[#1] Real3D - jak zmienic domyslny ekran
Czesc,
moze i glupie pytanie ale od kilku minut z tym walcze i nie moge nic osiagnac.

Domyslnie otwiera sie w 640x256 a ja chce ustawic 800x600.. no i mam problem, hehe. Nie moge ogarnac o co tam biega
[#2] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@peceha, post #1

Który REAL ?
Jeśli 1.4 to masz dostępne tylko hires laced
[#3] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@peceha, post #1

Który REAL ?
Jeśli 1.4 to masz dostępne tylko hires laced
[#4] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@Norbert, post #3

real 3D v.3
[#5] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@peceha, post #4

W real3d 3.5 wchodzisz w Project -> Enviroment ->Open Screen opcja close screen może zamknąć niepotrzebne ekrany w którym się domyślnie otworzył real. Potem wystarczy zapisać ustawienia. Ja mam w katalogu głównym real_workbench , który otwiera mi okna programu na workbenchu w fullHd więc problemu nie ma.
[#6] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@HanSolo, post #5

Dzieki za podowiedz.
udalo mi sie dojsc do tego pare dni temu - wiec teraz moge otworzyc program na ekranie jaki chce ale nie przy starcie - ciagle mi sie otwiera w 640x256 i recznie musze wgrac konfiguracje.

Ustawienia nagralem poprzez ENVIRONMENT->SAVE i nafgralem plik ktory tam byl: REAL-STARTUP.

ToolTypes ikony ma
(SCREEN=HIRES)
LACED=TRUE
i kilka nieistotnych
[#7] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@peceha, post #6

Jeśli chcesz aby przy starcie Real odpalał się z ustalonymi parametrami (ekrany, okna) musisz zapisac parametry (menu Project/Environment/Save) w pliku real-startup ale nie ten w katalogu Environments ale ten w katalogu S Reala!! Z tego pliku korzysta program przy starcie, konfiguracje w katalogu Environments mogą być użyte, ale po starcie progemu trzeba je otworzyć ręcznie.
Witam w magicznym świecie Reala 3D v3. Jakieś 20 lat temu spędziłem przy nim setki godzin. Moim zdaniem program wspaniały o ogromnych możliwościach, niedoceniony, z najlepszym raytracingiem pośród programów amigowych (efekty nieznacznie gorsze niż mental ray 2.1 z Softimage3D 3.9 -sprawdzałem). W razie problemów slużę pomocą.
Jeśli jesteś zainteresowany, mogę podesłać kilka moich projektów które dłubałem na mojej A1200/Apollo1240/25MHz i renderowałem całymi dniami.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2017 00:16:58 przez waldekg72
[#8] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@waldekg72, post #7

Widzę, że masz sygnaturkę Motylka w zainteresowaniach. Masz sprzęt z MorphOS-em i zainstalowany na nim Real3D 3.5 (ten był chyba za free do pobrania)?
[#9] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@KM, post #8

Tak, na Power Macu G5 2 GHz. Teraz dopiero mam cierpliwość renderować moje stare projekty w takiej jakości o jakiej kiedyś nie mogłem marzyć (choć jeszcze szybciej jest pod FS-UAE na Macu Pro 5.1). Pod Morphosem chodzi super, wszystkie okna na ekranie Ambienta, mam zainstalowane rozszerzenie umożliwiające rendering w 24 bitach bezpośrednio w oknie.
[#10] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@waldekg72, post #9

Tak z ciekawości, jak to się ma do 060? 4-5 razy szybciej czy więcej?
[#11] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@_arti, post #10

Obstawiam że 20 razy szybciej :)
Też mam Reala 3.5 na PowerBooku, jednak tylko go uruchomiłem wczytałem i wyrenderowałem słynne "kieliszki" - zero skilla w tym sofcie, już bardziej Imagine które molestowałem na gołej A1200.
[#12] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@_arti, post #10

Nie odpowiem dokładnie, nie porównywałem dokładnie. Nie mam 060, obecnie w A1200 mam Apollo 1240/40, ale nie chce mi się na niej renderować, większość czasu jest w kartonie. Ostatnio renderowałem jeszcze na Apollo 1240/25 jakieś 19 lat temu, renderowało sie czasem po kilkanaście godzin, czasem ponad dobę, a nigdy nie ustawiałem antyaliasingu powyżej 2-4, obecie wszystko na 8... i jest znacznie krócej, dof i motion blur też okropnie wydłużały czasy.
[#13] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@waldekg72, post #7

Dzieki za wskazowki - mysle ze przysiade na chwile do tego programu i zobacze jak sobie poradze. Patrzylem na necie za jakimis tutorialami obsluga ale jest cieniutko w tej kwestii a troche czasu brak na rozkminianie wszystkieg samemu...
[#14] Re: Real3D - jak zmienic domyslny ekran

@waldekg72, post #9

A masz może jakiś profil na YT i wrzucasz tam swoje prace? A może znalazłbyś czas i skrobnął artka w stylu tego, który pokazał się w PDF AmigaNG na temat instalacji, ustawień Real3D 3.5 na MorphOS-ie? Wszystko jedno gdzie by to się znalazło, czy jako filmik na YT, chętnie wcisnę subskrybuj i nawet przeżyję reklamy szeroki uśmiech, czy tutaj na forum, czy może u Adama w AmigaNG lub u drugiego Adama w jego gazecie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem