kategoria: Sprzęt
[#1] Gotek HxC z obsługą dyskietek HD
Już jakiś czas temu oprogramowanie HxC potrafi obsługiwać dyskietki HD.
Działa to bardzo dobrze w PC.

Podobno w Amidze również powinno działać wg. changelogu

24 September 2017: Firmware STM32 USB HxCFloppyEmulator v3.0.28.1a

- HD ADF and non standard ADF sizes support added.

Oczywiście Goteka trzeba upgradeować do 3.0.28.1a lub wyżej.

Pewno Amiga 1200 jest wymagana. Nie wiem jak z obsługą dysków HD na A500/600.

Wrzucam sobie ADFa wygenerowanego pod WinUAE, który ma 1.76 MB i niestety Amiga/Gotek go nie widzą. Po konwersji do HFE również. Widzą tylko format 880kb. Nie udaje się go sformatować - błędy weryfikacji.

Może ktoś ma chwilkę i obczaił/obczai temat?

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2017 11:47:44 przez pong777
[#2] Re: Gotek HxC z obsługą dyskietek HD

@pong777, post #1

Gotek jako wewnętrzna czy zewnętrzna stacja ?
[#3] Re: Gotek HxC z obsługą dyskietek HD

@Norbert, post #2

Wewnętrzna. Na DF1 nie mam nic podpiętego na zewnątrz.
[#4] Re: Gotek HxC z obsługą dyskietek HD

@Norbert, post #2

Jeff odpisał, że używamy tylko HxCFEUSB_V3_0_28_1a_EXPERIMENTAL_AMIGADRIVE_ID.UPD

W wersji .33 jest już zablokowana obsługa. Na razie tylko eksperymentalnie.

Używamy pliku ADF wygenerowanego pod WinUAE jako 1.76 MB plik ADF.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2017 14:10:38 przez pong777
[#5] Re: Gotek HxC z obsługą dyskietek HD

@pong777, post #4

Sprawdziłem i działa odczyt dyskietek HD stabilnie :)

Zapis niestety wywala całą Amigę w kosmos (guruje sobie).

Co nam to tak naprawdę daje? A no po pierwsze możemy sobie pełnego Workbencha zainstalować na dyskietce.
Po drugie daje to furtkę do tego aby odpalać gry WHDLoad bezpośrednio z Goteka. Zmieszczą się prawie wszystkie dwudyskietkowce na dyskietkę HD a po uruchomieniu kompresji w locie pewno i trzydyskietkowce na jednej dyskietce.
[#6] Re: Gotek HxC z obsługą dyskietek HD

@pong777, post #5

Wczoraj zapisywałem na obrazach HD w Goteku i nie było żadnych problemów. A500 + Wicher, Gotek jako DF1:
[#7] Re: Gotek HxC z obsługą dyskietek HD

@marpla, post #6

Małe sprostowanie, sprawdziłem jeszcze raz, nie działa. Przepraszam za zamiesznie coś pomyliłem :(
[#8] Re: Gotek HxC z obsługą dyskietek HD

@marpla, post #7

Będziemy Jeffa motywować i dopingować. Prawie 2 lata go mordowałem aby HD się jednak pojawiło, podsyłałem wygrzebaną w necie dokumentację itp. Teraz to zostaje tylko dopracować. Odczyt naprawdę dobrze działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem