[#1] Kabel RGB do Amigi 1200 (nie Scart)
Ze względu na przemeblowanie muszę odpiąć Amige 1200 od dotychczasowego TV CTR. Problem w tym, iż żaden z 4 przewodów Amiga - SCART nie chce współpracować z TV LG LED. Na pierwszym ciemność, na drugim biel, na trzecim cień obrazu, a czwarty pokazuje obraz i ciemność, obraz i ciemność. Z TV CRT Amiga współpracowała bez problemu.

Obraz z wyjścia chinch jest beznadziejny.

Czy szansą na rozwiązanie problemu byłoby podłączenie Amigi nie do SCART tylko do wejść YPbPr? Jest to w ogóle możliwe?

A może taki adapter:

http://allegro.pl/adapter-amiga-rgb-db23-dsub-vga-svga-db15-faktura-i6805057597.html

tylko, że podejrzewam iż Telewizor (LG 32v3550) nie obsłuży częstotliwości powyżej 15,7Hz odświeżania poziomego.
[#2] Re: Kabel RGB do Amigi 1200 (nie Scart)

@conrdd, post #1

Przyślij mi ten kabelek, zrobię jak bozia przykazała. :] Tego adaptera nie kupuj bo to są wyrzucone pieniądze. Obraz zobaczysz tylko jesli ustawisz w Workbenchu pulpit w rozdziałce powyżej 30 khz (multiscan/dblpal itp). Gier już niestety nie zobaczysz.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2017 20:05:11 przez Stoopi
[#3] Re: Kabel RGB do Amigi 1200 (nie Scart)

@conrdd, post #1

Ten adapter jest dla monitorów multisync, czyli takich które potrafią obsłużyć 15kHz.
Z tego co kojarzę to istnieje taki adapter RGB->Component dla Amigi. Nazywa się A520HD, ale cena raczej jest dość wysoka i do tego TV do którego go podłączasz musi obsługiwać rozdzielczość 480i.
Ewentualnie można zbudować go sobie samemu, bo udostępniają dokumentację.
[#4] Re: Kabel RGB do Amigi 1200 (nie Scart)

@conrdd, post #1

Witaj.
Jeśli w Twoim LG są dwa gniazda euro scart to spróbuj podłączyć Amy do drugiego złącza.
Pozdrawiam
Krzysztof
[#5] Re: Kabel RGB do Amigi 1200 (nie Scart)

@conrdd, post #1

Ja zamówiłem sobie obecnie takie urządzenielink, które podobno działa(na youtube jest kilka filmów). Na takie urządzenie link szkoda czasu i pieniędzy. Jak zdobędę płytkę do A520 hd, to dam znać jak to działa, chociaż test również można zobaczyć na youtube.
[#6] Re: Kabel RGB do Amigi 1200 (nie Scart)

@Stoopi, post #2

Problem rozwiązany - winny był kabel. Wysłałem jeden z kabelków do Stoopi, on go poprawił, odesłał i Amiga z telewizorem chodzi teraz jak złoto.

Dziękuję wszystkim za pomoc i poradę.
[#7] Re: Kabel RGB do Amigi 1200 (nie Scart)

@conrdd, post #6

Forum i userzy polecają się na przyszłość. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem