrospekcja

@Kokos, post #4

Odnośnie bycia na bieżąco to jedynie A1/Pegasos. No chyba, że chcesz zainwestować w classica to wtedy przydałoby się ppc, gfx, pci itp. Nie wspominam o tak oczywistych rzeczach jak hdd;). Pooglądaj przykładowe screeny w dziale http://www.ppa.ltd.pl/graffiti/index.html
i zobacz jakie konfigi mają Amigowcy. Podaj ile jesteś w stanie przeznaczyć na rozbudowę/kupno Ami, to wtedy będzie można podać przykładowy konfig możliwy do kupna za daną sumę.
[#6] Re: Retrospekcja

@Kokos, post #4

Porównywanie AmigaOS4 i MorphOS to specjalność wojujących ze sobą skrajnych zwolenników tych systemów, którzy toczą ze sobą prowokujące nazwajem wojny od dawna... Dlatego też najlepiej zrobie jak odeśle do artykułów, newsów (też archiwalnych) i wywiadów na naszej stronie. A jeszcze lepiej jak podam namiary na tak zwaną listę cech każdego z wymienionych systemów. Nie wiem na ile są obecnie aktualne te listy cech, ale jeśli coś doszło to mam nadzieje, że jakiś np. betatester OS4 czy użytkownik lub developer MorphOS zabiorą głos w tej sprawie.

AmigaOS4 będzie dostępny dla Amig z kartami CyberStormPPC, komputerów AmigaOne oraz dla Amiga z kartami BlizzardPPC.
Najnowszy MorphOS jest dostępny dla komputerów Pegasos jak i dla Amig z kartami CyberStormPPC i BlizzardPPC (choć najnowszych wersji jeszcze nie udostępniono dla zwykłych użytkowników Amig klasycznych, tylko wersja MorphOS dla Pegasosa jest dostępna dla użytkowników Pegasosa).
Zarówno AmigaOS4 jak i MorphOS to systemy natywne na procesory PowerPC, ale by zachować kompatybilność wstecz zawierają wbudowany emulator 68k (w przypadku MorphOS jest także emulacja WarpOS i PowerUP, nie wiem jak będzie w AmigaOS4, chodza sluchy ze maja zrobic specjalny Luncher dla programow WarpOS) - dzięki temu działa zdecydowana większość amigowego oprogramowania napisanego jeszcze pod stary system i pod procesor 68k.
Co do kernela AmigaOS4 czy MorphOS to się nie mogę wypowiedzieć bo ekspertem w tej dziedzinie nie jestem - czekam na uzupełnienie od strony znawców tematu. Za bardzo się nie orientuje na czym polega podejście sandbox i tym podobne szczegóły.
Jest jeszcze kwestia oprogramowania dla tych systemów. Na MorphOS już troche oprogramowana się ukazało bo ten system jest tworzony troche dłużej niż AmigaOS4 i część programistów mogła już pisać na ten system od jakiegoś czasu.
Nie wiem co dodać bo dużo można pisać w tym temacie. Może jako ciekawostke dodam, że w AmigaOS4 użytkownik znajdzie zupełnie nowy i pełny stos TCP/IP o nazwie Roadshow. Jest on demonstrowany na różnych obrazkach. Jest też moutrainer do łatwego zapisu danych na płytach cdrw. MorphOS jeszcze nie posiada własnego stosu TCP/IP, a właściwie posiada, ale nie dodano go jeszcze w wersji 1.4 do systemu bo nie posiada GUI (jeszcze).
Jeszcze raz to powtórze - bardzo długo można się rozpisywać czym się różnia a co je łączy.

Co bym nie napisał więcej lub mniej w tym momencie to ktoś mnie może posądzić, że faworyzuje jeden z systemów podając więcej danych o jednym niż o drugim. Dlatego w tym momencie podam linki do stron tych systemów, na których znajdują się ich listy cech:

AmigaOS4 -
MorphOS -

Co do AmigaOne i Pegasosa to parametry techniczne można znaleźć na stronach:

AmigaOne (wersje SE i XE) -
AmigaOne Lite -
Pegasos I -
i www.pegasos.pl

Polecam także artykuł "Pegasos i MorphOS 1.4" na naszej stronie (w dziale Sprzęt).

Pegasos II - już niebawem będzie wiadomo jak dokładnie się przedstawiają jego parametry.

[#7] Re: Retrospekcja

@Kokos, post #1

Moznaby ciezkie kilobajty tekstu napisac, bo od czasu MA wydarzylo sie bardzo wiele. Proponuje poogladac rozne Ami stronki (looknij do teleportu). Jak dodatkowo spikasz po angielksku to bedziesz mial duzo wiecej materialow. Opieraj sie na faktach, nie na tym co gadaja portalowe trole;)
[#8] Re: Retrospekcja

@Kokos, post #4

Czym generalnie różnią się systemy MorphOS od AmigaOS4?

Roznic jest duzo. Zapytaj konkretnie co Cie interesuje.
[#9] Pytania dot. Amiga1/Pegasos i MorphOS/AmigaOS4

@grxmrx, post #6

Trochę się rozeznałem i mam następujące pytania:

1) Dlaczego nie mogę znaleźć prawie żadnych danych na temat AmigaOne i AmigaOS w przeciwieństwie do Pegasosa i MorphOS? Podajcie jakieś linki. Czy były już premiery?
2) Czy aplikacje są pisane pod konkretny system czy są one kompatybilne z AOS tak jak i z MOS?
3) Czy któryś z tych systemów oparty jest na linuxie? Bo jeśli tak to TEORETYCZNIE z ilością oprogramowania nie będzie problemów – wystarczy przekompilować.
4) Bije się z pewną myślą. Czy nie muszę się martwić o ilość i rozwój aplikacji pod amigę? Nie widzę sensu wydawania kupy kasy na sprzęt pod który nie będzie programów.
5) W jakim stopniu płyty główne Pegasos/AmigaOne są kompatybilne ze sprzętem PC? Np. GFX.
6) Wymień jakieś stronki polskich producentów (amatorów/profesjonalistów) aplikacji pod amigę.

Dziękuje bardzo! Jeszcze pewnie się odezwę :)
[#10] Re: Pytania dot. Amiga1/Pegasos i MorphOS/AmigaOS4

@Kokos, post #9

Kokos napisał(a):

> Trochć sić rozeznałem i mam nastćpujące pytania:
>
> 1) Dlaczego nie mogć znaleźć prawie żadnych danych na temat
> AmigaOne i AmigaOS w przeciwieństwie do Pegasosa i MorphOS?
> Podajcie jakieś linki. Czy były już premiery?

Na temat Amiga ONE mozna znalezc co nieco na sieci. Zajrzyj na strone Eyetechu, lub jakiegos dystrybutora Amigi ONE np. Vesalii.
Linki do tych stron sa w dziale Teleport w PPA. Mozna tez poszukac troche na Google gdzie znajdziesz linki do stron uzytkownikow A One, ale zanjdziesz tam raczej tylko opisy wspolpracy nowej amigi z linuksem.
Co do OS 4.0, to sytuacja wyglada gorzej gdyz premiery jeszcze nie bylo. Moesz wiec jedynie poogladac rozne filmiki i obrazki prezentujace nowy system w dzialaniu. Jak rowniez liczyc na rozne przecieki ze strony betatesterow lub ludzi ktorzy ten system widzieli na jakims pokazie. Jesli chodzi o strony zachodnie, to chyba najwiecej tego typu informacji znajdziesz na amigaworld.net, w polsce przoduje w tym Exec.pl.

> 2) Czy aplikacje są pisane pod konkretny system czy są one
> kompatybilne z AOS tak jak i z MOS?

Nie oba systemy nie sa ze soba kompatybilne, sa jedynie kompatybilne w dol ze starymi systemami pod 68K 3.x

> 3) Czy któryś z tych systemów oparty jest na linuxie? Bo jeśli
> tak to TEORETYCZNIE z ilością oprogramowania nie bćdzie
> problemów  wystarczy przekompilować.

Nie, ale obie maszyny sa sprzedawane z linuksem jako drugim systemem. Jesli chodzi o AmigaONE, to na dzien dzisiejszy do reki dostaniesz tylko ten drugi system.

> 4) Bije sić z pewną myślą. Czy nie muszć sić martwić o ilość i
> rozwój aplikacji pod amigć? Nie widzć sensu wydawania kupy kasy
> na sprzćt pod który nie bćdzie programów.

Ja mysle ze bedzie jakies ozywienie na rynku programow. Podobnie jak kilka lat temu pewne ozywienie wywolalo pojawienie sie kart PPC. Wtedy jednak glownie byly portowane male programy, natomiast kombajny mialy co najwyzej rozne, wtyczki, pluginy, filtry loadery itp. wykorzystujace moc PPC. W dzisiejszej sytuacji powinno byc znacznie latwiej przepisywanie tych programow w calosci, wiec pozytek z nowych systemow powinien byc znacznie wiekszy niz w przypadku PUP, czy WOS.
Jednak nie ma sie co ludzic, takiej ogromnej kupy oprogramowania jak na pecety na pewno nie bedzie.

> 5) W jakim stopniu płyty główne Pegasos/AmigaOne są
> kompatybilne ze sprzćtem PC? Np. GFX.

Jeli chodzi o rozwiazania hardware'owe, to w zasadzie sa kompatybilne niemal w 100%.
Jednak co z tego ze wsadzisz jakas karte do slotu Pegaza czy A ONE skoro nie bedzie do niej sterownikow. Jesli chodzi o stery 2D to nie powinno byc zle, w AmigaOS 4.0 ma byc technologia SNAP, ktora ma zapenic zgodnosc z praktycznie wszystkimi kartami GFX dostepnymi na rynku. Natomiast co do sterow 3D, to jak narazie zapowiadane sa tylko dla Voodo i Radeonow. Co do Pegaza to stery 3D sa dla Voodo i podobno dla sis, zapowiadana sa rownie stery dla Radeonow. Niestety nic mi nie wiadomo o obsludze chipow G-Force, chocby w trybie 2D.

[#11] Re: Pytania dot. Amiga1/Pegasos i MorphOS/AmigaOS4

@Kokos, post #9

Ach te pytania...

1) Czy AmigaOne i Pegasos obsługują stare stacje dysków?
2) Czy odbywają się jeszcze w Polsce jakieś imprezy Amigowskie?
3) Dlaczego gdy jak kliknę w jakiś link na www.exec.pl pojawia mi się następujący komunikat? Jak temu zaradzić. Muszę używać Win2000PL.

Dzięki

Komunikat:

HTTP Status 500 -

--------------------------------------------------------------------------------

type Exception report

description The server encountered an internal error () that prevented it from fulfilling this request.

exception

org.apache.jasper.JasperException: /publicystyka.jsp(26,2) File "include/top.jspi" not found
at org.apache.jasper.compiler.DefaultErrorHandler.jspError(DefaultErrorHandler.java:94)
at org.apache.jasper.compiler.ErrorDispatcher.dispatch(ErrorDispatcher.java:428)
at org.apache.jasper.compiler.ErrorDispatcher.jspError(ErrorDispatcher.java:170)
at org.apache.jasper.compiler.Parser.processIncludeDirective(Parser.java:305)
at org.apache.jasper.compiler.Parser.parseIncludeDirective(Parser.java:340)
at org.apache.jasper.compiler.Parser.parseDirective(Parser.java:378)
at org.apache.jasper.compiler.Parser.parseElements(Parser.java:795)
at org.apache.jasper.compiler.Parser.parse(Parser.java:122)
at org.apache.jasper.compiler.ParserController.parse(ParserController.java:199)
at org.apache.jasper.compiler.ParserController.parse(ParserController.java:153)
at org.apache.jasper.compiler.Compiler.generateJava(Compiler.java:227)
at org.apache.jasper.compiler.Compiler.compile(Compiler.java:369)
at org.apache.jasper.JspCompilationContext.compile(JspCompilationContext.java:473)
at org.apache.jasper.servlet.JspServletWrapper.service(JspServletWrapper.java:190)
at org.apache.jasper.servlet.JspServlet.serviceJspFile(JspServlet.java:295)
at org.apache.jasper.servlet.JspServlet.service(JspServlet.java:241)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:853)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:247)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:193)
at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:256)
at org.apache.catalina.core.StandardPipeline$StandardPipelineValveContext.invokeNext(StandardPipeline.java:643)
at org.apache.catalina.core.StandardPipeline.invoke(StandardPipeline.java:480)
at org.apache.catalina.core.ContainerBase.invoke(ContainerBase.java:995)
at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191)
at org.apache.catalina.core.StandardPipeline$StandardPipelineValveContext.invokeNext(StandardPipeline.java:643)
at org.apache.catalina.core.StandardContext.invoke(StandardContext.java:2415)
at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:180)
at org.apache.catalina.valves.ErrorDispatcherValve.invoke(ErrorDispatcherValve.java:171)
at org.apache.catalina.core.StandardPipeline$StandardPipelineValveContext.invokeNext(StandardPipeline.java:641)
at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:172)
at org.apache.catalina.core.StandardPipeline$StandardPipelineValveContext.invokeNext(StandardPipeline.java:641)
at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:174)
at org.apache.coyote.tomcat4.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:223)
at org.apache.coyote.http11.Http11Processor.process(Http11Processor.java:594)
at org.apache.coyote.http11.Http11Protocol$Http11ConnectionHandler.processConnection(Http11Protocol.java:392)
at org.apache.tomcat.util.net.TcpWorkerThread.runIt(PoolTcpEndpoint.java:565)
at org.apache.tomcat.util.threads.ThreadPool$ControlRunnable.run(ThreadPool.java:619)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:536)

--------------------------------------------------------------------------------

Apache Tomcat/4.1.24
[#12] Re: Pytania dot. Amiga1/Pegasos i MorphOS/AmigaOS4

@Kokos, post #11

Kokos napisał(a):

> 1) Czy AmigaOne i Pegasos obsługują stare stacje dysków?

Stare stacje dysków? Hmmm, raczej nie bo AFAIK komputery te posiadają kontrolery stacji dysków podobne do tych co są spotykane na rynku pc. Jeśli chciałbyś odczytywać dyskietki w formacie amigowym na takich stacjach musiałbyś się zaopatrzyć w kartę CatweaselPCI, która to umożliwia.

> 2) Czy odbywają się jeszcze w Polsce jakieś imprezy Amigowskie?

Rok temu odbył się AmigaMeeting w Łodzi, na który niestety nie mogłem pojechać. Miałem nadzieje, że będzie w tym roku, ale jednak nie będzie :(
Można powiedzieć, że od roku czasu się nie odbywają takie (nazwijmy to 'wieksze') imprezy :(
Jednak odbywaja sie spotkania amigowcow, np. w co druga sobote kazdego miesiaca w Gliwicach odbywa sie spotkanie Gliwickiej Grupy Uzytkownikow Amigi. Sa tez spotkania w grupy uzytkownikow AUG Poznan.

> 3) Dlaczego gdy jak kliknę w jakiś link na www.exec.pl
> pojawia mi się nastćpujący komunikat? Jak temu zaradzić. Muszę
> używać Win2000PL.

Windows 2000 PL ma się nijak do tych błędów. Podejrzewam, że webmaster tej strony nie poprawił jeszcze wszystkich ścieżek w skryptach po zmianie serwera lub czegoś innego. W każdym razie najlepiej się zapytać bezpośrednio redaktorów czy webmastera tej strony w celu wyjaśnienia dlaczego jest tak a nie inaczej.

[#13] [ot] Re: Retrospekcja

@Kokos, post #1

Ech.. Mam jakiś dziwny sentyment do tego wątku.. Tak niewiele się zmieniło.. :)

[#14] Re: [ot] Retrospekcja

@Kokos, post #13

Kurcze! Nawet i teraz niewiele się zmieniło!
[#15] Re: [ot] Retrospekcja

@Sokok, post #14

Ale archeologia
[#16] Re: [ot] Retrospekcja

@Hubez, post #15

Nekrofilia wręcz!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem